Τη Ρόδο επισκέπτεται στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προκειμένου την Τετάρτη στις 9 το πρωί να παραβρεθεί στην άσκηση – γυμνάσιο ευρείας κλίμακας που θα γίνει στο κρουαζιερόπλοιο «Louis Olympia» το οποίο θα βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού.

Η άσκηση διοργανώνεται υπό την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας και πραγματοποιείται «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Οικεία Διεθνή Σύμβαση «περί ασφαλείας ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα» με σκοπό την ετοιμότητα όλων των Φορέων και Υπηρεσιών που παρέχουν βοήθεια σε κινδυνεύοντες στη θάλασσα».

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στα Δωδεκάνησα ο υπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με το προσωπικό λιμεναρχείων προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που τους απασχολούν και θα εστιάσει κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας άλλωστε, 55 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας εντοπίστηκαν νωρίς από τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού σε Λέσβο και Αγαθονήσι. Αρχικά οι λιμενικοί περισυνέλεξαν 30 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Κόρακα Λέσβου και στη συνέχεια διέσωσαν 25 στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και του Αγαθονησίου.
Η επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας γίνεται λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση των τοπικών ενώσεων λιμενικών και αστυνομικών για την έλλειψη προσωπικού (εκπρόσωποί τους μιλώντας στο «Βήμα» έκαναν λόγο για μείωση 40% σε προσωπικό σε σχέση με την οργανική δύναμη) σε συνδυασμό με «τη συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης».

Βίντεο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος από την εικόνα που παρουσιάζει το ΑΤ Σύμης



Δράσεις για υποστελέχωση υπηρεσιών
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών και των λιμενικών στα Δωδεκάνησα παρουσία κλιμακίων των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών τους έκαναν ένστολη παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο Αστυνομικό Τμήμα Σύμης όπου βρίσκονται πολλοί μετανάστες που έχουν συλληφθεί ενώ το Σάββατο πραγματοποίησαν στη Ρόδο σύσκεψη αρμόδιων φορέων με θέμα «Μετατόπιση της παράνομης μετανάστευσης στα νησιά μας –Αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία –Υποστελέχωση υπηρεσιών Αστυνομίας – Λιμενικού» με πρωτοβουλία των τοπικών ενώσεων αστυνομικών και λιμενικών.
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Δωδεκανήσου κατέθεσε την Παρασκευή μέσω δικηγόρου αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδο κυρίως για τα θέματα του ωραρίου εργασίας και της υποστελέχωσης, ζητήματα για τα οποία πρόσφατα όπως λένε ενημέρωσαν τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της Αστυνομίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) «το μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης όπως παρουσιαζόταν μέχρι πέρυσι στον Έβρο, έχει μετατοπιστεί στα νησιά, τα οποία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του φαινομένου. Χωρίς υποδομές, οι συνάδελφοι καλούνται να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση με τα εκατοντάδες γυναικόπαιδα να στοιβάζονται όπως-όπως, όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Μόνο τον Ιούνιο, στη Σύμη έχουν εντοπιστεί περί τους 300 παράνομους αλλοδαπούς, τους οποίους οι συνάδελφοι αναγκάζονται να «φιλοξενούν» στο μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος. Χωρίς αστυνομική δύναμη και υποδομές, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους έριδες, τις απόπειρες απόδρασης και μάλιστα με κίνδυνο την ποινική τους δίωξη, αφού τα υπηρεσιακά σήματα είναι σαφή: Διατάσσεστε για την ασφαλή τους φύλαξη και σε περίπτωση απόδρασης θα έχετε την ποινική ευθύνη. Εξάλλου η διακλαδική συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα παρουσιάζει και αυτή δυσλειτουργίες και προβλήματα».
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σημειώνει πως «σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναδείξουμε και να απαιτήσουμε λύση είναι το θέμα της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πληρώματα των σκαφών αλλά και των υπηρεσιών με αρχή τους Λιμενικούς σταθμούς Μεγίστης, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και γενικότερα των υπηρεσιών του ΒΑ και Ν. Αιγαίου και να μην επαναπαυόμαστε όλοι στην αλτρουιστική διάθεση των εκεί υπηρετούντων συναδέλφων που πλέον δεν πρέπει να θεωρεί κανείς δεδομένη. Οι αντοχές αρχίζουν να εξαντλούνται και πρέπει όλοι να το λάβουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη τους».