Πρόωρες

Παράξενη η ιδέα για εκλογές, τώρα άμεσα. Να αποδεχτούμε ότι οι ψηφοφόροι θα ρίξουν πάλι το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτος.

Πρόωρες | tovima.gr
Παράξενη η ιδέα για εκλογές, τώρα άμεσα. Να αποδεχτούμε ότι οι ψηφοφόροι θα ρίξουν πάλι το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτος. Να δώσουμε κι ένα μπόνους, μιάμιση μονάδα παραπάνω, παρασυρμένοι από την ώθηση της «παράστασης νίκης». Εχει μετρήσει στα αλήθεια τις δυνάμεις του ο Αλέξης Τσίπρας; Εχει διερευνήσει με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση; Αν δηλαδή επιμένει, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα πάρει την εντολή και θα φέρει αποτέλεσμα-μην τον προσπεράσει η ιστορική συγκυρία και λάβουν εντολή ξανά οι Σαμαροβενιζέλοι.
Για να δούμε λοιπόν με ποιον θα μπορούσε να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που γίνονταν άμεσα εθνικές εκλογές, χωρίς να μεταστραφεί η άποψη του κόσμου. Λοιπόν. Να προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας στη Νέα Δημοκρατία, λιγάκι δύσκολο, να απευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή αποκλείεται, να ζητήσει βοήθεια από την Ελιά ακατανόητο. Θα πέσει στην ανάγκη του Σταύρου Θεοδωράκη και του 6,6% του Ποταμιού. Grosso modo 130 συν 10 έδρες, χρειάζονται κι άλλον.
Υπάρχει ελπίδα συνεργασίας; Αντιγράφουμε αυτό που δήλωσε στον ΒΗΜΑ.fm ο ιδρυτής της παράταξης προ δεκαημέρου: «Το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί με τον Σαμαρά. Δεν θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Βενιζέλο. Δεν έρχεται για να κάνει μια φορά πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Έρχεται για να πει στο λαό ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέο αίμα στην πολιτική». Περισσότερο από ξεκάθαρο. Και ξέρει, αν αρχίσει να τα γυρνάει από την πρώτη μέρα, θα απορροφηθεί από την ιστορική συγκυρία.
Πάμε παρακάτω. Για το ΚΚΕ δεν θα πούμε τίποτα, έχει πάρει θέση για τον «οπορτουνισμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καλοί φίλοι, Ανεξάρτητοι ΄Έλληνες, με τους οποίους συμπορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας, είναι εντελώς αποδυναμωμένοι, ίσως να μην εισέλθουν στην επόμενη Βουλή. Αν διατηρήσουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 3,4%, παρέχουν ισχνή βοήθεια χωρίς να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης. Δηλαδή με τα σημερινά νούμερα δεν επαρκούν τα τρία αυτά κόμματα.
Από εκεί και κάτω, τα ποσοστά των εκλογών δεν θα εξασφάλιζαν είσοδο στη Βουλή. Να δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα στα λιμά έχοντας ως κρατούμενο ότι καταρρέει η συλλογιστική περί ψήφισης του ιδίου κόμματος. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός όρθωσε ανάστημα, με ένα συμπαθητικό 2,7%. Ερώτημα: αν δεν ψηφίσουν ξανά το ίδιο, θα πάνε στον Τσίπρα ή στον Σαμαρά (εκτός από το μνημόνιο υπάρχει παράμετρος πατρίδα, μετανάστευση…). Οι Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες του Χατζημαρκάκη ιδρύθηκαν με σκοπό τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές_ δεν ξέρουμε αν το 1,4% είναι ενθαρρυντικό για περαιτέρω προσπάθεια. Δεν ξέρουμε ούτε αν θα κατέλθει αυτόνομα η Δημοκρατική Αριστερά μετά το 1,2%.
Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, παρατάξεων που λαμβάνουν ανάμεσα στο μισό και το ένα τοις εκατό, δεν διαφαίνεται βεβαιότητα μετακίνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς να σκορπιστούν με τη λογική πόλωσης_ «τώρα πάμε σε εθνικές εκλογές, δεν παίζουμε». Υπάρχουν τα πάντα. Ενωση για την Πατρίδα 1,04%, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 1%, Οικολόγοι 0,90%, οι φιλελεύθερες Γέφυρες με 0,90% και άλλοι οκτώ συνδυασμοί με πάνω από μισό 0,5%.
Τι θέλουμε να πούμε. Ηταν ατυχής η σύγκριση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία δικαιολόγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά του για πρόωρες εκλογές. Είπε ότι εάν γίνονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε 130 έδρες και η ΝΔ 69 έδρες. Δεν πάει έτσι και το ξέρει. Δεν έχει τη βεβαιότητα ότι ψηφοφόροι θα επαναλάβουν την επιλογή ούτε ότι οι Κυνηγοί, ο Καρατζαφέρης, οι Γέφυρες θα πάνε μαζί του. Στις ευρωεκλογές τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά από αυτά των περιφερειακών και των εθνικών εκλογών.
Το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα είχε νόημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ποσοστό υψηλότερο του 30% ή εάν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα ήταν μεγαλύτερη του 8%. Με τις πρόωρες εκλογές που ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει κίνδυνος να προκύψει κυβέρνηση της θερμοκοιτίδας. Ας μην ξεχνάμε και το βασικό: το Σύνταγμα ορίζει τετραετή θητεία για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τούτο έχει τη σημασία του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk