Απόλυτη πλειοψηφία δίνουν τα exit polls στον Πέτρο Ποροσένκο, τον ολιγάρχη «βασιλιά της σοκολάτας» που φαίνεται να εκλέγεται σήμερα πρόεδρος της Ουκρανίας με ποσοστά 55,9-57,3%, πολύ μπροστά από την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία τερματίζει δεύτερη με 12%. Αν επαληθευθούν, αύριο, από την επίσημη καταμέτρηση τα exit polls, δεν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, στις 15 Ιουνίου.

Ο 48χρονος μεγιστάνας είναι χαμαιλέων της πολιτικής. Εχει εκλεγεί και υπουργεύσει με φιλοδυτικά και με φιλορωσικά κόμματα – ήταν μάλιστα υπουργός Οικονομικών του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αυτοδημιούργητος, με προσωπική περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων, είχε υποστηρίξει ως υπουργός Εξωτερικών, το 2010, ως και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Τώρα λέει ότι θα κρατήσει τις «λεπτές ισορροπίες» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούν να μιλήσουν τόσο το Βερολίνο όσο και η Μόσχα.

Θεωρείται πραγματιστής, και ο πιο ικανός από τους υποψηφίους να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της Μόσχας. Εχει ήδη πει ότι δεν θα επιχειρήσει να εντάξει την χώρα στο ΝΑΤΟ.

Οι Ουκρανοί πήγαν σήμερα στις κάλπες με την ελπίδα ότι η πατρίδα τους θα σωθεί από την χρεοκοπία, τον διαμελισμό και τον εμφύλιο πόλεμο. Αλλά στα ανατολικά, στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι δρόμοι ήταν άδειοι και οι ένοπλοι αυτονομιστές κράτησαν τα εκλογικά τμήματα κλειστά.

Οι εκλογές είναι η κατάληξη μιας επανάστασης που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, ανέτρεψε τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο και βύθισε την χώρα σε υπαρξιακή κρίση, με την απόσχιση της Κριμαίας και την προσάρτησή της στη Ρωσία. Ολοι οι βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία υποσχέθηκαν στενότερους δεσμούς με την Δύση, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλλά στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες», ένοπλοι εμπόδισαν την ψηφοφορία, ώστε να φανεί ότι οι περιφέρειές τους δεν είναι πλέον μέρος της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, αλλά τόνισαν ότι μόλις 20% των εκλογικών τμημάτων λειτούργησαν στα ανατολικά – το 16% των 3,3 εκατ. ψηφοφόρων στο Ντονέτσκ δεν είχαν πρόσβαση στην κάλπη.

Ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε την ανατολική Ουκρανία «Νέα Ρωσία» τον περασμένο μήνα, έχει γίνει πιο συμφιλιωτικός τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας το Σάββατο ότι θα σεβαστεί την βούληση των ψηφοφόρων. Εχει επίσης ανακοινώσει την αποχώρηση των 40.000 Ρώσων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αλλά η απουσία άνω του 15% του εκλογικού σώματος από τις εκλογές θα μπορούσε να δώσει στην Μόσχα μια δικαιολογία για να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την νομιμοποίηση του νικητή, και να συνεχίσει να πιέζει τον νέο πρόεδρο στο Κίεβο.