Σκέψεις ακόμη και για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) –Τουρκίας εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Λευκωσία, ως ένα από τα μέτρα – απάντηση στην είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Οι οριστικές πάντως αποφάσεις, σύμφωνα και με όσα προέκυψαν από τη συνάντηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, αναμένεται να ληφθούν την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, όταν το όργανο θα συνεδριάσει ξανά. Τα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες: πολιτικά, νομικά, διπλωματικά. Είναι σαφές όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.
Το αίτημα για «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ – Τουρκίας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν εφόσον ληφθεί μία τέτοια απόφαση, όπως πχ ποιο είναι το κλίμα στη Σύνοδο υπέρ μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και κατά πόσο ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει ουσιαστικό κόστος για την Τουρκία. Η πραγματικότητα είναι ότι εσχάτως η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει –όχι πολύ επιτυχημένα –ότι το ενδιαφέρον της για την ΕΕ δεν έχει εκπνεύσει, αν και οι πράξεις της σε σειρά θεμάτων δεν υποστηρίζουν τις λεκτικές διακηρύξεις της.
Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», μαζί με δύο συνοδευτικά πλοία, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter» και το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravo», εισήλθε τη Δευτέρα εντός του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Και τα δύο συνοδευτικά πλοία περιλαμβάνονται στη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας παρανόμως περιοχές νοτίως της Κύπρου. Οι κινήσεις του «Μπαρμπαρός» παρακολουθούνται αν και από τη στιγμή που δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμογραφικές έρευνες, απλώς κινείται σε διεθνή ύδατα.
Ενδεικτικές πάντως των προθέσεων της Λευκωσίας –που έχει την πλήρη στήριξη της Αθήνας στις κινήσεις της –να κινηθεί δυναμικά είναι και οι δηλώσεις που έκανε από το Λουξεμβούργο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πέραν του ότι ζήτησε από την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμναν», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική». Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε δε την τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το ευρύτερο πρίσμα της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές, λέγοντας ότι η Άγκυρα ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική που διασπά το κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί.
Την ίδια στιγμή πάντως, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο… τετράγωνο Ελλάδα –Κύπρος –Ισραήλ –Αίγυπτος. Στη γεωμετρία της Ανατολικής Μεσογείου, αυτό το τετράγωνο αποτελεί από δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα τρίγωνα: αυτό ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και σε εκείνο ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ. Και οι δύο αυτές τριγωνικές σχέσεις έχουν προκαλέσει εντονότατη ενόχληση στην Άγκυρα που έχει πλέον αρχίσει να εκφράζεται και δημοσίως, καθώς είναι αναμενόμενο ότι θα επεκταθεί σε θέματα ενέργειας, οριοθετήσεως θαλασσίων ζωνών και εκμετάλλευσης υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει μεγάλη πυκνότητα γεγονότων. Καταρχήν, στις 28 και 29 Οκτωβρίου ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία όπου θα έχει διμερείς επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και θα προετοιμάσει μαζί με τους Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σουκρί την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος –Κύπρου –Αιγύπτου στο Κάιρο. Ενδιαμέσως, στις 7 Νοεμβρίου, θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θα μεταβεί στο Κάιρο μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στις 5-6 Νοεμβρίου και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.