Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ να επιφυλάσσονται, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ να καταψηφίζουν και την Χ.Α. να δηλώνει «παρούσα».

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εστιάστηκε στην διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των εισφορών προς τα κόμματα και των κουπονιών που διατίθενται για την οικονομική ενίσχυσή τους και στα οποία θα πρέπει πλέον να αναγράφεται το όνομα και το ΑΦΜ του αγοραστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Κουτσούκος ζήτησε να επανεξεταστεί η επίμαχη διάταξη -παρότι το κόμμα του υπερψήφισε- σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα κατά 46%, ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία κατατέθηκε ξεχωριστά από το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα καθώς και έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει αύξηση των ποσών της χρηματοδότησης, ακόμη και έναντι των υφιστάμενων». Το θέμα δεν ετέθη από καμία πλευρά προς συζήτηση στην επιτροπή.

Όσον αφορά την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος επισήμανε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι «να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος», που όπως είπε «γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών», ενώ υποστήριξε ότι «τα στερεότυπα πως τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζονται από την ενίσχυση του απλού πολίτη, ενώ τα κόμματα της Δεξιάς από το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ειδικά μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο στόμα το λύκου, στο Κόμο της Ιταλίας».

Είχε προηγηθεί η κριτική της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ και προμηθευτές του Δημοσίου θα γίνει αφορμή «να διαγωνίζονται για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα».

Κριτική άσκησε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Κυρίτσης δηλώνοντας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν μπορούν να αποτελούν προαπαιτούμενο που μας επιβάλλουν οι δανειστές ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Τόσο ο κ. Κυρίτσης όσο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Ι. Δημαράς ζήτησαν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, που όπως είπαν ξεπερνά τα 250 εκ. ευρώ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ όσον αφορά την ονομαστικοποίηση ακόμη και των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων. Ο κ. Αθ. Παφίλης μίλησε για ακραίο φακέλωμα όλων των πολιτών και αναρωτήθηκε «από πού κι ως που όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται;» και πρότεινε αν η κυβέρνηση θέλει την διαφάνεια να ονομαστικοποιήσει όλες τις μετοχές «μέχρι το φυσικό πρόσωπο». «Αν το θέλετε ορίστε, είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε. Πλήρης διαφάνεια, ποιος έχει τι και πού τα βρήκε», είπε, ενώ αφού δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο προειδοποίησε ότι δεν θα το εφαρμόσει και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει κανέναν όνομα από όσους ενισχύουν οικονομικά το κόμμα.