Υπέρ μιας αναδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γύρω από λίγους επιτρόπους που θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, τάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε άρθρο του το οποίο θα δημοσιευθεί αύριο, Παρασκευή, στη εφημερίδα Die Welt.

«Μπορούμε να οργανώσουμε την Επιτροπή με τρόπο πιο αποτελεσματικό», εξηγεί ο συντηρητικός υπουργός στο κείμενο.

«Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφθούμε να συγκεντρώσουμε τους τομείς ευθύνης γύρω από ένα περιορισμένο αριθμό αντιπροέδρων της Επιτροπής και να κάνουμε υφισταμένους τους τούς άλλους επιτρόπους», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη διατυπωθεί στη διάρκεια της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές από τον επικεφαλής των φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ και φαίνεται πως έχει και τη στήριξη του Παρισιού.

Μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, η σύνθεση της νέας Επιτροπής και κυρίως η ταυτότητα του προέδρου της αποτελούν αντικείμενα έντονων εικασιών.

Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν αυτή την εβδομάδα τις θεματικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα πέντε επόμενα χρόνια: την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα· την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης· την ενέργεια και την προστασία του κλίματος· τα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης· τις εξωτερικές υποθέσεις.

Για τον Σόιμπλε, ένα πεπεισμένο ευρωπαϊστή ο οποίος εμφανίστηκε πολύ στενοχωρημένος από την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι μαζί με τη σταθεροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης, ένα ουσιαστικό μέσο για να ενισχυθεί η ΕΕ και να συσπειρώσει τους πολίτες.

Πέρα από τις αναδιοργανώσεις «που μπορούμε να κάνουμε άμεσα», όπως αυτή της Επιτροπής, θεωρεί πάντως «αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα» μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, διευκρινίζει στην εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αριθμεί 28 επιτρόπους, έναν από κάθε χώρα μέλος και καθέναν υπεύθυνο για ένα χαρτοφυλάκιο.