Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία. Τρεις χώρες με τρεις μουσικές παραδόσεις ιδιοσυγκρασιακές αλλά και ομόπνοες. Εξι μουσικοί από αυτές θα συναντηθούν στις 5 Ιουνίου για να εξερευνήσουν το κοινό μουσικό έδαφος που υπάρχει ανάμεσά τους. Από την Ελλάδα συμμετέχουν τρεις βιρτουόζοι μουσικοί. Η λαουτίστα και τραγουδίστριαΜάρθα Μαυροειδή, ο κοντραμπασίσταςΓιώργος Βεντουρήςκαι ο κρουστόςΒαγγέλης Καρίπης, οι οποίοι συνεργάζονται σε παραδοσιακά κομμάτια αλλά και νέες συνθέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα.
Καλεσμένοι τους είναι τρεις διεθνούς φήμης σολίστες. Από τη Βουλγαρία, Νεντιάλκο Νεντιαλκόφ, ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του καβάλ παγκοσμίως. Από την Τουρκία ο ουτίσταςΓιουρντάλ Τοκάν, γνωστός διεθνώς για την καινοτόμο προσέγγισή του στο ούτι και από τη χώρα μας οΧάρης Λαμπράκης, ίσως ο μοναδικός έλληνας μουσικός που μπορεί να μας μυήσει στη μακραίωνη ιστορία και την τέχνη τού νέι, ενός μουσικού οργάνου που προσομοιάζει στην ανθρώπινη φωνή και ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στη θρησκευτική, τη λόγια και την παραδοσιακή μουσική.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Tinos World Music Festival το οποίο εγκαινίασε πέρυσι το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με σκοπό να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εντάξει το νησί της Τήνου σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο.
WHO IS WHO

Γιουρντάλ Τοκάν



Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς ουτιστών της Τουρκίας. Ο τρόπος παιξίματός του είναι χαρακτηριστικός, τόσο χάρη στην πρωτότυπη προσέγγισή του στο ούτι, όσο κυρίως λόγω των προσεγμένων, ολοκληρωμένων και άκρως συγκινητικών αυτοσχεδιασμών (taksims) στους οποίους επιδίδεται. Επίσης, εξαιρετικός δάσκαλος.
Νεντιάλκο Νεντιαλκόφ


Γεννημένος σε μουσική οικογένεια, στην πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας, ο Νεντιαλκόφ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του καβάλ. Με σπουδές στην Εθνική Σχολή Λαϊκών Τεχνών Shiroka Laka και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ενώ από νωρίς έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές παραδοσιακής μουσικής της γενιάς του.
Μάρθα Μαυροειδή


Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, βυζαντινή μουσική με τον Ιωάννη Αρβανίτη, βουλγαρικό τραγούδι με την Ντεσίσλαβα Στεφάνοβα, την Γκαλίνα Ντουρμούσλισκα και την Tζβετάνκα Βαριμέζοβα, καθώς και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Σπούδασε εθνομουσικολογία στο Λονδίνο και στο Λος Αντζελες και σύγχρονη μουσική στο Αμστερνταμ και έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο και παραστάσεις χορού και θεάτρου.
Χάρης Λαμπράκης


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε να παίζει μουσική από μικρός. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση την εθνομουσικολογία. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Σιγανίδης, Ρος Ντέιλι κ.ά.) και τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και συναυλίες ανά τον κόσμο και παράλληλα διδάσκει.
Γιώργος Βεντουρής


Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πάρο, σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Αλέξανδρο Ζέρβα στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης, τζαζ κιθάρα και κοντραμπάσο με τον Βαγγέλη Ζωγράφο στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Εχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με τη Μάρθα Μαυροειδή, τον Αντώνη Απέργη, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Μπάμπη Γκολέ, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και άλλους. Εχει γράψει μουσική για την ταινία «Ο ξεναγός» και έχει κάνει την ενορχήστρωση στον δίσκο του Νίκου Σαρρή Αρχίλοχου Ποίηση.
Βαγγέλης Καρίπης



Ο αθηναίος μουσικός ασχολήθηκε με την ελληνική παραδοσιακή μουσική από μικρή ηλικία σπουδάζοντας ούτι και βυζαντινή μουσική. Εχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους συνθέτες και τραγουδιστές (Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Κυπουργός, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Δόμνα Σαμίου κ.ά.) και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και διεθνή φεστιβάλ. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή του στην ελληνική δισκογραφία τα τελευταία 12 χρόνια.
πότε & πού:
5 Ιουνίου 2014 στις 21.00 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

HeliosPlus