Τα εκλογικά αποτελέσματα στον Δήμο Σπάρτης έχουν δώσει ήδη τροφή για πολιτική ανάλυση. Στον τόπο όπου παραδοσιακά είναι υψηλά τα ποσοστά της Δεξιάς, ο απερχόμενος δήμαρχος, προερχόμενος από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, έχασε στον β’ γύρο από έναν διεκδικητή με… εύσημα πρότερου αριστερού βίου.
Και όχι μόνο. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο… αξιοσημείωτο. Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος, προερχόμενος από τη ΝΔ, αν και πρώτος σε ψήφους την πρώτη Κυριακή -και με τεράστιο ποσοστό-, όχι μόνο δεν κέρδισε στη δεύτερη, τελική, αναμέτρηση, αλλά χάνει 2.140 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι είτε οι ψηφοφόροι του δεν ήρθαν να ψηφίσουν είτε ένα σημαντικό τμήμα τους ψήφισε στον β’ γύρο τον αντίπαλό του, καθώς η συμμετοχή μειώθηκε μόλις κατά 900 άτομα.
Ένα κουβάρι η εκλογική συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά και οι κομματικές προελεύσεις στην καρδιά της Λακωνίας, όπου το κυρίαρχο χρώμα στους εκλογικούς χάρτες είναι το γαλάζιο.
Αίσθηση το 2010
Το 2010, τον δήμο Σπάρτης διεκδίκησε, με τη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) ο πρώην δήμαρχος Οινούντος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης. Τότε το ποσοστό του 16,59% που πήρε είχε προκαλέσει αίσθηση. Τον δήμο όμως τον είχε κερδίσει ο κ. Σταύρος Αργειτάκος (με στήριξη ΝΔ).
Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα ο κ. Βαλιώτης κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στη λακωνική πρωτεύουσα έχοντας αποφασίσει να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 ως ανεξάρτητος, με την παράταξη Δημοτική Ενωτική Κίνηση, διευρύνοντας παράλληλα το ψηφοδέλτιό του και αποποιούμενος τα ιδεολογικά πρόσημα. Συμμετείχαν ως υποψήφιοι και πρόσωπα προερχόμενα από τον παλιό συνδυασμό αλλά και νέα, ενώ μεταξύ άλλων μαζί του ήταν και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.
Σήμερα ο κ. Βαλιώτης είναι πλέον επικεφαλής στη διοίκηση του Δήμου Σπάρτης και η εκλογή του περιγράφηκε στην ειδησεογραφία των ημερών με τίτλους όπως «πρώτη φορά στη Σπάρτη δήμαρχος από τον χώρο της Αριστεράς».
Ποιος είναι ο κ. Βαλιώτης
Γεννημένος το 1959 στην Κονιδίτσα Λακωνίας, φοίτησε στη Σεβαστοπούλειο Τεχνική Σχολή, από όπου πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου. Αγρότης με συνδικαλιστική δράση στη Λακωνία, ασχολείται από το 1986 ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το 1986 εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια πρόεδρος της πρώην κοινότητας Κονιδίτσας (1990 και 1994), δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας (1998, 2002 και 2006) και το 2010 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης (ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στήριξε το 2010 η Λαϊκή Συσπείρωση).
Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας (2005-2012). Σύμφωνα με το βιογραφικό του, επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα-Ταϋγέτου ΑΕ, μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚ Ν. Λακωνίας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Λακωνίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.
Το φαινόμενο «λιγότεροι ψήφοι»
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών του Μαΐου 2014 για τον δήμο Σπάρτης είχε επικρατήσει με ποσοστό 48,37% (10.304 ψήφοι) ο προερχόμενος από τη ΝΔ δήμαρχος κ. Αργειτάκος, αφήνοντας δεύτερο τον κ. Βαλιώτη (38,66% και 8.234 ψήφοι), ενώ την τρίτη θέση είχε καταλάβει ο κ. Χρήστος Αλεξάκος (5,34% και 1.138 ψήφοι), την τέταρτη ο έχων τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος (4,33% και 923 ψήφοι) και την πέμπτη θέση ο υποψήφιος με τη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Λεβεντάκης (3,30% και 702 ψήφοι).
Στον δεύτερο γύρο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κκ. Αργειτάκος και Βαλιώτης, ο οποίος τελικά επικράτησε ανατρέποντας τα ως τότε δεδομένα. Ο κ. Βαλιώτης έλαβε 11.810 ψήφους (59,13%) ενώ ο κ. Αργειτάκος έλαβε 8.164 ψήφους, δηλαδή 2.140 ψήφους λιγότερους από όσους έλαβε στον α’ γύρο! Η συμμετοχή στην ψηφοφορία κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα και στις δύο αναμετρήσεις (21.929 ψήφισαν στον πρώτο, 21.008 στον δεύτερο γύρο).
«Ρεαλιστικό πρόγραμμα»
Πάντως, στην εκλογική του διαδρομή ως τις κάλπες ο κ. Βαλιώτης είχε βρεθεί στο επίκεντρο. Ο ίδιος δήλωνε στον Τύπο ότι η υποψηφιότητά του, μεταξύ άλλων, στόχευε στο να σπάσει η απομόνωση του δήμου και να επικρατήσει αξιοκρατία, σωστή διαχείριση, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Όταν ρωτήθηκε («Λακωνικός Τύπος», 4.5.2014), έχοντας στο παρελθόν στηριχθεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση, πώς αποφάσισε να περάσει στην «αντίπερα όχθη», απάντησε:
«Συμμετέχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρκετά χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια συγκροτούσαμε ψηφοδέλτια στα οποία συμμετείχαν πολίτες οι οποίοι είχαν απέναντί τους τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κοινότητα Κονιδίτσας ή ο Δήμος Οινούντος. Τα ψηφοδέλτια αυτά στήριζε το ΚΚΕ.

»Στις φετινές δημοτικές εκλογές συσπειρώθηκαν δυνάμεις σε ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από διάλογο και συμμετοχή των δημοτών θα εμπλουτιστεί. Όλοι μαζί θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε ένα δήμο αντάξιο του ονόματος της Σπάρτης.

»Καλούμε λοιπόν όλους αυτούς που συμφωνούν σε αυτό να βρίσκονται στην ίδια όχθη με μας. Απέναντι πρέπει να είναι τα προβλήματα και οι αντιλήψεις που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στη δημοτική πλειοψηφία και οδήγησαν τον δήμο μας στην απομόνωση».
Αντιδράσεις
Όμως, ήδη από τον Μάρτιο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση κ. Νίκος Γόντικας είχε σχολιάσει καυστικά τις επιλογές του κ. Βαλιώτη: «Το ΚΚΕ τον ανέδειξε όπως και στα μπλόκα αγροτών στον Ευρώτα πριν από χρόνια και από εκεί ξεκίνησε για δήμαρχος Οινούντος. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης έκανε την επιλογή του και πέρασε απέναντι από το ΚΚΕ. Είχαμε μιλήσει αρκετές φορές και με είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα βγει απέναντι αλλά τελικά αυτό δεν το κράτησε» (ράδιο Πολιτεία 90,7).
Μετά τον α’ γύρο των εκλογών και την επικείμενη μονομαχία του με τον κ. Αργειτάκο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος με δηλώσεις του είχε προκαλέσει την μήνιν της παράταξης του κ. Βαλιώτη, που εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την αποπομπή του από την κυβέρνηση για παρέμβασή του στις δημοτικές εκλογές, σε περιοχή μάλιστα όπου εκλέγεται.
Όπως σημείωναν στην ανακοίνωσή τους, ο κ. Γρηγοράκος είχε χαρακτηρίσει τον συνδυασμό του κ. Βαλιώτη «συνονθύλευμα» επειδή «επιθυμεί να στηρίζει ανθρώπους υποτακτικούς και όχι όσους έχουν ανεξάρτητη και αδέσμευτη γνώμη». Σημείωναν μάλιστα ότι ο κ. Γρηγοράκος «συνέχισε την προσβολή και προς τους συγχωριανούς του, οι οποίοι τον τιμούσαν με την ψήφο τους επί σειρά ετών, χαρακτηρίζοντάς τους «χρυσαυγίτες», επειδή αρκετοί ψήφισαν το συνδυασμό μας»