Το κινητό «σκοτώνει» το σπέρμα

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει την υγεία του σπέρματος, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, στη Βρετανία.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει την υγεία του σπέρματος, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, στη Βρετανία.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Environment International», οι ειδικοί προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 10 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν την ποιότητα του σπέρματος συνολικά 1.492 ανδρών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρα Φιόνα Μάθιους, όλες οι μελέτες εκτός μιας, έδειχναν συσχετισμό ανάμεσα στην έκθεση στα κινητά τηλέφωνα και την φτωχή ποιότητα σπερματοζωαρίων.

«Ενοχες» ακτινοβολία και θερμότητα

«Σχεδόν όλες οι μελέτες κατέληγαν σε ένα κοινό συμπέρασμα: ότι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μειωνόταν – ως και κατά 8% – από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων» εξηγεί η ερευνήτρια.

«Πιστεύω ωστόσο ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στην περίπτωση ενός μέσου χρήστη. Αν κάποιος αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα γονιμότητας, τότε θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ο συγκεκριμένος κίνδυνος – όπως π.χ. θα κάναμε με διατροφικές αλλαγές για λόγους υγείας. Ωστόσο, δεν θα έβλαπτε αν οι άνδρες έβγαζαν μόνιμα το κινητό από την τσέπη» τονίζει η δρ Μάθιους.

Η ίδια παραδέχεται ότι τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω έρευνας. Για την ώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι κύριοι «ύποπτοι» είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των συσκευών – η οποία έχει συνδεθεί με το «ξεκούρδισμα» του κύκλου παραγωγής σπερματοζωαρίων ή με βλάβες στο DNA τους– και η θερμότητα που εκπέμπουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk