Η αναμέτρηση της Ρένας Δούρου με τον Γιάννη Σγουρό για τη διεκδίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας θα κρίνει τη μάχη των εντυπώσεων στην αναμέτρησης της Κυριακής. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επιτελεία των κομμάτων έχουν επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις. Αν και η ΝΔ προτίμησε να στηρίξει στον πρώτο γύρο δικό της υποψήφιο, τον Γ. Κουμουτσάκο, τώρα δεν δίστασε να δώσει επισήμως τη στήριξή της στον πασοκογενή Γιάννη Σγουρό προκειμένου να μην αλλάξει χέρια η Περιφέρεια, κάτι που θα συνιστά ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Ρένα Δούρου έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι ο αντίπαλός της είτε είναι ανίκανος να διαχειριστεί δημόσιο αξίωμα υπέρ των πολιτών είτε υπηρετεί σύστημα διαπλοκής. Και δεν δίστασε να διακωμωδήσει περισσότερο την κατάσταση, λέγοντας ότι «αν ο κ. Σγουρός δηλώσει ότι είναι ανίκανος, τότε θα ζητήσουμε συγγνώμη για την κατηγορία περί διαπλοκής». Η ειρωνική αυτή δήλωση άναψε και πάλι τα αίματα, με αποτέλεσμα ο κ. Σγουρός να ματαιώσει το ντιμπέιτ με την αντίπαλό του (το οποίο η αλήθεια είναι ότι το επιζητούσε, αν και στις τηλεοπτικές μονομαχίες καμιά φορά χάνει την ψυχραιμία του) ζητώντας παράλληλα από την κυρία Δούρου να ανακαλέσει τον συκοφαντικό και υβριστικό χαρακτηρισμό της περί διαπλεκόμενου ή να μιλήσει με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
Η «πρωτιά» της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, αν και περιορίστηκε αισθητά με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των exit polls που διέβλεπαν διαφορά ως και εννέα μονάδων, τελικά κατέληξε στο 1,6% έναντι του κ. Σγουρού. Παρά ταύτα θεωρήθηκε ως μια πρώτη σημαντική νίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 εμφανίζει συνολική απώλεια 199.164 ψήφων (στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες του Νομού Αττικής είχε συγκεντρώσει 585.997 ψήφους, έναντι 386.833 ψήφων που πήρε στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής). Αλλά μάλλον αυτό δεν ενδιέφερε τόσο την κυρία Δούρου, αφού θεώρησε πως πέτυχε τον στόχο της, με αποτέλεσμα να πανηγυρίζει για την επιτυχία της, όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ολόκληρο το κόμμα της.
Ο κ. Σγουρός εκτιμά ότι το ποσοστό που έλαβε η κυρία Δούρου άγγιξε την οροφή των δυνατοτήτων της και πως ό,τι είχε να εισπράξει το εισέπραξε. Αλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πόσοι νεοδημοκράτες (και κυρίως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) ήθελαν εξαρχής την υποψηφιότητά του και θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι οι ψήφοι (δηλαδή 228.913 ή ποσοστό 14,08%) που έλαβε ο κ. Κουμουτσάκος (και πιθανότατα οι ψήφοι που έλαβαν και οι άλλοι συνυποψήφιοί του –πλην του Ηλ. Παναγιώταρου της Χρυσής Αυγής) θα έρθουν προς αυτόν.
Η κυρία Δούρου πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Γνωρίζοντας και αυτή τους αριθμούς και τα ποσοστά, ταύτισε τον κ. Σγουρό με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, εξακολούθησε να τον χαρακτηρίζει διαπλεκόμενο και επικέντρωσε την τελευταία προεκλογική εκστρατεία της στα σταθερά αντιμνημονιακά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν κάποιος επιθυμεί να βγει η Αττική από τον μνημονιακό χειμώνα, να ξεκινήσει νέο κεφάλαιο, με αξιοπρέπεια, με αλληλεγγύη, με απασχόληση, η επιλογή είναι μία. Ονομάζεται Δύναμη Ζωής» λέει. Παράλληλα πύκνωσε τις επιθέσεις κατά της ηγεσίας της συγκυβέρνησης: «Είναι σαφές ότι Βενιζέλος και Σαμαράς παίζουν τα ρέστα τους για να κρατήσουν τον Σγουρό στη θέση του και να έχουν για άλλα πέντε χρόνια την Περιφέρεια Αττικής άφωνη, άβουλη και απούσα από τις δραματικές συνέπειες των επιλογών» δήλωσαν, σπεύδοντας να ενισχύσουν την κυρία Δούρου, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σγουρός κατηγορεί ως την τελευταία στιγμή τη Ρένα Δούρου ως «λασπολόγο» και της καταλογίζει ότι αναλώθηκε σε έναν συνθηματολογικό και υβριστικό προεκλογικό αγώνα, αγνοώντας τα προβλήματα των πολιτών και υπηρετώντας τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματός της και την αντιπολιτευτική του ρητορεία. Την κατηγόρησε επίσης για την προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε, προεκλογική καμπάνια που έκανε, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά.
Και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής τι θα γίνει, με δεδομένο ότι ο εκλεκτός του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος Ηλίας Παναγιώταρος έλαβε 180.108; Ο κ. Σγουρός ξεκαθαρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ψήφοι εκείνων που στήριξαν τη Χρυσή Αυγή. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως με σειρά δηλώσεων κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν ότι τους ενδιαφέρουν οι παραπλανημένοι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Την ίδια ώρα όμως ο Ηλ. Κασιδιάρης έσπευσε να δώσει γραμμή: «Δεν ψηφίζουμε εκείνους που δημιούργησαν και στήριξαν τη σκευωρία της Χρυσής Αυγής» και προφανώς για να γίνει πιο κατανοητός είπε ότι η κυρία Δούρου και ο κ. Σακελλαρίδης στήριξαν τις παράνομες (όπως επιμένει να τις χαρακτηρίζει) προφυλακίσεις στελεχών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ