Από τις ατάκες του Λένιν στη γραμμή του «έντιμου συμβιβασμού»

Ηταν τον Μάιο του 2013 που στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο τότε πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος προκάλεσε ένα μικρό «πολιτικό σκάνδαλο»

Ηταν τον Μάιο του 2013 που στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο τότε πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος προκάλεσε ένα μικρό «πολιτικό σκάνδαλο»: κεντρικός ομιλητής στη μεσημεριανή εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.
Το ακροατήριο περιορισμένο και η αμηχανία όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και του ομιλητή ήταν φανερή. Το πρώτο δημόσιο βήμα για την προσέγγιση του ΣΕΒ με τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις είχε γίνει.
Η δυσαρέσκεια όμως στους τότε κυβερνητικούς παράγοντες και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν όχι απλώς έκδηλη αλλά ισχυρή. Τα τηλέφωνα είχαν ανάψει. Παρόμοιες αντιδράσεις προκάλεσε και σε αρκετούς επιχειρηματικούς κύκλους – συντηρητικοί εκ φύσεως, αρνούνταν να αποδεχθούν το γεγονός ότι μπορεί να έχουν συνομιλητή τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μπορεί ο κ. Τσίπρας εκείνη την εποχή να ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά είχε έντονη ακόμη την αύρα του «πεζοδρομίου».
Την παρουσία του κ. Τσίπρα ο κ. Δασκαλόπουλος την επέβαλε και το 2014, μόνο που επί της υποδοχής αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος ως απερχόμενος και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας ως νεοεκλεγείς πρόεδρος.
Το κλίμα που επικρατούσε τότε για τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ είναι πως επρόκειτο για μια συντηρητική επιλογή του «συμβουλίου των γερόντων» απέναντι στην πολιτική διαχείριση της κορυφαίας θέσης της εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου από τον προκάτοχό του.
Συνομιλίες


Βέβαια στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου – από την προηγούμενη γενική συνέλευση – η ηγεσία του ΣΕΒ έχει συνομιλήσει πολλές φορές, είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς, με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη, και πολλά στερεότυπα του παρελθόντος έχουν αποδομηθεί.
Ο πρώτος χρόνος της θητείας του κ. Φέσσα ήταν αρκετά πυκνός – βρέθηκε να είναι συνομιλητής δύο κυβερνήσεων και φυσικά δύο πρωθυπουργών -, σίγουρα η σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό δεν συγκρίνεται με τη σχέση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας με τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.
Το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει – παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας – για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.
Αντιθέτως, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα περιορίσει τη συμμετοχή του στη μεσημεριανή εκδήλωση – αντιστροφή ρόλων! Από το 2013, όταν οι κ.κ. Τσίπρας και Δασκαλόπουλος αντάλλασσαν ατάκες του Λένιν από το βήμα της εκδήλωσης, έχει κυλήσει πολύς χρόνος και σίγουρα ο Λένιν δεν ταιριάζει στη mentalite του κ. Φέσσα.
Η επιχειρηματική κοινότητα και γενικότερα η αγορά βρίσκονται σε συνθήκες επιχειρηματικής ασφυξίας και τα περιθώρια επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων τείνουν να εξαντληθούν.
Η πρόκληση


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα επισημάνει, όχι μόνο συμβολικά – με την παρουσία στο πάνελ της πρωινής εκδήλωσης κορυφαίων παραγόντων της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ελίτ -, ότι για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας το μέλλον είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με μια ισχυρή Ευρώπη. Η Ευρώπη, θα πει, είναι χώρος μας για να προχωρήσουμε και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Φέσσα αυτή την περίοδο η Ευρώπη βρίσκεται σε στροφή ανάπτυξης και είναι πρόκληση για την Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή τη θετική συγκυρία – ποσοτική χαλάρωση, πακέτο Γιούνκερ και γενικότερα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΕΒ θεωρεί ότι πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, η οποία θα επιβεβαιωθεί με την επίτευξη ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Ρεαλιστικές προτάσεις


Θα προσθέσει ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ότι σε αυτό το πλαίσιο εμπιστοσύνης η συμφωνία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διαμόρφωση όρων για την προσέλκυση επενδύσεων, για την ανάπτυξη. Θεωρεί ότι η χώρα διαθέτει τις προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά, αφήνοντας πίσω το κεφάλαιο της αβεβαιότητας, και ότι σε αυτό το πλαίσιο «χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προτάσεις». Και ο ΣΕΒ από την πλευρά του, «ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος», καταθέτει 82 προτάσεις οι οποίες αφορούν 11 τομείς της πολιτικής και θα επιτρέψουν η χώρα «να φύγει μπροστά» την επόμενη μέρα.
Παράλληλα ο κ. Φέσσας θα επισημάνει ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της χώρας, ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης και ότι πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός από την κυβέρνηση. Η χρηματοδοτική ασφυξία έχει διαμορφώσει ένα πνιγηρό επιχειρηματικό περιβάλλον και ο κίνδυνος να καταστραφεί κάθε ικμάδα οικονομικής δημιουργίας είναι ορατός, επισημαίνουν επιχειρηματικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι ο ρεαλισμός στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και η σύναψη μιας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» είναι η σημερινή αναγκαιότητα.


Ο ΣΕΒ και οι κυβερνήσεις
Το «γκουβέρνο» παραμένει «γκουβέρνο»
«Με το γκουβέρνο, τζάνουμ, με το γκουβέρνο».
Η παροιμιώδης φράση του Πρόδρομου Μποδοσάκη δοκιμάστηκε πολλές φορές και επιβεβαιώθηκε τις περισσότερες από αυτές. Στον αντίποδα ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης που έχασε τον όμιλό του σχεδόν σε ένα βράδυ στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Εξαίρεση όμως αποτελεί και η περίοδος από το 1982 ως και το 1985, όταν πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν ο κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, βασικός παράγων σήμερα του «συμβουλίου των γερόντων» του κορυφαίου εργοδοτικού οργανισμού της χώρας που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη του κ. Θεόδωρου Φέσσα στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ.
Ηταν η πρώτη τετραετία του ΠαΣοΚ, με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να ακολουθεί επεκτατική οικονομική πολιτική και τους βιομηχάνους να έχουν ανέβει «στα κάγκελα» – και με τις γνωστές και ως «διαδηλώσεις της κατσαρόλας». Ηταν η δύσκολη περίοδος στις σχέσεις των βιομηχάνων με την κυβερνητική εξουσία.
Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει να διαχειριστεί ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, όχι μόνο γιατί ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεν είναι Παπανδρέου ή επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠαΣοΚ, αλλά και γιατί δεν υπάρχει δραχμή αλλά ευρώ και διότι οι δύο περίοδοι αφίστανται μεταξύ τους έτη φωτός. Η οικονομική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας και ο κίνδυνος της καταστροφής αναγκάζουν τις δύο πλευρές όχι απλώς να συνομιλούν και να συμφωνούν σε πολλά, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και να ευθυγραμμίζονται.
Το «γκουβέρνο» παραμένει «γκουβέρνο» και οι άνθρωποι του ΣΕΒ το έχουν ανάγκη, αλλά η κατάσταση είναι πιο σύνθετη από την εντύπωση που προκαλεί μια ανάγνωση της προαναφερόμενης φράσης και σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ έχουν ωστόσο μια ομοιότητα με αυτές τις ημέρες.
Η επαναπροσέγγιση του ΣΕΒ με την κυβέρνηση έγινε από τον Οκτώβριο του 1985, όταν ο τότε πρωθυπουργός με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Κώστα Σημίτη εφάρμοσε το πρώτο – διετές στη διάρκειά του – πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης.

82 προτάσεις για την ανάταξη των επιχειρήσεων
Ο ΣΕΒ ως κοινωνικός εταίρος επιχειρεί να συμβάλει στην αντιστροφή του κλίματος αποδόμησης της ελληνικής οικονομίας

Με τίτλο «Μαζί για την Ανάπτυξη» ο ΣΕΒ καταθέτει 82 προτάσεις που αφορούν 11 τομείς πολιτικής, επιχειρώντας ως κοινωνικός εταίρος να συμβάλει στην αντιστροφή του κλίματος αποδόμησης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα στον φορολογικό τομέα ο Σύνδεσμος προτείνει, μεταξύ των άλλων, την καθιέρωση ηλεκτρονικής ροής εγγράφων και πληρωμών σε όλο το φάσμα συναλλαγών των καταναλωτών με Δημόσιο και επιχειρήσεις, την επιστροφή του ΦΠΑ στις φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και την εθνική στρατηγική καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.
Η ρευστότητα

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο ΣΕΒ προτείνει τη διακοπή της πρακτικής του κράτους να καλύπτει τα ταμειακά ελλείμματα αντλώντας ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και στερώντας τη ρευστότητα αυτή από την παραγωγική οικονομία, την πραγματική εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις, βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με γνώμονα ειδικά την αυξημένη ευελιξία αναζήτησης εξειδικευμένων λύσεων κατά περίπτωση, τη σύσταση και λειτουργία επενδυτικής τράπεζας και την κατάλληλη θεσμική παρέμβαση ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βελτιώσει το discount για τα ελληνικά ομόλογα που λαμβάνει σαν ενέχυρο από 57% σε 90% και να αναγνωρίσει ως ενέχυρο και τα τιτλοποιημένα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.
Σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους ο ΣΕΒ, μεταξύ των άλλων, προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο το οποίο προορίζεται για βιομηχανική χρήση και για ηλεκτροπαραγωγή – η επιβάρυνση ανέρχεται σε 5,4 ευρώ MW ανά ώρα, τιμή που είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και δεκαπλάσια της προβλεπόμενης από την κοινοτική οδηγία.
Νέο επενδυτικό πρότυπο

Για τη διαμόρφωση της νέας βιομηχανικής πολιτικής προτείνεται η ριζική αναθεώρηση του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων και το νέο επενδυτικό πρότυπο πρέπει να περιλαμβάνει προτεραιότητες που να αντανακλούν το παραγωγικό προφίλ της ελληνικής βιομηχανίας και να συνθέτουν την αναπτυξιακή προοπτική με όρους ανταγωνιστικότητας. Ακόμη προτείνεται η άμεση δημιουργία επενδυτικής τράπεζας που θα εστιάζει σε επενδύσεις κυρίως μεγαλύτερης κλίμακας στην οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή. Επίσης, να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση και στην διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, καθώς και στην αύξηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.
Τα έργα που θα επιλέγονται από την επενδυτική τράπεζα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας και να επιλέγονται με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια. Και να αποσυνδεθεί ο εθνικός από τον επιχειρηματικό κίνδυνο, π.χ. μέσα από την εισαγωγή ξεχωριστών κριτηρίων ρίσκου και ωρίμανσης, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων χωρίς υπέρμετρη αρνητική επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ανάγκη για την άμεση εκπόνηση σχεδίων ανάπτυξης για τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας με έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στις δεξιότητες των εργαζομένων.
Τα σχέδια αυτά πρέπει να αποτελέσουν βασικές τομεακές συμφωνίες μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικής κοινότητας με εκατέρωθεν υποχρεώσεις και δικαιώματα και με στόχο την επεξεργασία πολιτικών στήριξης της βιομηχανίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αποδοτικότητας των επενδύσεων. Η υλοποίησή τους θα γίνεται μέσα από συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας ο ΣΕΒ προτείνει την αποκατάσταση της εξαγωγικής ρευστότητας μέσα από τη δημιουργία ενιαίου tax portfolio για κάθε εξαγωγική επιχείρηση με άμεσο συμψηφισμό κάθε μορφής χρεωστικών / πιστωτικών φόρων και τελών, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk