Παραδοσιακά τσολιαδάκια, τσαρούχια, μπρελόκ «I love Greece», μικρές Αμαλίες, κούπες και μαγνητάκια, χειροποίητα σανδάλια και T-shirts κατακλύζουν τα γραφικά στενά της Πλάκας. Είναι ο παράδεισος όσων θέλουν να «κλείσουν» την επίσκεψή τους στη χώρα μας σε ένα σουβενίρ, όπως και αν φαντάζονται την Ελλάδα που θα πάρουν μαζί πίσω στην πατρίδα τους. Εκτός από τα «παραδοσιακά» καταστήματα τουριστικών ειδών, νέοι έλληνες designers κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην περιοχή δίνοντας μια πινελιά αισθητικής στα νέα σουβενίρ.
Δώρα για όλα τα βαλάντια
«Εδώ υπάρχουν σουβενίρ για όλα τα βαλάντια. Οι περισσότεροι ζητούν κάτι οικονομικό, στα 1-2 ευρώ, ακόμα και αυτοί όμως θέλουν να είναι μοναδικό επειδή τα περισσότερα τα βρίσκουν οπουδήποτε. Μπρελόκ, βραχιολάκια, μπλουζάκια πωλούνται παντού» λέει στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Μουγκογιάννη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Θεοδώρα» στην οδό Αδριανού. Τα περισσότερα από τα συνηθισμένα αναμνηστικά είναι εξάλλου εδώ και χρόνια «made in China», γεγονός που αντανακλάται και στην αισθητική τους. «Τα παραδοσιακά υφαντά αρέσουν σε πολλούς, τα ζητούν όμως μόνο όσοι έχουν να τα πληρώσουν, διότι οι τιμές τους είναι αρκετά υψηλές» εξηγεί.
Ανάμεσα σε μαγαζάκια, κοσμηματοπωλεία, γκαλερί, τα βλέμματα τραβούν οι γνώριμες φιγούρες του Φοίβου και της Αθηνάς, μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. «Πολλοί τουρίστες έρχονται και τα ζητάνε ακόμα και σήμερα. Εμείς μπορεί να τα θεωρούμε παλιά, όμως οι ξένοι μάς λένε ότι τα προτιμούν επειδή είναι η αυθεντική εικόνα της Ελλάδας» εξηγεί η κυρία Βίκυ, που εργάζεται στο «Little Poems Shop». Προτομές αρχαίων φιλοσόφων, μεταλλικά ομοιώματα ολύμπιων θεών, κεραμικοί αμφορείς και στεφάνια ελιάς είναι τα αναμνηστικά που πουλιούνται περισσότερο.
Στο διπλανό κατάστημα ο Μαρκ Σπρεγκ από τη Γερμανία ψάχνει ένα οικονομικό δώρο. «Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι η σχέση ποιότητας-τιμής· θέλω κάτι όμορφο που να θυμίζει την επίσκεψή μου στην Αθήνα» λέει στο «Βήμα». Αγοράζει τελικά μια χιονόμπαλα που εικονίζει την Ακρόπολη, όμως την προσοχή του τραβά μια μεταλλική περικεφαλαία, την οποία δοκιμάζει για να βγάλει φωτογραφία. Οπως εξηγεί η Κορίνα, ιδιοκτήτρια του «1-2-3 Πλάκα», πανοπλίες και ασπίδες έχουν γίνει μόδα εξαιτίας της μεγάλης διαφήμισης από ταινίες, όπως οι «300». Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ψάχνουν κάτι το ξεχωριστό, και ειδικά οι λάτρεις της ροκ περνούν από το κλασικό «Remember», όπου προτιμούν τα ζωγραφισμένα στο χέρι T-shirts του ιδιοκτήτη κ. Δημήτρη Τσουανάτου.
«It’s all, oh so souvenir to me!»
Πριν από έναν χρόνο η επιμελήτρια εκθέσεων κυρία Αννα Πολυδώρου είχε την ιδέα να ενώσει έλληνες αρχιτέκτονες, σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ, φωτογράφους, κεραμίστες, product designers για να δώσουν νέα πνοή στο ελληνικό σουβενίρ. «Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν πληγεί πολύ από την κρίση. Δεδομένου λοιπόν ότι η χώρα πια επενδύει μόνο στον τουρισμό, σκέφτηκα πως μπορούν να συμβάλουν δημιουργικά σε αυτό» περιγράφει την κίνησή της στο «Βήμα». Ετσι διοργανώθηκε πέρυσι η πρώτη έκθεση «It’s all, oh so souvenir to me!» με τη συμμετοχή 60 σχεδιαστών. Εφέτος ξεπερνούν τους 70 και φιλοξενούνται από τις 5 Ιουνίου στον χώρο «Matalou at home», στον πεζόδρομο της Ηπίτου, κοντά στο Σύνταγμα.
Η περυσινή συλλογή φιλοξενείται ήδη σε 18 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Τσιμεντένια σουβέρ με ανάγλυφο χάρτη του ιστορικού κέντρου, μια νέα πάνινη εκδοχή του τσολιά, μαυροπίνακας-τσαρούχι, ξύλινα πόμολα σε σχήμα αμφορέα, πάνινες vintage τσάντες, σκουλαρίκια από παλιά σουβενίρ, όλα με επίκεντρο την Ελλάδα. «Η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων που μπαίνουν στο μαγαζί είναι ένα μεγάλο χαμόγελο. Η περυσινή συλλογή πηγαίνει πολύ καλά, με τα ανάγλυφα σουβέρ να κάνουν μεγάλη επιτυχία, και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τα νέα σχέδια» λέει στο «Βήμα» ο κ. Φίλιππος Χούρι, ιδιοκτήτης του «Forget me not» στην Αδριανού, το οποίο από την είσοδο κιόλας αποπνέει μια σύγχρονη αισθητική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



