• Αναζήτηση

Δραγασάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει το κούρεμα του δημοσίου χρέους

Προειδοποίηση ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι πιθανό η κρίση συνολικά στην Ευρώπη να πάρει ακόμη πιο οδυνηρές και απρόβλεπτες διαστάσεις, απηύθυνε ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο στον Ισημερινό. Εξήγησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους, το οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται- ως μοχλός πολιτικής πίεσης και υποταγής.

Μήνυμα και ταυτόχρονα προειδοποίηση ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, είναι πιθανό η κρίση συνολικά στην Ευρώπη να πάρει ακόμη πιο οδυνηρές και απρόβλεπτες διαστάσεις, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο στον Ισημερινό, ενώπιον ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών πολιτικών δυνάμεων.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στην κρίση χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει «κούρεμα» του δημοσίου χρέους και παράλληλα να υιοθετηθούν αναπτυξιακά προγράμματα που να αντισταθμίζουν την ιδιωτική αποεπένδυση και τη φυγή κεφαλαίων, που το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ διευκολύνει.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την κατεύθυνση και τους τρόπους αντιμετώπισης της εκκρεμότητας του χρέους και πρόσθεσε:

«Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτείται να έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αλλά και στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τόσο συνολική λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει και πάλι το κούρεμα του συσσωρευμένου χρέους, την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου και την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορη τεχνική και πρακτική στη διάθεσή του και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει λύση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε υπάρχει φόβος να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην ΕΕ».

Στο μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση που εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή, αλλά, όπως σημείωσε, αντί να ληφθούν μέτρα για συνολική αντιμετώπιση συνέβη το αντίθετο και αντί να συνδυαστούν εξαρχής τα προγράμματα προσαρμογής με την αναδιάρθρωση του χρέους, το χρέος χρησιμοποιήθηκε -και χρησιμοποιείται- ως μοχλός πολιτικής πίεσης και υποταγής.

Διότι, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, το πρώτο που καταλύθηκε στην Ελλάδα ήταν η λαϊκή κυριαρχία, καθώς το πρόγραμμα επιβλήθηκε χωρίς διάλογο και η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ετσι, επισήμανε, στο όνομα της «έκτακτης ανάγκης» η δημοκρατία περιορίσθηκε και ο ρόλος του Κοινοβουλίου έγινε τυπικός, διεκπεραιωτικός.

Συνεχίζοντας την έντονη κριτική του στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτές τις επιλογές υπήρχαν συμφέροντα και στενοί ταξικοί ή εθνικοί υπολογισμοί.

Εκείνο που τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα, πρόσθεσε, δεν ήταν η διάσωση των κοινωνιών, αλλά η διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, που διακρατούσαν ομόλογα της Ελλάδας και άλλων κρατών, και συνολικά η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ορισμένοι προσπαθούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ένα «success story», αλλά η πραγματικότητα, συμπληρώνει, δείχνει πως πρόκειται για οικονομική καταστροφή και κοινωνική τραγωδία.

Τα ελλείμματα μειώθηκαν αλλά με τρόπο που οδήγησε σε μη εύκολα αναστρέψιμες καταστροφές, σημείωσε και τόνισε ότι το δημόσιο χρέος από 126% που ήταν πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, βρίσκεται σήμερα στο 176%.

Ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, πρόσθεσε, η μείωση του ΑΕΠ προσεγγίζει το 25%, η ανεργία υπερβαίνει επισήμως το 27% και των νέων το 55%, και οι επενδύσεις κατέρρευσαν.

Η εκλογή μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι μια ιστορική τομή για την ίδια την ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Δραγασάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με την ενεργητική στήριξη του λαού μπορεί να υλοποιήσει».

Όμως, διευκρίνισε, η Ελλάδα είναι και μέλος της ευρωζώνης, δεν διαχειρίζεται η ίδια τη νομισματική της πολιτική και νόμισμά της είναι το ευρώ.

Όμως, σημείωσε, μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, θα μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως καταλύτης για προοδευτικές μετατοπίσεις και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και σε όλη την Ευρώπη.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk