Στην πρώτη θέση αναδεικνύεται παρά τις απώλειές του το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, ενώ ακολουθεί με αμετάβλητο ποσοστό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην τρίτη θέση το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο είναι ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009 αλλά βρίσκεται κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές.

Μετά καταμετρημενο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, και με το ποσοστό συμμετοχής σχεδόν στο 45%, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 27,4%, κατά 2,6 μονάδες χαμηλότερο από το 2009, και πέντε αντί των έξι έως τώρα εδρών του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23,8% έναντι 23,7%, διατηρώντας τις πέντε έδρες του, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον στο 19,5% (12,7%) διαθέτοντας τέσσερις αντί των δύο εδρών. Οι Πράσινοι στο 15% (9,8%) με τρεις αντί των δύο εδρών και το ΝΕΟΣ στο 7,9%, με μία έδρα.

Αν και η δύναμη των πρώτων δύο κομμάτων δεν έχει σημαντική διαφορά με προηγούμενες εκλογικές μάχες, το ακροδεξιό FPÖ ενισχύει τη δύναμή του κατά επτά μονάδες -αλλά δεν φτάνει το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο και απέτυχε στο στόχο να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, είναι το μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντιευρωπαϊκή πολιτική.

Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν κατόρθωσε τελικά να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Λίστας Πέτερ Μάρτιν που, επίσης με επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε αποσπάσει το 2009 ποσοστό 17,9% και φέτος δεν είχε θέσει πλέον υποψηφιότητα, αλλά ούτε και τους ψηφοφόρους του ευρωσκεπτικιστή εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ του οποίου η «Ομάδα Στρόναχ» επίσης δεν ήταν υποψήφια.

Δεν κατόρθωσε επίσης να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε «τιμωρία» και «ηχηρό ράπισμα» κατά του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, όπως διακήρυττε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που αναλυτές στη Βιέννη θεωρούν ότι οι αποψινοί πανηγυρισμοί των Ελευθέρων θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι, καθώς, όπως επισημαίνουν, η νίκη στις ευρωεκλογές στην Αυστρία ανήκει στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αφού τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα που εκλέγουν ευρωβουλευτές και τάσσονται υπέρ της ΕΕ, συγκεντρώνουν ποσοστό σχεδόν 80% ενώ οι Ελεύθεροι παραμένουν κάτω του 20%.

Νικητές είναι και οι Πράσινοι που αύξησαν κατά πέντε μονάδες το ποσοστό τους, ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο σε Ευρωεκλογές κόμμα ΝΕΟΣ (Η Νέα Αυστρία) με καθαρά νεοφιλελεύθερες τάσεις απέτυχε και στους δύο στόχους του, αφενός να αναδειχθεί τέταρτο κόμμα μπροστά από τους Πράσινους και αφετέρου να έχει διψήφιο ποσοστό.

Χωρίς ευρωβουλευτή παραμένουν τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές καθώς δεν κατόρθωσαν να περάσουν το εκλογικό όριο του 4%, με χαρακτηριστικότερο το μόλις 0,5% που συγκέντρωσε το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που είχε ιδρύσει το 2005 ο διαβόητος Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης Γεργκ Χάιντερ, διασπώντας τότε το αρχικό του Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας είχε μείνει εκτός Βουλής και κατά τις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ η κόρη τού Χάιντερ, η οποία αρχικά είχε ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα για τις τωρινές ευρωεκλογές ως επικεφαλής των υποψηφίων του είχε παραιτηθεί λίγες ημέρες αργότερα προβλέποντας τη νέα πανωλεθρία του κόμματος.