Βαρύ είναι το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ μετά την συντριβή στις ευρωεκλογές. Στελέχη του κόμματος έχουν ξεκινήσει δριμεία κριτική στον Φώτη Κουβέλη και την ηγετική ομάδα για τις επιλογές του τελευταίου έτους που οδήγησαν στην συρρίκνωση της εκλογικής βάσης.

Σε άρθρο του στα Νέα, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος βλέπει τρία σφάλματα:

  • την αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω της ΕΡΤ, αν και υπήρχε συμφωνία το προηγούμενο βράδυ. Η επιλογή αυτή, λέει, οδήγησε σε απώλεια του 50% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της εποχής,
  • το παράθυρο συνεργασίας που άνοιξε η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύοντας ακόμη χειρότερα το ακροατήριο του κόμματος,
  • η άρνηση συζήτησης με τους «58» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, την ίδια ώρα που «επιλέξαμε να συζητούμε με ό,τι πιο παλαιοκομματικό είχε ‘ξεβράσει’ το ΠαΣοΚ».

«Αισθανόμαστε βαθιά πικρία που βλέπουμε το κόμμα μας να απειλείται με εξαφάνιση, γνωρίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη και στην ηγετική ομάδα, που εκ των πραγμάτων απέτυχαν» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα 99,5 είπε ότι αν βρισκόταν στην θέση του Φώτη Κουβέλη, «θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν του λέω να παραιτηθεί».

Συνεχίζοντας την κριτική στο πρόσωπο του Φ.Κουβέλη είπε πως αντιμετωπίζει τη ΔΗΜΑΡ ως κόμμα «απολύτως προσωποπαγές» διασαφηνίζοντας πως δεν έχει κανένα προσωπικό ζήτημα μαζί του, αλλά έχει «σοβαρό πολιτικό ζήτημα».

Σημείωσε ακόμη πως μέσα στο κόμμα έχουν ήδη αρχίσει «εσωτερικές διαπραγματεύσεις» για τη δημιουργία νέων συσχετισμών γύρω από τον πρόεδρο, ενώ επιτέθηκε και σε πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ ότι πριν είδαν φως και μπήκαν τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, απομακρύνονται.

Είπε ακόμη πως δεν θέλει να λάβει μέρος σε καμιά διαδικασία στα όργανα του κόμματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθει ούτε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή.

«Δε θέλω να συμμετέχω σε καμιά διαδικασία στα όργανα. Τα όργανα αποφασίζουν για παραιτήσεις άλλων;» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΔΗΜΑΡ.

Η ΔΗΜΑΡ προγραμματίζει για την Παρασκευή κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς και των χειρισμών και της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο.

Απάντηση Χρ. Μαχαίρα σε Γρ. Ψαριανό

Κάθε πολιτικό πρόσωπο μεταφέρει το ήθος και την αισθητική του, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας στον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στον Φώτη Κουβέλη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις ο Χρήστος Μαχαίρας δήλωσε μέσω του Βήμα 99,5 ότι η ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν πρόκειται να γίνει «ούτε με κραυγές ούτε με ύβρεις», αλλά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Δεν άφησε αναπάντητη και την προσωπική αιχμή σε βάρος του από τον Γρηγόρη Ψαριανό πως μπήκε από το παράθυρο μόλις είδε φως στη ΔΗΜΑΡ.

«Δεν υπήρχε κανένα φως, γιατί είχε φροντίσει να σπάσει όλες τις λάμπες. Κάνουμε αγώνα για να ξαναβάλουμε φως» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Μαχαίρα.

Δήλωσε επίσης, πως είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό θέμα στη ΔΗΜΑΡ, το οποίο «το δημιουργούν δηλώσεις που κινούνται έξω από τη λογική του χώρου μας», ο οποίος μπορεί να υπέστη ένα πλήγμα, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθεί πάλι στα πόδια του.

Ανταπάντηση Ψαριανού: Δεν εξύβρισα κανέναν

Δεν εξύβρισα κανέναν, ανταπάντησε ο Γρηγόρης Ψαριανός παρεμβαίνοντας εκ νέου στον Βήμα 99,5. «Κατακεραύνωσα και θα το ξανακάνω τις απαράδεκτες πολιτικές που οδήγησαν τη βάρκα μας σε ναυάγιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη πως «αγαπά» και «νοιάζεται» τον Φώτη Κουβέλη, το Χρήστο Μαχαίρα, αλλά και το κόμμα «που έφτιαξα μαζί με άλλους πέντε ανθρώπους».

Σχολίασε τη δήλωση του κ. Μαχαίρα πως «έσπασε τις λάμπες της ΔΗΜΑΡ», λέγοντας πως ο ίδιος είναι πολύ καλύτερος στα ευφυολογήματα από τον κ. Μαχαίρα.

Επαφές Κουβέλη

Μέσα στο βαρύ αυτό κλίμα, ο κ. Κουβέλης έχει ξεκινήσει από χθες επαφές με ηγετικά στελέχη και βουλευτές. Ήδη έχει συναντηθεί με τους Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Πανούση, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις έχουν εκφραστεί από ορισμένα στελέχη αντιρρήσεις για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου, ενώ η μειοψηφία δεν προτίθεται να θέσει θέμα παραίτησης του κ. Κουβέλη.

Ωστόσο, ζητούν να αναληφθεί η ευθύνη για την πολιτική γραμμή που είχε η ΔΗΜΑΡ (περί τρίτου πόλου) και τους χειρισμούς που έγιναν με την αποχώρηση από τη κυβέρνηση έως τις εκλογές και να αλλάξει κατεύθυνση το κόμμα, διεκδικώντας ενεργή συμμετοχή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.

Δεν λείπουν, επίσης, ορισμένες απόψεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συναντήσεις του κ. Κουβέλη συνεχίζονται και αύριο, Τετάρτη, με βουλευτές και στελέχη του κόμματος.