Τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης…επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρός της Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό σημείο που θα γίνει, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στη διάρκειας της μιάμισης ώρας που συνομίλησαν στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα γίνουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά αυτές θα γίνουν με προσοχή και ηρεμία, καθώς χρειάζεται προετοιμασία και θα συνδεθούν με πολιτικές πρωτοβουλίες.

Από τη συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών το μήνυμα που βγήκε ήταν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά στην…ώρα του, η οποία, όπως αποκάλυψε πρώτο «Το Βήμα», προσδιορίζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο με εικοσαήμερο, αφού πρώτα έχουν ολοκληρωθεί τα άτυπα συμβούλια των υπουργών της Ε.Ε. και άρα η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι οι δυο πλευρές δεν είναι έτοιμες ακόμα για τον ανασχηματισμό, που θα γίνει αλλά μαζί με αυτόν θα προχωρήσουν και σε αρκετές αλλαγές στο Κράτος. Συμφώνησαν να αλλάξουν και διοικήσεις σε κρατικούς οργανισμούς για να δοθεί η εικόνα των γενικότερων αλλαγών και των αξιοκρατικών παρεμβάσεων.

Μάλιστα κατήρτισαν ένα κατάλογο προβλημάτων που πρέπει να λυθούν, αλλά και θετικών παρεμβάσεων που θα εκδηλωθούν το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η κυβέρνηση μελετά το επόμενο διάστημα τη σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών βάσει και των δημοσιονομικών στόχων, τη διευκόλυνση των πολιτών για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, την άρση των ποινικών διώξεων για εμφανώς οικονομικά αδύναμους οφειλέτες, αλλά και τη διεύρυνση των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ.

Επίσης έγινε μια πρώτη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι στο εξής για να αποτραπούν οι παραφωνίες, θα υπάρχει απόλυτος συντονισμός της κυβέρνησης, αλλά και αυστηρή εποπτεία του έργου και των πρωτοβουλιών που θα αναλαμβάνονται, ενώ τίποτα δεν θα ανακοινώνεται εάν πρώτα δεν υπάρχει η συμφωνία των δυο αρχηγών.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη για τον ανασχηματισμό. Χρειάζεται προεργασία και θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και όχι για εσωτερική κατανάλωση» ανέφερε στο «Βήμα» ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας και διέψευδε τα σενάρια περί αιφνιδιασμού και ανακοίνωσης του νέου σχήματος το προσεχές Σαββατοκύριακο. «Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον δέκα δημοσιογραφικοί ανασχηματισμοί και ένας πραγματικός. Αυτό τα λέει όλα» συνέχισε.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος αποτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και της αναμέτρησης για τους δήμους και τις περιφέρειες και συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας πάση θυσία, να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των αδικιών.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου σημείωσε στους ομολόγους του την ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση έκανε και ο κ. Βενιζέλος για τις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες.

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, διότι είχε μια κοινωνική υποχρέωση και έμεινε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Βενιζέλος και συζήτησε με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου που κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές που θα γίνουν στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Με τον Πρωθυπουργό κάναμε μια συστηματική συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών και τα μηνύματα που στέλνουν οι Έλληνες. Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών» είπε ο κ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση, ενώ επανέλαβε ότι θα αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες με τις οποίες συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς.

Ειδικά στο θέμα του ανασχηματισμού, είπε αυτό που υποστηρίζει εδώ και δυο μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, ότι χρειάζεται προετοιμασία και δεν θα γίνει με δημοσιογραφικούς χρόνους. Στη συνάντηση των δυο δεν συζητήθηκε σε βάθος το θέμα της αντικατάστασης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Όχι, δεν συζητήσαμε εις βάθος. Τα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν, όμως, τα επιβεβαιώσαμε σήμερα» τόνισε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, αν και με βάση την αναφορά περί κριτηρίων είναι το «κλειδί».