Ρένα Δούρου: «Πρόβα» αριστερής διακυβέρνησης

Η αλλαγή σκυτάλης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας δεν φέρνει μόνο τη Ρένα Δούρου στη θέση τού επί 12ετία περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Η αλλαγή σκυτάλης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας δεν φέρνει μόνο τη Ρένα Δούρου στη θέση τού επί 12ετία περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού. Διαμορφώνει και το πλαίσιο ενός πολιτικού καθρέφτη που θέλει να δει μέσα από τη διοίκηση στα 3.808 τετραγωνικά χιλιόμετρα με τους 3.800.000 κατοίκους τη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης σε εθνικό πεδίο που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την επικεφαλής της παράταξης, που επικράτησε με 50,82% στην Αττική, το στοίχημα είναι και να αποδειχθεί αποτελεσματική στην επίλυση προβλημάτων που ακουμπούν τη ζωή των κατοίκων στους 66 δήμους του Λεκανοπεδίου και να γίνει «υπόδειγμα» του πώς μπορεί «αύριο» να κυβερνήσει ο πολιτικός φορέας του οποίου είναι προβεβλημένο στέλεχος. Η δυσκολία του επιτελείου της κυρίας Δούρου είναι ότι πρέπει να δώσει δείγματα γραφής άμεσα, με το βλέμμα στο επόμενο εξάμηνο, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της. Επειτα από μια προεκλογική κούρσα με την ίδια ως πρόσωπο στο επίκεντρο θα επιμείνει να προβάλλει τη διοίκηση στην Περιφέρεια ως συλλογική διαδικασία και όχι ως «one woman show».
Ελεγχος και άμεσες δράσεις


Για το ερχόμενο τετράμηνο, ώσπου δηλαδή να αναλάβουν τον Σεπτέμβριο τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, η ανησυχία στο επιτελείο της κυρίας Δούρου είναι να μην μπουν υπογραφές από τη σημερινή πλειοψηφία για σημαντικά θέματα που θα τη δεσμεύουν. Στελέχη του επιτελείου της σπεύδουν να προλάβουν το ενδεχόμενο, όπως λένε, ο απερχόμενος περιφερειάρχης να επιχειρήσει να «κλειδώσει» εσπευσμένα ως τον Σεπτέμβριο μια σειρά σημαντικές αποφάσεις. Η προειδοποίηση που εκπέμπει ο συνδυασμός «Δύναμη Ζωής» θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν σημείωνε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με βάση τα ποσοστά που κατέγραψε η αξιωματική αντιπολίτευση την προηγούμενη Κυριακή.
Πάντως η ομάδα Δούρου προχωρεί επειγόντως στον σχεδιασμό άμεσων δράσεων στην Περιφέρεια Αττικής για γρήγορα αποτελέσματα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και δεν συζητάνε στη λογική του… προγράμματος των εκατό ημερών. Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Δούρου θέτει σε προτεραιότητα την υλοποίηση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθησαν ομόφωνα και δεν έγιναν πράξη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
 • Η διάθεση 350.000 ευρώ για στήριξη των μαθητών του Δήμου Περάματος, απόφαση η οποία έχει ληφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013.
 • Η ενίσχυση της Αρχιεπισκοπής με 500.000 ευρώ στην προσπάθειά της να οργανώσει δράσεις για αστέγους και απόρους.
 • Η ενεργοποίηση προγραμμάτων (π.χ., «Πρόληψις») για σίτιση απόρων μαθητών.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ


Βέβαια στο επίκεντρο των συσκέψεων είναι η υπόθεση του ΕΣΠΑ. Τον Ιούλιο αναμένονται εξελίξεις με την έγκριση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος με χρονικό ορίζοντα των δράσεων το 2014-2020. Στην Περιφέρεια Αττικής η ομάδα Δούρου είναι σε εγρήγορση υπολογίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει «υπερβάλλων ζήλος» από την απερχόμενη διοίκηση ως προς τη μεταφορά έργων της προηγούμενης περιόδου τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν στην επόμενη. Αυτό αν γίνει σε μεγάλο βαθμό, λένε στελέχη του επιτελείου της, μπορεί να οδηγήσει στο να διοχετευθεί μεγάλο ποσοστό από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ σε παλιά έργα συγκεκριμένου προσανατολισμού.
Υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης του αναπτυξιακού προγράμματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά αφορά εσωτερικές αλλαγές, τονίζουν στελέχη της παράταξης «Δύναμη Ζωής». Σημειώνουν ότι δεν μπορούν να ανακατανεμηθούν πόροι που προβλέπονται για αναπτυξιακά έργα προς δράσεις κοινωνικής πολιτικής και τούμπαλιν. Επιτρέπονται όμως οι ανακατατάξεις ώστε, π.χ., πόροι για κοινωνική πολιτική να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά κατευθυνόμενοι προς άλλες κοινωνικές δράσεις.
Στο νέο ΕΣΠΑ, λένε από το επιτελείο της, η κατεύθυνση των έργων και δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο υποδομές αλλά κατά προτεραιότητα η ανεργία, οι δράσεις για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά., τα οποία για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πεδίο αιχμής της πολιτικής του.
Παράλληλα στην αιχμή του δόρατος για κατά προτεραιότητα έργα βρίσκονται:
 • Υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.
 • Κοινωνική πολιτική με δράσεις κατά της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
 • Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω δημιουργίας θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας σε αναξιοποίητα κτίρια της Περιφέρειας και των δήμων της Αττικής.
 • Καταγραφή αναγκών και πόρων, συντονισμός δυνάμεων (φορέων), από τις υπηρεσίες των δήμων ως την Εκκλησία και τα δίκτυα αλληλεγγύης, για βέλτιστα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.
Οσο και αν έχει περάσει στην «αυτοδιοικητική ορολογία» ότι οι περιφερειάρχες είναι «μικροί πρωθυπουργοί», στο επιτελείο της κυρίας Δούρου ξέρουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος βραχνάς για μια «άλλου τύπου, αριστερή διαχείριση»: η κρατική υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτήσεις, κοινοτικές και άλλες, λειτουργούν στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η κεντρική διοίκηση και η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Πάντως, η κυρία Δούρου, όπως λένε συνεργάτες της, «θα χρησιμοποιήσει την κοινοτική νομοθεσία, στη θετική της διάσταση, ως εργαλείο για να γίνουν έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος».
Τα ανοιχτά μέτωπα της νέας αρχής
Τα πολιτικά μέτωπα που είναι ανοιχτά ή έχει να αντιμετωπίσει η νέα αρχή της Περιφέρειας Αττικής είναι τα εξής:
 • Ολη η «Αττική Ριβιέρα» βρίσκεται, σύμφωνα με το επιτελείο της κυρίας Δούρου, στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής που εξισώνει την ανάπτυξη με το «ξεπούλημα» των ακτών. Στόχος της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας είναι να μη γίνουν βορά ιδιωτικών συμφερόντων οι ακτές, οι οποίες «αποτελούν βασικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο», και να μην επιβαρυνθούν το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά σε όλο το παραλιακό μέτωπο ως το Σούνιο.
 • Η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί εδώ και καιρό απέναντι στην κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, εργοστασίων επεξεργασίας για τα σκουπίδια. Οι αιτιάσεις για μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα πίσω από τα σκουπίδια αποτελούν άξονα της ρητορικής του. Η ομάδα της παράταξης «Δύναμη Ζωής» θέτει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις και «κάθε παράνομη δραστηριότητα». Στοχεύει στο να μειωθεί την ερχόμενη διετία ο όγκος απορριμμάτων, «όπως προβλέπουν η κοινή λογική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία», και θα υλοποιήσει μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
 • Ανεργία και «φρένο» στις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης και οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί (ΚΟΙΝΣΕΠ) θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη στήριξη ανέργων και άλλων κατηγοριών. Παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Αττικής, που θα επιχειρηθεί στην πορεία, μεταξύ άλλων, με ενίσχυση προσπαθειών κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 • Αντίθεση στην απαξίωση υπηρεσιών και προσωπικού στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής, την ώρα που οι εργαζόμενοι βάλλονται είτε με απολύσεις είτε με τη διαθεσιμότητα είτε με την εθελοντική κινητικότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk