Τσίπρας στον ΣΕΒ: Δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις η κυβέρνηση χωρίς τη γνώμη μας

Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της εφετινής γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τρείς ημέρες από τις ευρωεκλογές και την σχετική πόλωση που επικράτησε, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίστηκε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα της κυβέρνησης – «δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση» – να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην πρόταση του έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαική Ενωση – και κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ σε συνεργασία λέγοντας να «έχουμε μία λειτουργική θεσμική σχέση».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θόδωρος Φέσσας στη σύντομη παρέμβαση του σημείωσε πως «σας υπόσχομαι ότι ο διάλογος που άνοιξε μεταξύ του ΣΕΒ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί με την ίδια σοβαρότητα για την διερεύνηση κοινών λύσεων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα».

Κι ο απερχόμενος πρόεδρος του συνδέσμου – και Επίτιμος από σήμερα – κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε πέρυσι την συζήτηση με τον πρόεδρο του Σύριζχα προκαλώντας σφοδρές πολιτικές και επιχειρηματικές αντιδράσεις, στην ομιλία του αναφερόμενος μεταξύ των άλλων στο εκλογικό αποτέλεσμα το χαρακτήρισε ως αποτέλεσμα «ανήσυχης προσμονής» και πρότεινε τον «διάλογο ανάμεσα στην Αριστερά και τη σύγχρονη επιχειρηματική τάξη για να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί στην ανοικτή βραδινή εκδήλωση του συνδέσμου με την ομιλία τοιυ Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Σύριζα στην ομιλία του εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει ρόλο στις μείζονες κυβερνητικές επιλογές έως τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών την οποία ζητεί επιμόνως.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κυβέρνηση σε «αποδρομή» τον συνασπισμό Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε της θέσης ότι μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε «βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις» και να δεσμεύει, όπως είπε τις τις επόμενες γενιές με μια δήθεν διαπραγμάτευση.

Επικαλούμενος τον διεθνή Τύπο, τόνισε ότι η «νίκη ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την Ελλάδα σε καλύτερη διαπραγμάτευση στο θέμα του χρέους».

Κατόπιν τούτων, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν δικαιούται «να συνεχίσει να κλείσει οποιαδήποτε μείζονα διαπραγμάτευση».

Κατά τον ίδιο, αντιθέτως, «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι σε διαδικασία αποδρομής δε δικαιούται να μη λογαριάζει την αξιωματική αντιπολίτευση και να μην έχει τη συμφωνία του πρώτου κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί για τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή για τον επίτροπο να μην λάβει υπόψη τη γνώμη μας».

Ο κ. Τσίπρας τέλος, ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΕΒ «ουσιαστική λειτουργική συνεργασία».

Το οικονομικό πρόγραμμα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέπτυξε σημεία του οικονομικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας το οποίο θα αναπτύξει όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, είπε για

* Επαναφορά βασικού μισθού στα 752 ευρώ
*Αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα
*Ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών για ελάφρυνση νοικοκυριών και
επιχιερήσεων
* Διαφανές, σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο όπου θα φορολογούνται τα κέρδη και όχι η παραγωγή.
* Μείωση ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία
*Δωρεάν ρεύμα σε νοικοκυριά ως 300 κιλοβατώρες το μήνα και μείωση τιμής για τη βιοτεχνία
*Απελευθέρωση των αγορών από τα καρτέλ με σύγχρονη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία
*Στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό
φορέα ειδικού σκοπού.

Για τη νέα διοίκηση του ΣΕΒ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι προσδοκά «σε συνεργασία με ειλικρίνεια» καθώς και την ανάπτυξη μιας λειτουργικής θεσμικής σχέσης το σύνδεσμο. Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας «την επιδίωξη μας να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και να αναπτύξουμε μια λειτουργική, θεσμική σχέση με τον Σύνδεσμό σας. Έχουμε έναν δύσβατο δρόμο μπροστά μας. Γνωρίζουμε καλά ότι εμείς δεν θα παραλάβουμε απλά καμμένη γη. Θα παραλάβουμε μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά. Θα την επανενώσουμε όλοι μαζί και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή θα είναι η ιστορική αποστολή μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk