Αναμένοντας το λάθος των απαγωγέων της φοιτήτριας

Το ποιοι και πότε πληροφορήθηκαν στην Αθήνα το γεγονός ότι η 27χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα

Το ποιοι και πότε πληροφορήθηκαν στην Αθήνα το γεγονός ότι η 27χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα απαγωγής είχε στενή συγγενική σχέση με έναν εκ των ιδιοκτητών της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης αλλά και οι ομοιότητες με την αρπαγή μιας 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά (κόρης πρώην δημάρχου Ιωαννίνων) το 2011 αποτελούν τις βάσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη διερεύνηση του νέου περιστατικού πολυήμερης ομηρείας στη χώρα μας. Η 27χρονη έμεινε όμηρη στα χέρια των απαγωγέων δέκα ημέρες και αφέθηκε ελεύθερη με καταβολή λύτρων 82.500 ευρώ.
Την υπόθεση απελευθέρωσής της «χειρίστηκε» μια εξαμελής ομάδα εξειδικευμένων αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής που έχει εκπαιδευθεί από αμερικανούς αξιωματούχους στη διαχείριση απαγωγών και ομηρειών. Στην ομάδα αυτή προΐσταται έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είναι στενός συγγενής ενός εκ των ανώτατων αξιωματικών ο οποίος προχώρησε το 2002 την έρευνα για την εξάρθρωση της 17Ν.


Αργοπορία και υπέρογκα λύτρα

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «μια ήπια απαγωγή που το μόνο ανησυχητικό στοιχείο της ήταν η αργοπορημένη εμφάνιση των απαγωγέων και το μεγάλο ύψος των λύτρων που ζήτησαν στην πρώτη φάση, της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Τότε δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μπορεί να είναι έργο του οργανωμένου εγκλήματος, όπως των ποινικών Βασίλη Παλαιοκώστα, Σπύρου Χριστοδούλου κ.ά. Το γεγονός όμως ότι οι δράστες ύστερα από έξι-επτά επικοινωνίες υποχώρησαν σε ποσό που είναι λιγότερο από το 1% από αυτό που απαιτούσαν αρχικά δείχνει έναν σχετικό ερασιτεχνισμό. Επιπλέον φαίνεται να μην ασκήθηκε πίεση στην κοπέλα και να διευκολύνθηκε στις επαφές της με τους οικείους της.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την απαγωγή της 22χρονης φοιτήτριας στην Καστοριά τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν αρχικά οι δράστες είχαν ζητήσει 4 εκατ. ευρώ, για να απελευθερώσουν τελικά την κοπέλα με λύτρα ύψους 43.000 ευρώ, σε μια αντίστοιχη οικονομική υποχώρηση. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι δράστες ήταν εργαζόμενοι σε πιτσαρία των Ιωαννίνων.

Είναι γεγονός ότι από τις περίπου 40 απαγωγές που έχουν σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία μόνο έξι-επτά (απαγωγές Παναγόπουλου, Ζώνα, Γ. Μυλωνά, απόπειρα κατά επιχειρηματία Κίκου Μαρτίνου κ.ά.) σχετίζονται με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Οι υπόλοιπες είναι είτε έργο ελλήνων και αλλοδαπών μικροκακοποιών ή ανθρώπων με λευκό ποινικό μητρώο. Οσον αφορά τη στόχευση του θύματος, αυτή γίνεται από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους ή και γείτονες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011 είχαν στοχευθεί ένας δημοσιογράφος στους Αμπελοκήπους και ένας καρδιολόγος στη Σταμάτα από αλλοδαπούς οικοδόμους σε χώρους κοντά στα σπίτια τους».


Το στοιχείο-κλειδί

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν κρίσιμα στοιχεία τα δεδομένα από τις αναλύσεις κλήσεων και άλλων στοιχείων της κινητής τηλεφωνίας, από την περιγραφή της 27χρονης ομήρου, από καταγραφές διοδίων, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αλλά και από ευρήματα στον χώρο της αρπαγής και της «εγκατάλειψης» της κοπέλας που εργαζόταν σε νυχτερινό κέντρο στη Δάφνη. Σημαντικά στοιχεία ίσως προκύψουν και από τη διαδικασία παράδοσης των λύτρων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «την εκμετάλλευση των λαθών που κάνουν σχεδόν πάντα οι απαγωγείς και για μια υπόθεση που σύντομα αναμένεται να εξιχνιασθεί».

Κλειδί για τη διερεύνηση της υπόθεσης θεωρείται η απάντηση στα ερωτήματα «πώς, ενώ η συγκεκριμένη κοπέλα διέμενε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, έγινε τώρα στόχος απαγωγής και πώς οι δράστες ήξεραν πού διέμενε αλλά και ότι ο θείος της ήταν εύπορος. Διατηρούμε ερωτήματα για ορισμένες πτυχές της υπόθεσης και έχουμε ορισμένους υπόπτους». Σημαντική θεωρείται και η μαρτυρία στενού φίλου της κοπέλας αλλά και των οικείων της.
Οι αστυνομικοί επεσήμαιναν ότι μόνο τρεις απαγωγές στη χώρα μας είχαν άσχημη κατάληξη. Πρόκειται για την απαγωγή και δολοφονία του 17χρονου Γιάννη Τσατσάνη ή Μαρσελίνο τον Μάρτιο του 1990, τον τραγικό θάνατο του επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη στην Κρήτη τον Μάιο του 2009 και την αρπαγή και την εξαφάνιση του 25χρονου Μάριου Παπαγεωργίου στο Παλαιό Φάληρο τον Αύγουστο του 2012. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ακόμη την περίπτωση απαγωγής 59χρονου Βορειοηπειρώτη τον Φεβρουάριο του 2013, του οποίου είχαν κόψει τα δάχτυλα οι έλληνες και οι αλβανοί δράστες. Επεσήμαναν εξάλλου τη δράση μεγάλου κυκλώματος κακοποιών στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις Ελληνες και δύο Ρωσοπόντιοι και το οποίο εξαρθρώθηκε το 2012 και πέντε απαγωγές ιδιοκτητών εταιρειών ανταλλακτηρίων χρυσού και μιας γυναίκας ιδιοκτήτριας μεταφορικής εταιρείας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk