Τετραμελής εγκληματική ομάδα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες υγρών καυσίμων από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο Αχαΐας εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν ένας 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας 46χρονος απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας 28χρονος αστυφύλακας και ένας 36χρονος ιδιώτης, που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα.

Με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. ο αστυφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Εκτιμάται ότι από τον Νοέμβριο του 2013 αφαιρέθηκαν και διακινήθηκαν 36.000-50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου.

Σύμφωνα με έρευνες της Αστυνομίας, οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Σκοπός τους ήταν η κλοπή μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου (Jet Propelant 8) από τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Άραξου Αχαΐας και στη συνέχεια η περαιτέρω νόθευση και λαθρεμπορική διακίνησή τους στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι, ο 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της πρόσβασης που είχε στο χώρο των στρατιωτικών δεξαμενών, ως χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη την απαραίτητη υποστήριξη, συνδρομή και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντικλείδι για την απασφάλιση του φρεατίου που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού. Παράλληλα κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

Για τους άλλους τρεις συλληφθέντες προέκυψε ότι χρησιμοποιώντας δύο ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου ιδιώτη, μετέβαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Αεροπορικής Μονάδας και, με τη μέθοδο της μετάγγισης, αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων, μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.

Το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να μεταφέρουν 1.610 λίτρα κηροζίνης τα οποία είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τις δεξαμενές της Αεροπορικής Μονάδας.

Τα μετασκευασμένα φορτηγά – βυτιοφόρα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς λαθρεμπορικών προϊόντων.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται εντός της ημέρας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.