Βενιζέλος: «Επαχθής πράξη το «φλερτ» με τη Χρυσή Αυγή»

«Επαχθή πράξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το φλερτ -άμεσο ή έμμεσο- με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της και αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν είναι όλοι όσοι ψήφισαν ΧΑ νεοναζί, τόνισε ότι πρόκειται για τεράστιο δημοκρατικό λάθος.

«Επαχθή πράξη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, το φλερτ -άμεσο ή έμμεσο- με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της και αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι δεν είναι όλοι όσοι ψήφισαν ΧΑ νεοναζί, τόνισε ότι πρόκειται για τεράστιο δημοκρατικό λάθος.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του Σκάι, Σία Κοσιώνη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, καθώς και στα όσα ακολούθησαν εκείνη τη νύχτα στις Κάννες -ανάμεσά τους και στην επιλογή του Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για «έλληνα πολιτικό που πρότεινε έξοδο από το ευρώ πριν από το δημοψήφισμα», ο κ. Βενιζέλος σημειώνει: «Θα είναι πριν αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών» και προσθέτει ότι κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός «δώσαμε πολλές φορές τη μάχη να μείνει η χώρα στο ευρώ, με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις στις οποίες μετείχε και ο ίδιος ο Σόιμπλε».

«Μπορεί κάποιος να του είχε πει κάτι ενδεχομένως θεωρώντας ότι έτσι ασκεί πίεση υπέρ των ελληνικών απόψεων. Αλλά ξέρετε τέτοιου είδους πιέσεις, μπλόφες, τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε αποτελέσματα. Πρέπει να σας πω εδώ ότι πολλές φορές έζησα την εμπειρία των πιέσεων για λύσεις ριζοσπαστικές, οι οποίες βεβαίως θα ήταν αντίθετες με τα δικά μας συμφέροντα» είπε.

«Οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό από το οποίο γλιτώσαμε έως χώρα» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ερώτηση γιατί το λέει αυτό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Ο κόσμος ξέρει ότι έχασε εισόδημα, ο κόσμος ξέρει ότι κόπηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί, ο κόσμος ξέρει ότι αυξήθηκε η ανεργία, ο κόσμος ξέρει ότι έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Δεν ξέρει τι θα συνέβαινε εάν δεν ακολουθούσαμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο» τονίζει.

«Άλλη λύση δεν υπήρχε» επισημαίνει. «Η άλλη λύση ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική της χώρας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού» προσθέτει.

Αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν ο πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί ποια ήταν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης εάν η Ελλάδα δεν έπαιρνε τη δόση, εάν δεν συμφωνούσε στο δεύτερο δάνειο, εάν δεν πετύχαινε το κούρεμα του χρέους.

Και πρόσθεσε ότι αυτή η επιλογή έγινε για να μην κλείσουν οι τράπεζες και να μην παγώσουν οι καταθέσεις. «Δεν κάναμε μια παράλογη επιλογή. Κάναμε μια αναγκαία, δύσκολη επιλογή. Την καλύτερη για τον τόπο» είπε.

Ερωτηθείς για τα περί μπλόφας, εάν δηλαδή αυτοί που συνέταξαν τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στο τέλος διαπίστωναν ότι κάτι τέτοιο θα ενείχε υπερβολικό ρίσκο και τα απέρριπταν, είπε: «Αυτή είναι η λογική της μπλόφας».

«Ο κ. Τσίπρας λέει: ψηφίστε με και εγώ θα κάνω μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση, θα απειλήσω ότι αν δεν μου δώσετε αυτά που θέλω, θα παύσω μονομερώς τις πληρωμές, θα οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία, σε γεγονός πιστωτικό δηλαδή, θα την κρεμάσω στα μανταλάκια διότι η Ευρώπη έχει να χάσει πάρα πολλά σε σχέση με την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ» λέει.

Όταν η δημοσιογράφος τον ρωτάει εάν αυτό το πιστεύει, ο κ. Βενιζέλος λέει: «Κάποια στιγμή που τα πράγματα ήταν κρίσιμα μέσα στην σκληρή και δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, φυσικά για να σωθεί η Ιταλία, για να σωθεί η Ισπανία, για να μην υπάρχει επέκταση του προβλήματος σε τεράστιες χώρες όπως είναι η Γαλλία θα μπορούσε η Ελλάδα, να κοπεί και να πεταχτεί όπως ακριβώς κόβεται δυστυχώς ένα άρρωστο μέλος για να μην πάθει γάγγραινα το υπόλοιπο σώμα».

Και επανερχόμενος στις σημερινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, λέει: «Έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει τώρα, μετά από χρόνια το ίδιο πράγμα. Αυτό, που ο Σόιμπλε καταγγέλλει».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι συνωμότησε εκείνη τη νύχτα στις Κάννες για να ανατραπεί ο Γ.Παπανδρέου και να έρθει ο Λουκάς Παπαδήμος, είπε: «Αυτό είναι μία από τις μικρότερες χυδαιότητες που έχει πει ο κ. Τσίπρας. Έκανα τη δήλωση αυτή στις 5 το πρωί όταν επιστρέψαμε, ξημέρωμα της 3ης Νοεμβρίου και ο κ. Παπανδρέου ερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της ίδιας μέρας συμφώνησε μαζί μου. Εάν διαβάσετε την εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου θα δείτε ότι λέει πολύ καθαρά «όπως είπε νωρίτερα -με τη δήλωση μου αυτή- ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ»».

Για την αρχική στήριξή του για το δημοψήφισμα είπε ότι «κατελήφθη εξαπίνης». «Έπρεπε να αντιδράσω ακαριαία, τοποθετώντας το πιθανό δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του νέου δανείου, του κουρέματος του χρέους και της έναρξης του νέου προγράμματος. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όπως αποκάλυψε το Βήμα σε ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ που έχει κάνει την προηγούμενη Κυριακή, αυτά έχουν ειπωθεί και εγγράφως. Δεν είναι λόγια του αέρα».

Μιλώντας για την επιλογή του κ. Παπαδήμου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το να λέει κάποιος ότι ο Μπαρόζο έπιασε και επέβαλλε το Λουκά Παπαδήμο ως πρωθυπουργό, «είναι μια αστειότητα».

«Ο κ. Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2011 επιδίωξε να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων με άλλο πρωθυπουργό, στις 15 Ιουνίου. Στις 16 Ιουνίου το βράδυ 17 ξημερώματα έγινε ο ανασχηματισμός και αναγκάστηκα εγώ να δεχτώ τη θέση του υπουργού Οικονομικών επειδή δεν τη δέχτηκε ο κ. Παπαδήμος. Ο κ. Παπανδρέου μετά τις Κάννες συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και πανηγύρισε και σωστά την εθνική ενότητα και τη συνεργασία, κάλεσαν και τον κ. Καρατζαφέρη. Πήγαν και οι τρεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι προτείνουν και οι τρεις αρχηγοί τον κ. Παπαδήμο. Είχε προηγηθεί η πρόταση για τον κ. Κακλαμάνη, η πρόταση για τον κ. Πετσάλνικο. Τον κ. Παπαδήμο τον διάλεξε ο κ. Παπανδρέου και οι άλλοι δύο αρχηγοί».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Μαΐου και στον χαρακτηρισμό τους από τον κ. Τσίπρα ως «εκλογές-δημοψήφισμα», είπε ότι ο κ. Τσίπρας λέει «»κάνουμε εκλογές – δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική». Τι λέω εγώ; Λέω: προσέξτε, φίλοι μου Ελληνίδες και Έλληνες αγαπητοί συμπολίτες και συμπατριώτες, εδώ το βράδυ της Κυριακής κάποιοι θα ερμηνεύουν την ψήφο σας. Την ψήφο σας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι θέτει το ίδιο δίλημμα από άλλη πλευρά, επισημαίνει: «Δεν θέτω το ίδιο δίλημμα εγώ, το θέτω για να απαντηθεί σωστά. Ο κ. Τσίπρας το θέτει για να εκβιάσει μια λανθασμένη και επικίνδυνη απάντηση».

«Εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί και οι συν αυτώ μπορούν να ισχυριστούν ότι η χώρα μπει σε κρίση, ότι αντί να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, ξαναγυρίζουμε πίσω, μπαίνουμε σε περιδίνηση» είπε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει κάνει δήλωση στήριξης της Ελιάς, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Νομίζω ότι θα κάνει ό,τι πρέπει ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει την παράταξη που τον τίμησε στο έπακρο αναδεικνύοντας ως πρωθυπουργό. Να πει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχει πει ο άνθρωπος ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς εάν οι ψηφοφόροι της είναι παραπλανημένοι ή νεοναζιστές, είπε:

«Υπάρχει αναμφίβολα μια ηγεσία η οποία υπό το σχήμα και το πρόσχημα ενός κόμματος, έχει εμπλοκή σε μια εγκληματική οργάνωση για την οποία έχουν ασκηθεί πολύ βαριές ποινικές διώξεις και υπάρχουν οπαδοί επίμονοι οι οποίοι είναι μαχητικοί και οι οποίοι προφανώς υιοθετούν μια φασιστική και ναζιστική ιδεολογία και αποδέχονται πράξεις βίας. Τώρα υπάρχει και ένας περίγυρος. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι το 16% του κ. Κασιδιάρη στο Δήμο της Αθήνας είναι χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά το χέρι τους πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί σημαίνει έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών. Το φλερτ τώρα, το άμεσο ή έμμεσο φλερτ με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, είναι μια πράξη απεχθής. Το να πείσεις έναν πολίτη ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι δημοκρατικό καθήκον, αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι δεν θα κατέβουν ποτέ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής».

Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή αντίληψης. «Ιδίως αυτοί οι οποίοι είναι χαλαροί και είναι δεκτικοί μιας ψήφου η οποία είναι φιλική στο ναζισμό και τη βία, αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν ένα τεράστιο δημοκρατικό λάθος» είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό το απευθύνει στον κ. Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απευθύνει στον κ. Τσίπρα την παρατήρηση ότι κάνει λάθος αυτός και τα στελέχη του όταν φλερτάρουν άμεσα ή έμμεσα με την ηγεσία την πολιτική, ή την αυτοδιοικητική του χώρου της Χρυσής Αυγής.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι συμμετείχε σε μια κυβέρνηση όπου συμμετείχε και ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος είχε απευθείας διασύνδεση με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, είπε: «Είχα ζητήσει να φύγει και έφυγε ο κ. Μπαλτάκος κατά τρόπο θα έλεγα εντυπωσιακό, θα έλεγα τραγικό θεσμικά, αλλά πάντως έφυγε. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν υπόγειες διαδρομές. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω μόνος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ από το Μάιο του 2012 επί 14 μήνες ώσπου να κινηθούν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk