SolidarityNow: Εννέα μήνες λειτουργίας για το Κέντρο Αλληλεγγύης

Η 59χρονη κυρία Α., άστεγη, είχε να επισκεφθεί γιατρό πολλά χρόνια. Άνεργη και χωρίς καμία ασφάλιση υγείας, είναι μία από τους 1.340 συνανθρώπους μας που επισκέφθηκαν τους περασμένους εννέα μήνες, το Κέντρο Αλληλεγγύης SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη ζητώντας βοήθεια.

Η 59χρονη κυρία Α., άστεγη, είχε να επισκεφθεί γιατρό πολλά χρόνια. Άνεργη και χωρίς καμία ασφάλιση υγείας, είναι μία από τους 1.340 συνανθρώπους μας που επισκέφθηκαν τους περασμένους εννέα μήνες, το Κέντρο Αλληλεγγύης SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη ζητώντας βοήθεια. Ο γιατρός του Κέντρου, αφού διενήργησε τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπίστωσε ότι έπασχε από καρδιακή αρρυθμία. Η ασθενής αμέσως παραπέμφθηκε στο συνεργάτη καρδιολόγο της Οργάνωσης «Praksis» και λαμβάνει πλέον την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το Κέντρο Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, η Κοινωνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, βοήθησε τη γυναίκα να εκδώσει έγγραφα απαραίτητα για την εξυπηρέτησή της στις διάφορες υπηρεσίες.
Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρέθηκε και η 55χρονη κυρία Ζ., άνεργη για περισσότερο από ένα χρόνο και χωρίς κανένα εισόδημα. Η γυναίκα απευθύνθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης αναζητώντας οικονομική στήριξη. Επρόκειτο για ένα μοναχικό άτομο χωρίς οικογένεια ή διαθέσιμο κοινωνικό δίκτυο που θα μπορούσε να τη βοηθήσει· βρισκόταν σε δεινή κατάσταση έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον. Η κοινωνική λειτουργός, έπειτα από κάποιες συναντήσεις, κατάφερε να ενθαρρύνει την εξυπηρετούμενη και να την κινητοποιήσει ώστε να αρχίσει να ψάχνει και πάλι για δουλειά. Την ενημέρωσε για διάφορες θέσεις εργασίας, τη βοήθησε στη σύνταξη βιογραφικού και στη συμπλήρωση αιτήσεων για εργασία και ως αποτέλεσμα η εξυπηρετούμενη σήμερα εργάζεται.
Ύστερα από εννέα μήνες λειτουργίας (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2014), το Κέντρο Αλληλεγγύης αποτελεί ήδη ενεργό κομμάτι της πόλης της Θεσσαλονίκης, αποστολή του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη σε όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ανεξαρτήτως εθνικότητας, προέλευσης και κοινωνικής κατάστασης. Το Κέντρο, που ιδρύθηκε από το δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων «SolidarityNow», συνεργάζεται με δύο ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Αρσις και την Praksis, προσφέροντας αντίστοιχα δωρεάν νομικές και ιατρικές υπηρεσίες.
Στην πλειοψηφία τους άνεργοι οι ωφελούμενοι του Κέντρου

Στο πλαίσιο αυτό, τους πρώτους εννέα μήνες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.360 δωρεάν ιατρικές επισκέψεις από τους συνεργάτες της Praksis, προς όφελος 697 ανασφάλιστων πολιτών. Οι επισκέπτες έλαβαν εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους επαγγελματίες ιατρούς της οργάνωσης που καλύπτουν τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες: γενική ιατρική, δερματολογία, ωτορινολαρυγγολογία, καθώς και ψυχιατρική.
Επίσης, μελετήθηκαν και διεκπεραιώθηκαν συνολικά 890 νομικές υποθέσεις από το νομικό τμήμα που λειτουργεί η Άρσις εντός του Κέντρου Αλληλεγγύης. Συνολικά, απευθύνθηκαν στο νομικό τμήμα 677 άτομα, αναζητώντας νομική συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα που αφορούσαν κυρίως το αλλοδαπό δίκαιο, θέματα κοινωνικής ασφάλειας, πρόνοιας, καθώς και ζητήματα ασφαλιστικά, ποινικού δικαίου και ρύθμισης χρεών από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα.
Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών του Κέντρου, κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, συνοψίζονται στα εξής: 85,1% άνεργοι, 48,7% έλληνες πολίτες, 51,3% πολίτες ξένης υπηκοότητας που διαμένουν στη χώρα μας, 55,6% γυναίκες, 44,3% άνδρες, 88,28% με εισόδημα μικρότερο των 300 ευρώ, 10,90% άστεγοι και 79,1% άτομα χωρίς κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης.
«Μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, παρ’ όλα αυτά, το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη φέρει εις πέρας τον κεντρικό σκοπό λειτουργίας του, προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια τις προκλήσεις που δημιουργούνται λόγω κρίσης. Η επιτυχημένη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο προς όφελος των συνανθρώπων μας, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της» δήλωσε η υπεύθυνη Θεσσαλονίκης για το SolidarityNow, κυρία Εύη Παπαθεοδώρου.
Κόμβος οργανώσεων πολιτών

Το Κέντρο Αλληλεγγύης έχει στόχο να αποτελέσει έναν ανοιχτό κοινωνικό κόμβο, όπου μέσω της συνεργασίας και της προσφοράς θα διασφαλίζεται δωρεάν η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Συγχρόνως, μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του τοπικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, σχετικές με τους ανθρωπιστικούς σκοπούς του Solidarity Now.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο του SolidarityNow στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου (Λέοντος Σοφού 26 και Εγνατία, 1ος όροφος). Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00-17.00, και παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού. Άμεσα προγραμματίζονται τα εγκαίνια του δεύτερου κατά σειρά Κέντρου Αλληλεγγύης SolidarityNow στη χώρα μας, εντός του Δήμου Αθηναίων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk