Νέες δωρεές συνολικού ύψους 26,5 εκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα και δράσεις ελληνικών και διεθνών μη κερδοσκοπικών οργανισμών ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε ειδική συνέντευξη Τύπου. Οι 30 νέες δωρεές εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος και αφορούν τους τέσσερις βασικούς προγραμματικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμός, Κοινωνική Πρόνοια. Μέσα από τις νέες αυτές δωρεές ολοκληρώνεται και η τριετής πρωτοβουλία, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την καταπολέμηση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία.
«Ο στόχος μας, με κάθε δωρεά που εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για το κοινωνικό σύνολο και ιδίως για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται περισσότερη στήριξη» δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε μάλιστα στον απολογισμό του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος «Συν στο Πλην», το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος το 2011 και υλοποιείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS με αποκλειστική δωρεά 7,9 εκατ. ευρώ από το ΙΣΝ.
Απολογισμός δύο ετών εφαρμογής της «Κοινωνικής Κατοικίας»
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει την πρόληψη, την ανακούφιση και την αποκατάσταση των πληθυσμών που πλήττονται δραματικά από την οικονομική κρίση, μέσα από δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά το πρόγραμμα «Κοινωνική Κατοικία», το οποίο απευθύνθηκε, μέσα στα δύο χρόνια παρουσίας του, σε 2.373 οικογένειες, οι περισσότερες από αυτές τετραμελείς. Η στήριξη των οικογενειών αυτών, οι οποίες βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας, αντιμετώπιζαν κίνδυνο απώλειας κατοικίας, αδυνατούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες, ενοίκιο, χρέη, γίνεται με απευθείας οικονομική βοήθεια και συνεργασία με εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα για την αποκατάσταση της οικογένειας.
Έτσι, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 12.000 επαγγελματικές συνεδρίες με χρηματοοικονομικούς και επαγγελματικούς συμβούλους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην επαγγελματική αποκατάσταση εκτιμάται στο 61%, ενώ στο 59% των περιπτώσεων παρατηρείται ελάφρυνση χρεών. Επίσης, επιτεύχθηκε αύξηση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος σε ποσοστό 41%, 70% μείωση του ρίσκου έξωσης από την κατοικία και 25,5% συνολική μείωση των οικογενειακών χρεών. Τέλος, δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος οικονομική δραστηριότητα άνω των 11 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν και 600 θέσεις εργασίας.
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος είναι τα Κέντρα Ημέρας, τα οποία αρχικά λειτούργησαν σε Αθήνα και Πειραιά, με εκείνο της Θεσσαλονίκης να ακολουθεί, όλα με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι εξυπηρετούμενοι ανέρχονται σε 3.900, με το 70% αυτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πραγματοποιήθηκαν 10.000 ψυχοκοινωνικές συνεδρίες, 5.800 ιατρικές πράξεις και παραπομπές σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα. Ως παράπλευρο αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, 145 άτομα βρήκαν σπίτι και 110 βρήκαν εργασία σε διασύνδεση μάλιστα με άλλα προγράμματα του Ιδρύματος. Η ανανέωση της συνολικής δωρεάς για τη συνέχιση του «Συν στο Πλην» ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.
Αν και κάθε δωρεά είναι εξίσου σημαντική, ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος στάθηκε ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη πρωτοβουλία για την υποστήριξη της αντικατάστασης των γραμμικών επιταχυντών για την θεραπεία του καρκίνου σε επτά δημόσια νοσοκομεία. «Η ακτινοθεραπεία είναι ένας απτό τους κύριους πυλώνες της ογκκολογίας και, χάρη στις νέες σημαντικές τεχνολογικές βελτιώσεις στον κλάδο είναι σημαντικό ότι ελαχιστοποιούνται και οι επιπλοκές για τους ήδη δοκιμαζόμενους ασθενείς. Ελπίζουμε ότι η αντικατάσταση των επτά γραμμικών επιταχυντών στα σημεία ύψιστης προτεραιότητας, σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, θα καλύψει μία επείγουσα ανάγκη στον τομέα της ογκολογίας στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην ανακούφιση συνανθρώπων μας που παλεύουν με τον καρκίνο. Θέλω, εκ μέρους όλων μας στο Ίδρυμα, να ευχαριστήσω την ομάδα μας και τον Δρα Παναγιώτη Κουλουβάρη για την πολύτιμη συμβολή τους στον σχεδιασμό της σημαντικής αυτής παρέμβασης» δήλωσε ο κ. Δρακόπουλος.
Δείτε όλους τους δωρεοδόχους οργανισμούς στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.snf.org.