Βραβείο Unicef στον Μ. Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 25 χρόνων από την υιοθέτηση τα Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Unicef Ελλάς απένειμε το Βραβείο Unicef 2014 στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη για τη σημαντική συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 25 χρόνων από την υιοθέτηση τα Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Unicef Ελλάς απένειμε το Βραβείο Unicef 2014 στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη για τη σημαντική συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα. Στην τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Στοά του Βιβλίου, παρουσιάστηκαν επίσης η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο – Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί», καθώς και τα υπόλοιπα Βραβεία Unicef 2014 που απονέμονται σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τα παιδιά, νηπιαγωγείων και δημοτικών από ολόκληρη τη χώρα, εκφράστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματά τους και δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες για να μας μεταδώσουν το δικό τους αυθεντικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ελπίδας να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου. Το Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής» δόθηκε στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, για το έργο με θέμα «We have a dream» – πώς ονειρευόμαστε τον κόσμο των παιδιών.
Τα βραβευμένα, καθώς και όλα τα υπόλοιπα έργα των παιδιών θα εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου ως την Τετάρτη 26 του μηνός (ώρες επισκέψεων: Πέμπτη 17:00-21:00, Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη 10:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο 10:00-14:00, Τετάρτη 10:00-13:00 και την Κυριακή θα παραμείνει κλειστή).

50% λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάτω από την ηλικία των 5 ετών

Από την υιοθέτηση της Σύμβασης, στις 20 Νοεμβρίου 1989, ως σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και σημαντικές βελτιώσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής των παιδιών. Στα μεγαλύτερα επιτεύγματα συγκαταλέγονται η μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο, από σχεδόν 12 σε 6 εκατομμύρια, καθώς και η μείωση πάνω από το μισό του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, από 47% σε 18%. Ακόμη, σημαντική είναι η αύξηση της εγγραφής στην προσχολική εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο σε ποσοστό άνω του 30%, καθώς και η μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας 5-17 που εμπλέκονται στην παιδική εργασία σχεδόν κατά ένα τρίτο. Η Σύμβαση συνέβαλε επίσης στην παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Όμως, αν και έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι κατά τα τελευταία 25 χρόνια, εκατομμύρια παιδιά στερούνται βασικά τους δικαιώματα. Υπάρχουν 58 εκατομμύρια παιδιά πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως είναι καχεκτικά εξαιτίας χρόνιου υποσιτισμού, που θα μπορούσε εύκολα να προληφθεί, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής τους. Επίσης, σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι (1 στους 3 σε παγκόσμιο επίπεδο) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
Τα πιο περιθωριοποιημένα παιδιά, εκείνα που γεννήθηκαν σε φτωχές οικογένειες, τα παιδιά μειονοτήτων, τα παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι εκείνα που τις περισσότερες φορές δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και την προστασία που χρειάζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στο http://www.unicef.gr/uploads/filemanager/PDF/2014/swcr14.pdf .
Οραματιζόμαστε το μέλλον
Η έκθεση της Unicef «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο – Ας οραματιστούμε ξανά το μέλλον: Καινοτομία για κάθε παιδί» απευθύνει έκκληση στα κράτη, στους επαγγελματίες της ανάπτυξης, στις επιχειρήσεις, στους ακτιβιστές και στις κοινότητες να εργαστούν μαζί για να προαγάγουν νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και να βρουν νέους τρόπους για την αναβάθμιση των καλύτερων και πλέον ελπιδοφόρων τοπικών καινοτομιών.
«Για να αποφέρει όφελος η καινοτομία για κάθε παιδί, πρέπει να είμαστε πιο εφευρετικοί – αναθεωρώντας τον τρόπο που καλλιεργούμε και προωθούμε νέες ιδέες για την επίλυση των πιο παλιών προβλημάτων μας» ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef κ. Άντονι Λέικ. Η έκθεση είναι μια συλλογή που προέρχεται από πλήθος ανοικτές συμμετοχές (crowd-sourced) καινοτομιών αιχμής και μια διαδραστική πλατφόρμα που χαρτογραφεί καινοτομίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο και προσκαλεί συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο να βάλουν και τις δικές τους ιδέες «στο χάρτη».
Παραδείγματα από τέτοιες καινοτομίες συμπεριλαμβάνουν: Τον πρώτο ηλιακό φορτιστή μπαταρίας ακουστικών βαρηκοΐας στον κόσμο, ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του υποσιτισμού οξείας μορφής σε επίπεδο κοινότητας, μια νέα μέθοδο προσέγγισης της νεολαίας της Λιβερίας για την κρίση του ιού Έμπολα με σύστημα που βασίζεται στην κινητή τηλεφωνία, πλωτά σχολεία που παρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πρόσβαση στην εκπαίδευση σε επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές του Μπαγκλαντές κ.α.
Σχολεία που βραβεύθηκαν για το 2014
Νηπιαγωγεία Αφίσες: 1ο Βραβείο – Νηπιαγωγείο Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, 2ο Βραβείο – 5ο 2θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής (1ο Κλασικό Τμήμα), 3ο Βραβείο – 7ο Νηπιαγωγείο Βόλου (Ολοήμερο Τμήμα)
Δημοτικά Αφίσες: 1ο Βραβείο – 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας Χανίων (Τάξη Β1), 2ο Βραβείο – 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελαφονήσου Λακωνίας (Τάξεις Α’ / Β’), 3ο Βραβείο – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Παραμύθια: 1ο Βραβείο – Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αρσενίου Νάξου (Τάξη Δ’), 2ο Βραβείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης (Τάξη Δ2), 3ο Βραβείο – 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Τάξη Γ1)
Βιβλία, Εφημερίδες: 1ο Βραβείο – Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας Μεσσηνίας (Τάξεις Ε’ / Στ’), 2ο Βραβείο – 6θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου Καβάλας (Τάξη Ε’), 3ο Βραβείο – 36ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Τάξη Στ’)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk