Γύρισε σελίδα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών

Η αλλαγή στην προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την περασμένη Τετάρτη έχει τα χαρακτηριστικά μιας «μικρής μεταπολίτευσης» στην κορυφαία εργοδοτική οργάνωση της χώρας.

Η αλλαγή στην προεδρία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την περασμένη Τετάρτη έχει τα χαρακτηριστικά μιας «μικρής μεταπολίτευσης» στην κορυφαία εργοδοτική οργάνωση της χώρας. Επειτα από τέσσερις συνεχείς θητείες – δηλαδή οκτώ χρόνια – ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος παρέδωσε στον κ. Θεόδωρο Φέσσα.

Εν πρώτοις, ο νέος πρόεδρος είναι μια απολύτως συμβατή επιλογή για την κορυφαία θέση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μάχιμος ως επιχειρηματίας-«βιομήχανος» σε μια σύγχρονη εκδοχή, βρίσκεται στον αντίποδα του επιχειρηματικού status τού απερχόμενου προέδρου, ο οποίος αρκετές φορές είχε λοιδορηθεί, με πιο κομψή εκδοχή αυτή του… «άνεργου βιομηχάνου», αν και άνθρωποι του περιβάλλοντός του θεωρούν ότι οι «κακίες» ήταν η απάντηση στο «πολιτικό ταμπεραμέντο» του κ. Δασκαλόπουλου.
Ο ίδιος, έχοντας στη διάθεσή του ένα προσωπικό fund μόλις τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, έχει αποφασίσει να συμμετάσχει με μειοψηφικά ποσοστά σε μικρές αλλά αξιόλογες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Χαμηλών τόνων και συντηρητικών επιλογών, ο κ. Φέσσας επελέγη για τη θέση του προέδρου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ακυρώνοντας την προσπάθεια του κ. Δασκαλόπουλου για πέμπτη θητεία. Ο νέος πρόεδρος, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «ανακλήθηκε από την εφεδρεία», δεδομένου ότι δεν ήταν μέλος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και είχε αποχωρήσει το 2012 μαζί με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διοίκησης του ΣΕΒ.
Οι αντιπάθειες των ισχυρών


Η επιλογή του ήταν αρκετά σύνθετη. Ηταν το αποτέλεσμα προσωπικών αντιπαθειών ορισμένων ισχυρών προσωπικοτήτων του ΣΕΒ προς τον πρώην γαλακτοβιομήχανο, ισχυρής αμφισβήτησης του δημόσιου πολιτικού λόγου και των επιλογών του – και από κύκλους εκτός του ΣΕΒ – και ορισμένοι ευλόγως αναρωτήθηκαν, και μάλιστα φωναχτά, «καλά δεν υπάρχει ένας διαθέσιμος να γίνει πρόεδρος και πρέπει για πέμπτη θητεία να παραμείνει ο Δασκαλόπουλος;».
Ολοι αυτοί οι παράγοντες τελικώς «συνωμότησαν» ώστε να επιλεγεί – …στην παράταση – ο κ. Φέσσας. Επανήλθε η κανονικότητα στη λειτουργία του ΣΕΒ.
Σε κάθε περίπτωση όμως το βέβαιο είναι πως η εποχή που ο ΣΕΒ άρθρωνε δημόσιο πολιτικό λόγο – ακόμη από την εποχή της πρώτης θητείας του κ. Δασκαλόπουλου, την περίοδο Καραμανλή – και επιδίωκε να ασκήσει και πολιτική τελείωσε. Και το γεγονός πως ο σύνδεσμος απέκτησε τον δικό του επίτιμο πρόεδρο ίσως έχει τη σημασία του στην πολιτική περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία – το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρισκόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όταν η πρόεδρος της συνέλευσης, κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, κάλεσε τον κ. Δασκαλόπουλο, επίτιμο πλέον πρόεδρο του ΣΕΒ, για να του απονείμει αναμνηστικό μετάλλιο για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον σύνδεσμο.
Ο δημόσιος λόγος


Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον απελθόντα πρόεδρο έλεγαν πως «ο Δημήτρης θα συνεχίσει να διατυπώνει δημοσίως τις απόψεις του όπως έκανε ως τώρα». Το θέμα, βεβαίως, είναι το ειδικό βάρος του δημόσιου λόγου, άλλο πρόεδρος κι άλλο επίτιμος πρόεδρος, δεν αποκλείεται όμως η διοίκηση του ΣΕΒ να αποκτήσει και την πρώτη δημόσια αντιπολίτευσή του. Ο χρόνος θα δείξει…
Πάντως, στις δημόσιες τοποθετήσεις του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος στις εργασίες της γενικής συνέλευσης – έστω και με ατάκες – έγινε σαφής η διαφορά αντίληψης. Ο θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, αξιολογώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κάλπη υπαγορεύει «να αλλάξουμε μέσα στη σταθερότητα», ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο συνάδελφός του είχε κάνει λόγο για «ανήσυχη προσμονή».
Ο κ. Φέσσας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτοδημιούργητου επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία, κυρίως στον κλάδο της πληροφορικής. Είναι ένας επιχειρηματίας που όχι μόνο έπιασε το νήμα από την αρχή, αλλά, στη διάρκεια των τριών δεκαετιών που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να επιβιώσει και να ισχυροποιηθεί, παρότι αρκετοί συνάδελφοί του κατέρρευσαν.
Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε μια χρονιά εμβληματική στη μεταπολεμική περίοδο, το 1981. Την εταιρεία που εισήγαγε εκτυπωτές διαδέχθηκε η Info Quest – διακινεί προϊόντα πληροφορικής και αναπτύσσει λογισμικό. Μαζί με τη σύζυγό του την αναπτύσσει και αργότερα την εισάγει στο Χρηματιστήριο. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2001, επεκτείνεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δημιουργώντας την Q-Telecom.
Εκείνη την περίοδο αντιμετώπισε αρκετά οικονομικά προβλήματα, αλλά στις αρχές του 2006 η τότε ΤΙΜ Ηellas – η σημερινή Wind – εξαγοράζει την Q-Telecom, δίνοντας στον κ. Φέσσα 330 εκατ. ευρώ. Επίσης, διαθέτει την εταιρεία ταχυμεταφορών ΑCS Courier και το 2006 απέκτησε τη Unisystems από τον Δοξιάδη.
Επιπλέον, εξαγόρασε τη εταιρεία Rainbow, η οποία είχε την αντιπροσωπεία της Apple, και διακινεί τα προϊόντα της στην ελληνική και στην κυπριακή αγορά, μέσω της εταιρείας του iSquare. Στον όμιλο Quest ανήκει ακόμη η Quest Energy, στην οποία συμμετέχει με 45% και η οικογένεια Δαυίδ. Λέγεται πως η αποχώρησή του από την καθημερινή διοίκηση του ομίλου πριν από λίγα χρόνια αιφνιδίασε την αγορά, δεδομένου ότι ήταν γνωστός ο συγκεντρωτικός τρόπος του μάνατζμεντ που ασκούσε. Σήμερα διατηρεί απλώς τη θέση του προέδρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk