Ο Στουρνάρας οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδος

Δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2012, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπερηφανευόταν ότι κυκλοφορούσε χωρίς συνοδεία αστυνομικών στο Σύνταγμα και ο κόσμος τον χαιρετούσε και του έλεγε «Γιάννη, κάνε κάτι για τη χώρα…».

Δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2012, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπερηφανευόταν ότι κυκλοφορούσε χωρίς συνοδεία αστυνομικών στο Σύνταγμα και ο κόσμος τον χαιρετούσε και του έλεγε «Γιάννη, κάνε κάτι για τη χώρα…».
Εκτοτε κύλησε πολύς χρόνος, πυκνός γεγονότων και εξελίξεων, τα πράγματα άλλαξαν. Ο υπουργός δύσκολα κατεβαίνει στους δρόμους να περπατήσει, είναι πιο κλειστός και μιλάει σε όλους αλλά ανοίγεται μόνο στους φίλους του. Την περασμένη Κυριακή, όταν πήγε να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του στο Κουκάκι, αποδοκιμάστηκε από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρά το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες αντιμετώπισε την (προφανώς προσχεδιασμένη) επίθεση χαμογελώντας, στο βάθος τον πείραξε. Τον ενόχλησαν η απόσταση που έχει δημιουργηθεί και οι αποδοκιμασίες όχι οργανωμένων ομάδων αλλά των απλών πολιτών.
Τη Δευτέρα πια, όταν τα κομματικά επιτελεία έκαναν τον απολογισμό τους για τα αποτελέσματα της Κυριακής, όταν είδε τις διαρροές περί ανασχηματισμού και προφανώς ενημερώθηκε για τις θέσεις κομματικών στελεχών της ΝΔ – «πρέπει να αλλάξουμε τον Στουρνάρα ως εκπρόσωπο του Μνημονίου», «πρέπει να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων για να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα» -, το ποτήρι άρχισε να ξεχειλίζει.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο υπουργός, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε από χίλια μύρια κύματα, δυσκολευόταν να απαντήσει στο τηλέφωνο.
Την Τρίτη το πρωί, όταν φούντωσαν πια οι φήμες και τα δημοσιεύματα ότι είναι θέμα χρόνου η αντικατάστασή του στο υπουργείο Οικονομικών και παράλληλα έτρεχαν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και για την τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος, αισθάνθηκε προδομένος.
Οχι από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ταξίδευε για τις Βρυξέλλες και με τον οποίο έχουν συνδεθεί προσωπικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά από ανθρώπους της κυβερνητικής παράταξης που βρίσκονταν πίσω από διαρροές, υπονοούμενα, φήμες και «κατηγορώ».
Τότε ξέσπασε και είπε στους ανθρώπους του: «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ».
Αυτές ήταν οι «ανθρώπινες στιγμές» στις οποίες αναφέρθηκε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ και τις οποίες αποκάλυψε tovima.gr για να κάνουν τον γύρο των μέσων και να προκαλέσουν ταραχή στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.
Και αυτό γιατί, πέραν της αγωνίας του Πρωθυπουργού να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, οι Ευρωπαίοι έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα θεωρώντας ότι ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο έχουν υψηλό τεχνοκρατικό επίπεδο και έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σηκώνοντας τεράστιο βάρος.
Ωστόσο, και μετά το τηλεφώνημα του ίδιου του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και συνεργατών του, όπως του κ. Παπασταύρου, τον οποίο οι διαρροές φέρουν να είπε «Γιάννη, τι έπαθες;», για να κλείσει το ζήτημα της εν θερμώ αντίδρασης του υπουργού στην άδικη κριτική, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι υπαρκτό.
Η παραμονή ή όχι του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και η μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το κλειδί και για τον επερχόμενο ανασχηματισμό.
Οι τελευταίες πληροφορίες, την Παρασκευή το βράδυ, ήθελαν τον κ. Στουρνάρα να φεύγει οριστικά από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να τοποθετείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μια τέτοια όμως απόφαση εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο συμβούλιο διοικητών της ΕΚΤ και έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση. Το κυριότερο κλείνει έτσι και με δίκαιο τρόπο το ζήτημα Στουρνάρα, ο οποίος σήκωσε μεγάλο βάρος την τελευταία διετία.
Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού επικρατεί προβληματισμός για τα νέα πρόσωπα που πρέπει να σηματοδοτούν μια νέα αντίληψη της κυβέρνησης για την οικονομία.
Σε επαφές που έγιναν με στελέχη της ΕΕ που βρέθηκαν στην Αθήνα μεταφέρθηκε η θέση ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις ώστε να δείξει στην κοινωνία ότι «έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών».
Η νέα γραμμή, όπως διατυπώνεται από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, είναι: «Ξεχάστε νέα μνημόνια, νέα μέτρα, νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει μόνη της». Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη, με πρώτο τη μείωση του φόρου του πετρελαίου που έχει πλήξει εκτός από τα νοικοκυριά (τον χειμώνα) και τους αγρότες. Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους υποστηρικτές της μείωσης της φορολογίας είναι ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησαν κατά 500 εκατ. ευρώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014.
Το κυβερνών κόμμα ασφαλώς αναζητεί ένα νέο πρόσωπο που θα δίνει το στίγμα της αλλαγής. Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στα μέσα Ιουλίου η τρόικα θα είναι και πάλι στην Αθήνα για τον τακτικό έλεγχο, αλλά κυρίως για την επαλήθευση των εκτιμήσεων περί βιωσιμότητας του χρέους, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμισή του. Και όλα αυτά ήταν λυμένα με την παρουσία του κ. Στουρνάρα, ο οποίος όμως πλέον βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος.
Το χρέος
Προτεραιότητες και «στοιχήματα»
Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι δέχθηκε «άδικη κριτική» από στελέχη της ΝΔ και προκειμένου να κοπάσει η θύελλα που δημιουργήθηκε τόνισε στον ΣΕΒ ότι παραμένει στη θέση του και πλέον οι προτεραιότητές του είναι:

1.
Η οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θέμα για το οποίο το Eurogroup δεσμεύτηκε με απόφασή του τον Νοέμβριο του 2012, αλλά και με την ανακοίνωση της 5ης Μαΐου.

2.
Η ολική επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά που θα αυξήσει την απασχόληση.
Είναι προφανές ότι και ο ίδιος περιμένει τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού που αφορούν τον ίδιο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

O χρόνος τρέχει
Τα κρίσιμα ζητήματα

Προς το παρόν έχουν παγώσει οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, παρότι ο χρόνος τρέχει και οι δανειστές περιμένουν την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να καταβληθούν η δόση 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου και η επόμενη, επίσης 1 δισ. ευρώ, του Ιουλίου.
Τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία απαιτούν προετοιμασία και συναίνεση είναι:
– Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, το οποίο αποσύρθηκε προς διαβούλευση πριν από τις εκλογές καθώς υπήρχαν μεγάλες αντιρρήσεις.
– Οι φόροι και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων που πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν από ασφαλιστικά ταμεία στα έσοδα του προϋπολογισμού.
– Η συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη, «Καυτή πατάτα» τώρα το Ασφαλιστικό).
– Η ψήφιση του νόμου για τη σύσταση της «μικρής ΔΕΗ» που θα ιδιωτικοποιηθεί και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου στην εταιρεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk