Στη διαδρομή προς τη Γλυφάδα δεν μπόρεσα να μην κάνω μια μικρή στάση στο παντοπωλείο Αλεξανδρής στην πλατεία Αεροπορίας της Ηλιούπολης. Μου δίνει πάντοτε χαρά να ακούω τις ιστορίες του Αλέξανδρου Αλεξανδρή, πατριάρχη της οικογένειας και ιδρυτή του παντοπωλείου που άνοιξε τις πόρτες του το 1949, ενώ δεν φεύγω ποτέ χωρίς να ζητήσω από τον Ευθύμιο (τον γιο που συνεχίζει επάξια την οικογενειακή παράδοση) μια μικρή ξενάγηση στο ψυγείο των τυριών. Ο Ευθύμιος γνωρίζει έναν προς έναν όλους όσοι παράγουν τυρί στην Ελλάδα. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είμαι καθόλου υπερβολικός: δεν είναι μόνο το ότι έχει γυρίσει πολλές φορές όλη τη χώρα αναζητώντας τα διαμάντια της τυροκομίας μας, είναι το πάθος του για το τυρί που τον κάνει μοναδικό.

Στα λίγα λεπτά που μείναμε εκεί, πρόλαβε να μας βγάλει μια ώριμη γραβιέρα, την οποία, αφού μας έδωσε να τη δοκιμάσουμε σκέτη, μας τη σέρβιρε στη συνέχεια σαν βάση για μια μαρμελάδα φράουλα από τη Γεωδή επάνω στην οποία είχε τρίψει χαρουποκούλουρο του Ντουρουντού. Μας έβγαλε επίσης ένα μοναδικό ανδριώτικο τυρί αρωματισμένο με μαστίχα και πασπαλισμένο με σουμάκ, το οποίο δεν μπορέσαμε να αποχωριστούμε και έτσι το πήραμε για το σπίτι. Ομοίως δεν μπορέσαμε να φύγουμε χωρίς τη μοναδική αμυγδαλοσαλάτα του, που για να τη σερβίρουμε, ο Ευθύμιος μας έδωσε κριθαρένιες «κούπες» – φυσικά τρώγονται μαζί με το περιεχόμενό τους. {{{ moto }}}

Ακόμη και αν δεν είστε κοντά στην Ηλιούπολη, κάντε μια βόλτα μέχρις εκεί και αφεθείτε στα χέρια του Ευθύμιου. Οι γευστικές εμπειρίες που θα σας προσφερθούν θα σας κάνουν να γυρίζετε εκεί ξανά και ξανά.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.