Η εξίσωση για τον ύποπτο της δολοφονίας των χρυσαυγιτών

Στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν οδηγηθεί προ δύο μηνών ύποπτοι για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής αλλά και φιλικά πρόσωπα που εμφανίζονταν να γνώριζαν την ένοπλη δράση τους.

Στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν οδηγηθεί προ δύο μηνών ύποπτοι για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής αλλά και φιλικά πρόσωπα που εμφανίζονταν να γνώριζαν την ένοπλη δράση τους. Τα στοιχεία αυτά ανακύπτουν από μαρτυρίες και έγγραφα που περιέχονται στον άγνωστο δικαστικό φάκελο που είχε συνταχθεί την τελευταία διετία – τον αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – για τη δράση του 31χρονου ποινικού που δολοφονήθηκε πριν από δέκα ημέρες στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Ο 31χρονος που διέμενε στη Νίκαια και είχε πολυετείς επαφές με ποινικούς είχε θεωρηθεί από τους βασικούς υπόπτους για τη δολοφονία των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις».
Προ διετίας ο ύποπτος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, θεωρείτο από την ΕΛ.ΑΣ. και μέλος ένοπλης ομάδας που δεχόταν εντολές και από ποινικούς και η οποία είχε στοχεύσει με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό τον Μάρτιο του 2012 το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Επειδή όμως ο 31χρονος συνελήφθη την ώρα που έριχνε τον εκρηκτικό μηχανισμό, δεν διευκρινίστηκε για ποιον λόγο επελέγη αυτός ο στόχος, ούτε υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Ο ίδιος, ανεπιτυχώς αρχικά, δήλωσε ότι είναι ένας «απλός κλέφτης» και στη συνέχεια προσπάθησε να αποδώσει την επίθεση σε «προσωπική υπόθεσή» του, διότι στόχευε πότε το ΙΧ ενός ερωτικού αντίζηλού του και πότε μια καφετέρια στην οποία σύχναζε φίλη του.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζονται τώρα, η βόμβα στον Κορυδαλλό περιείχε δυναμίτιδα αλλά και την ιδιαίτερα ισχυρή εκρηκτική ύλη TNT. Τέτοιο υλικό χρησιμοποιήθηκε από ποινικούς αλλά και στην απόπειρα φονικής επίθεσης με δέμα-βόμβα στο ΑΤ Ιτέας, το οποίο εμφανίζεται να κατασκεύασε ο 56χρονος καταζητούμενος, πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ιδιο υλικό είχε εντοπισθεί την άνοιξη του 2011 και στο κατάλυμα των «Πυρήνων» στη Νέα Ιωνία Βόλου.
Αναφορές


Οι ενδείξεις για τυχόν συμμετοχή του 31χρονου στην επίθεση στο Νέο Ηράκλειο προήλθαν από τηλεφωνική παρακολούθησή του, από αναφορές αυτοπτών μαρτύρων σε Νέο Ηράκλειο και Κορυδαλλό αλλά και από το ότι οι δράστες είχαν τον ίδιο τρόπο αμφίεσης. Τώρα όμως προκύπτει ότι σημαντική ένδειξη είχε θεωρηθεί πως ο 31χρονος είχε την 1η Μαΐου 2005 σοβαρό τροχαίο ατύχημα όταν εξετράπη στην οδό Κ. Γέμελου στη Νίκαια η μοτοσικλέτα στην οποία ήταν συνεπιβάτης και έπεσε σε πασσάλους στο πεζοδρόμιο. Χρειάστηκε σοβαρή χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί το συντριπτικό κάταγμα αριστερού μηρού και αριστερής επιγονατίδας. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να το συνδέσουν και με το ιδιότυπο βάδισμα του δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο.
Η πιο καθοριστική μαρτυρία για τις κινήσεις του 31χρονου προέρχεται από αστυνομικό του ΑΤ Κορυδαλλού, το οποίο, ας σημειωθεί, είχε γίνει ο στόχος και της πρώτης επίθεσης της «Σέχτας Επαναστατών» τον Φεβρουάριο του 2009. Οπως ανέφερε, «το βράδυ της 29ης Μαρτίου 2012 εντόπισα άνδρα ύψους 1,80 περίπου με μαύρο μπουφάν και μαύρη φόρμα κοντά στο τμήμα να κινείται ύποπτα. Είχε ένα περιλαίμιο μοτοσικλετιστή μαύρου χρώματος για να αποκρύπτει τα χαρακτηριστικά του. Ανέβηκε μια καγκελόπορτα και πήγε προς τον ακάλυπτο χώρο του αστυνομικού τμήματος. Οταν επέστρεψε και πήγε να ανέβει στη μοτοσικλέτα του που είχε σταθμευμένη εκεί και προσπαθούσα να τον ακινητοποιήσω, εκείνος έλεγε «μη με μπερδέψεις, πήγα για να κλέψω». Τότε ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος από την έκρηξη».
Σε δεύτερη φάση, όταν ο 31χρονος – που δούλευε παλιότερα σε βενζινάδικο της περιοχής – κλήθηκε να απολογηθεί, απέδωσε την επίθεση σε μια προσωπική σχέση που είχε με 25χρονη την οποία «είχε δει με κάποιον φίλο της σε κάποια καφετέρια κοντά στο αστυνομικό τμήμα». Ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε: «Αγόρασα δυναμιτάκια από κάποιον πλανόδιο στο Σχιστό για να τα χρησιμοποιήσω στην Ανάσταση. Ομως όταν την είδα στην καφετέρια σκέφτηκα να πάρω τα δυναμιτάκια και να τα σκάσω μπροστά μου και να με δει. Γύρισα σπίτι μου, άδειασα τα δυναμιτάκια, πήρα την εκρηκτική ύλη και έριξα τη βόμβα με στόχο την καφετέρια, που όμως δεν ξέρω αν υπέστη ζημιές». Σε κατάθεση κλήθηκε και η φίλη του που επιβεβαίωσε την παρουσία της στην καφετέρια σε άλλο ωστόσο χρόνο και σημείο. Τα κενά στους ισχυρισμούς του 31χρονου ήταν για τους αστυνομικούς προφανή, ενώ ο ίδιος, εκτός των άλλων, απέκρυψε τη χρήση TNT.
Παρακολούθηση


Ο 31χρονος κρατήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου σύμφωνα με αστυνομικούς «αναπτύχθηκαν περαιτέρω σχέσεις του με ποινικούς αλλά και αντιεξουσιαστές», χωρίς όμως να παρέχονται άλλα στοιχεία. Το καλοκαίρι του 2013 έγινε η δίκη, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αφέθηκε ελεύθερος. Η τηλεφωνική παρακολούθησή του άρχισε ύστερα από αναφορές για εμπλοκή του τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Νίκαια σε μια διπλή απόπειρα δολοφονίας ενός εμπλεκομένου σε ληστεία τράπεζας στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2008.
Τις τελευταίες εβδομάδες είχε κληθεί στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξετασθεί και να μιλήσει για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με αφορμή τον εντοπισμό ενός παράνομου όπλου σε τζιπ, σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στον Κορυδαλλό. Μαζί του είχαν εμφανισθεί και άλλοι «γνωστοί» του. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, κλήθηκε και άτομο από το φιλικό περιβάλλον του το οποίο είχε ακουσθεί σε συνομιλίες να γνωρίζει για την εμπλοκή του 31χρονου σε ένοπλες επιθέσεις και για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής.


Χτύπημα στα γραφεία του ΠαΣοΚ
«Από το πάρκινγκ έριξαν τους πυροβολισμούς»

«Ακούσαμε δύο δυνατούς συνεχόμενους κρότους. Ανοίξαμε τα παράθυρα και βγήκαμε στο μπαλκόνι. Είδαμε δύο νεαρούς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα να ανηφορίζουν μέσα στο σκοτάδι την οδό Μαυρομιχάλη. Ομως κανείς μας δεν ειδοποίησε την Αστυνομία. Τέτοιοι θόρυβοι είναι συνηθισμένοι στην περιοχή μας. Απ’ ό,τι καταλάβαμε είχαν κρυφτεί στην άκρη του πάρκινγκ, πίσω από ένα δένδρο και πυροβόλησαν από εκεί…»
.
Αυτό ανέφερε στο «Βήμα» ένοικος πολυκατοικίας στην πίσω πλευρά των γραφείων του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη που έγινε στόχος επίθεσης με Καλάσνικοφ – το οποίο πιθανόν έπαθε εμπλοκή – τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Αστυνομικοί των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου πίστεψαν ότι ήταν κροτίδες, ενώ τουλάχιστον δύο φρουροί του κτιρίου δεν άκουσαν τίποτε.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι η επίθεση είναι πράξη του άφαντου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα – λόγω των επιχειρησιακών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν – σε νέα «δίδυμη» ένοπλη επίθεση, πιθανόν με νέα οργάνωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk