Τη βούληση της Βουλγαρίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του σχεδίου «South Stream» εξέφρασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτό ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου μετά τη συνομιλία των δύο αξιωματούχων, κατά την οποία ο κ. Ορεσάρσκι εξήγησε ότι η προσωρινή διακοπή των έργων κατασκευής του διεθνούς αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου εντός της επικράτειας της Βουλγαρίας οφείλεται στις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στη διαδικασία ανάθεσης-αναδοχής.

Ο απερχόμενος Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η κυβέρνησή του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες τους περασμένους δώδεκα μήνες για την πρόοδο του στρατηγικού σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Βουλγαρίας όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στην κρίση της Ουκρανίας ο Πλάμεν Ορεσάρσκι, επισήμανε τη βούληση της Βουλγαρίας να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην εξομάλυνση της κατάστασης στη βάση της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας αλλά και της ανάληψης εποικοδομητικής στάσης εκ μέρους των αρχών στο Κίεβο με γνώμονα την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ουκρανών πολιτών.

Επισήμανε ακόμη ότι η Σόφια εξαρχής τάχθηκε ενεργά υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης βουλγαρικής κοινότητας στην Ουκρανία, για ελεύθερη χρήση της μητρικής γλώσσας τους.

Μια σειρά από διμερή θέματα οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα επίσης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συζήτηση των δύο πολιτικών, προστίθεται στην ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας.

Ολιγάριθμοι οπαδοί και αντίπαλοι της πολιτικής της Ρωσίας, ανάμεσα στους οποίους και Ουκρανοί που μένουν στη Βουλγαρία, υποδέχτηκαν με συνθήματα υπέρ και κατά, αντίστοιχα, τον Ρώσο ΥΠΕΞ κατά την προσέλευσή του στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε σύντομη συνομιλία με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Σε δηλώσεις της στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, εκπρόσωπος των Ουκρανών διαδηλωτών κάλεσε τους Βούλγαρους «να δουν και να σκεφτούν τι είναι αυτά που κάνουν η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και να αναρωτηθούν αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην ίδια τη Βουλγαρία», όπως είπε.

Με συνομιλίες με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βιγκένιν συνεχίζεται η επίσκεψη του Σεργκέι Λαυρόφ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Μιχάιλ Μίκοφ.