Συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA από το FBI

Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

Η ελβετική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για έξι άτομα στη Ζυρίχη σε σύνολο πάνω από 10 ατόμων (εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στην Ελβετία).

Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή -αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας. Οι αξιωματούχοι που συνελήφθησαν βρίσκονταν στη Ζυρίχη ακριβώς στο πλαίσιο των εργασιών για την εκλογή του προέδρου.

Εκπρόσωπος της FIFA περιορίστηκε μόνο στο ότι ο Μπλάτερ δεν εμπλέκεται.

Επισήμως, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ζυρίχης επιβεβαίωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων πως έγιναν συλλήψεις κατ’ εντολή του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι αμερικανικοί New York Times, η έρευνα εκτείνεται σε περίοδο δύο δεκαετιών και αφορά μεταξύ άλλων τις υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης.

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι έχει μπει η εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην αμερικανική έρευνα, ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (από τις Νήσους Κέιμαν) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (Ουραουγουάη), δύο από τους αντιπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής. Ο δεύτερος ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Νότιας Αμερικής.

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται επίσης να είναι και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ (Τρινιδάδ και Τομπάγκο). Ως τέταρτο πρόσωπο από τους έξι αναφέρεται επίσης από την εφημερίδα ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα Εδουάρδο Λι.

Τα ονόματα αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα μέχρι να γίνουν επισήμως ανακοίνωσεις.

Διπλή δικαστική έρευνα – Από ΗΠΑ και Ελβετία

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά εννέα εκλεγμένων μελών και πέντε υπαλλήλων της FIFA για διαφθορά, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες στην έδρα της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (Concacaf) στο Μαϊάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της FIFA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Τζέφρι Γουέμπ περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στη Ζυρίχη, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά προσώπων για κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι δεδομένα και έγγραφα κατασχέθηκαν από τα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Fifa.

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η ελβετική έρευνα, που άρχισε στις 10 Μαρτίου, είναι διαχωρισμένη από την ποινική έρευνα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, η οποία αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων μετάδοσης σε μέσα ενημέρωσης, μάρκετινγκ και σπόνσορσιπ για ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Έξι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, ανάμεσά τους και δύο αντιπρόεδροι, συνελήφθησαν σήμερα από την ελβετική αστυνομία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει στοιχεία για ατασθαλίες σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης της διοργάνωσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ αντίστοιχα και θεωρεί ότι τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον εν μέρει στην Ελβετία, όπου βρίσκεται και η έδρα της FIFA.

«Πάγωσαν» τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο της έρευνας για τη FIFA

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας (FOJ) ανακοίνωσε ότι «πάγωσε» λογαριασμούς σε αρκετές τράπεζες της χώρας ύστερα από τη σύλληψη μερικών από τα πιο ισχυρά στελέχη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε υποθέσεις διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

«Σε συνέχεια των τριών αιτημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για νομική βοήθεια, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε επίσης το μπλοκάρισμα λογαριασμών σε αρκετές τράπεζες στην Ελβετία, μέσω των οποίων φέρονται να γίνονταν δωροδοκίες, καθώς και την κατάσχεση σχετικών τραπεζικών εγγράφων», αναφέρει το FOJ στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επίσης, το υπουργείο έκανε γνωστό ότι συνελήφθη ακόμη ένα ποδοσφαιρικό στέλεχος, μετά από σχετικό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, και ανακοίνωσε ότι οι Εουχένιο Φιγκερέδο, Εντουάρντο Λι, Χοσέ Μαρία Μαρίν, Χούλιο Ρότσα, Κώστας Τάκκας, Τζέφρι Γουέμπ και Ραφαέλ Εσκιβέλ είναι τα επτά ποδοσφαιρικά στελέχη που τελούν υπό κράτηση, ενώ εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Και ένας έλληνας στους συλληφθέντες

Ανάμεσα στους συλλξηφθέντες είναι και ο Κώστας Τάκκας, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν τα τελευταία 15 χρόνια.

O Tάκας ήταν στενός συνεργάτης ενός ακόμη συλληφθέντος. Του Τζέφρι Γουέμπ, προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν, πρόεδρου της CONCACAF και αντιπροέδρου της FIFA.

Τι απαντά η FIFA σε επίσημη συνέντευξη Τύπου

Με επίσημη συνέντευξη Τύπου αντέδρασε η FIFA στο σκάνδαλο που ξέσπασε με συλλήψεις και ποινικές διώξεις μελών της σχετικά με την παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων μάρκετινγκ και χορηγιών σε εταιρίες media της Νότιας Αμερικής. Ο διευθυντής επικοινωνίας, Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, τόνισε ότι «είναι καλό αυτό που συνέβη, αν και στιγματίζει το προφίλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας».

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ο Σεπ Μπλάτερ, πρόεδρος της FIFA, δεν εμπλέκεται, ενώ τόνισε ότι η εκλογές της Ομοσπονδίας θα γίνουν κανονικά σε δύο ημέρες, όσο και τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ, το 2018 και 2022.

«Είμαστε σε επαφές με την Αμερικανή εισαγγελέα και δεν ξέρουμε κάτι παραπάνω από όσα γνωρίζετε από το δελτίου Τύπου της. Κανείς από εμάς, ούτε ο κ. Μπλάτερ, γνώριζε για τις δύο έρευνες. Δεν υπήρχε περίπτωση να το γνωρίζουμε. Μείναμε έκπληκτοι και αποφάσισα μετά από τις συζητήσεις μου με τον Μπλάτερ και τον Βαλκ να παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου. Γι’ αυτό είμαστε και απροετοίμαστοι» είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκρεγκόριο και συνέχισε:

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πόσα άτομα έχουν συλληφθεί ή τελούν υπό διερεύνηση».

Παράλληλα επανέλαβε: «Αυτό που συμβαίνει είναι καλό για τη FIFA. Δεν είναι καλό για την υστεροφημία, αλλά για όλα τα άλλα είναι καλό. Υποφέρουμε για μία ακόμη φορά. Δεν θα υπήρχε λόγος να προβούμε σε μηνύσεις τον Νοέμβριο, εάν δεν ξέραμε τι θα συνέβαινε. Είναι καλή μέρα γιατί η διαδικασία συνεχίζεται και ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα, αφού όσο δεν υπάρχουν, μένει χώρος για φημολογία. Αυτό δεν το θέλουμε.

»Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος της FIFA, αλλά δεν εμπλέκεται. Είναι πρόεδρος και εάν επανεκλεγεί σε 2 ημέρες, θα είναι πρόεδρος για τα επόμενα 4 χρόνια».

Και κατέληξε: «Τα μέλη που συνελήφθησαν δεν θα αποβληθούν, αφού δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα. Για να ψηφίσουν πρέπει να είναι παρόντες, αλλά αφού δεν είναι, δεν θα ψηφίσουν. Υπάρχει το τεκμήριο αθωώτητας και υπάρχουν διαδικασίες, επιτροπές και αυτοί θα αποφασίσουν εάν και πότε θα αποβληθούν τα μέλη που συνελήφθησαν. Μην περιμένετε όμως στις 6 το πρωί που έγιναν οι συλλήψεις εμείς να τους αποβάλουμε. Ακόμα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και να τις παραχωρήσουμε στους εισαγγελείς. Μετά θα δούμε. Να περιμένουμε τόσο σύντομα αποφάσεις, δεν είναι εφικτό».

Προς αναβολή οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της FIFA

Αίτημα για αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της FIFA, ζήτησε η UEFA, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την Πέμπτη και τις συλλήψεις των 7 μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζήτησε να μην τελεστούν οι εκλογές την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένες.

Θυμίζουμε ότι το υπέρτατο ποδοσφαιρικό αξίωμα διεκδικούν ο επί 17 ολόκληρα χρόνια πρόεδρος, Σεπ Μπλάτερ, και ο πρίγκιπας, Αλί Μπιλ Αλ-Χουσεϊν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk