Γερμανικά ΜΜΕ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ελληνικό πόκερ

Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι φαίνεται να προχωρούν καλά.

Στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι φαίνεται να προχωρούν καλά.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ελληνικό πόκερ» είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία σημειώνει «εποικοδομητικές συζητήσεις, συγκρατημένη αισιοδοξία, ακόμη λίγη δουλειά: οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της προχωρούν όπως συνήθως».

Όμως, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, το Brussels Group και η Αθήνα θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι αύριο Τετάρτη. Έπειτα από ημέρες διαπραγματεύσεων, επισημαίνει η Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Για να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου, σημειώνει, θα πρέπει η Ελλάδα και το Brussels Group να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από αυτή την εβδομάδα. Κάτι που παραμένει ανοικτό, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Το περιοδικό Manager Magazin του ομίλου του Spiegel αναφέρει: «Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συγκλίνουν» και διευκρινίζει ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν γίνει κάποια βήματα, καθώς, σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στις συζητήσεις, όλες οι πλευρές επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Μάιο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά την αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, έχει βελτιωθεί το κλίμα των συζητήσεων, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη ατζέντα, περισσότεροι ειδικοί και πιο πολλές λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η Die Welt εκτιμά ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι, καθώς προχωρούν με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η ΕΚΤ θα προσφέρει στην Ελλάδα τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Η Welt διευκρινίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, αν δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση που να την απομακρύνει και άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.

Ίσως να χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που ελπίζει η Αθήνα και λιγότερες από όσες απαιτεί το Βερολίνο, όμως η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα χρήματα είναι σχεδόν εξασφαλισμένα. Το έχει αποφασίσει η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Welt εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τον Μάιο διότι απαιτούνται μερικές ημέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί. Οπότε, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια τον Ιούνιο ίσως και τον Ιούλιο.

Μέχρι τότε η χώρα χρειάζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία και θα λάβει καθώς κανένας δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα την ώρα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

‘Αρα, σύμφωνα με τη Welt, αυτή που θα προσφέρει τη ρευστότητα αυτή είναι η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Πάντως η γερμανική εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει διασωθεί ακόμη και ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.

Παρόλα αυτά η Welt επισημαίνει ότι υπάρχει η τάση στην Ευρώπη να μην εκδιωχθεί η Αθήνα από το κοινό νόμισμα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ευρώ δεν είναι αξιόπιστο και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.

Το άρθρο καταλήγει ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Μέρκελ και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk