Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αναπάντεχη για την Κουμουνδούρου «ανοιχτή επιστολή» του υποψηφίου με τον συνδυασμό του Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Γούδη, ο οποίος απευθυνόμενος στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη τοποθετείται εμμέσως υπέρ της ενίσχυσής του την προσεχή Κυριακή.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν πάντως την επιστολή του χρυσαυγίτη υποψηφίου «προβοκάτσια», θέτοντας πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς που εξυπηρτετεί.

Εκφράζοντας την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου, την Τετάρτη μίλησε στον ΒΗΜΑ Fm ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Καλύβης, ο οποίος ανέφερε για το θέμα της στάσης έναντι των ψηφοφόρων της ΧΑ:
«Κάθε ψήφος που δίνεται, δεν είναι εξασφαλισμένη εσαεί. Άρα λοιπόν, δεν απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι φασίστες και είναι εγκληματική η πρακτική τους και το έχουμε πει αυτό, αλλά απευθυνόμαστε συνολικά στον κόσμο. Και στους ανθρώπους της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, γιατί να κάνουμε διακρίσεις; Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δείχνει ότι όλοι οι τρόποι που ασκήθηκαν μέχρι τώρα για να αντιμετωπιστεί απέτυχαν. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να υπάρχει ταύτιση του απλού ανθρώπου που ψήφισε Χρυσή Αυγή για μια σειρά λόγους που δεν δικαιολογώ, αλλά απλά προσπαθώ να εξηγήσω γιατί κάνει αυτή την επιλογή. Πρέπει δηλαδή να του εξηγήσουμε ότι πρέπει να ενταχθεί στο δημοκρατικό πλαίσιο και να στηρίξει δυνάμεις που είναι μέσα σ’ αυτό. Δεν το καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τους βάλουμε σε καραντίνα. 40 χρόνια τα κόμματα του δικομματισμού μας έριξαν στο γκρεμό και ακόμη τους ψηφίζουμε! Όχι (δεν τα ταυτίζω με τη Χρυσή Αυγή). Εγκληματική οργάνωση είναι όμως η ηγεσία της, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Και λέμε ότι αυτό που έκανε ο κόσμος, ψηφίζοντας τη Χρυσή Αυγή, είναι ένα μέγα λάθος. Δεν ταυτίζουμε τον απλό κόσμο με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης και προσπαθούμε να τραβήξουμε αυτόν τον κόσμο πίσω, προς την Αριστερά. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ενοχλείστε σ’ αυτό το θέμα».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε: «Το κάλεσμα Σκουρλέτη, Καλύβη, Σακελλαρίδη, Δούρου και λοιπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νεοναζί έπιασε τόπο. Ο Χρήστος Γούδης, υποψήφιος με το συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, δηλώνει με επιστολή του τη στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά ναζί-Αριστερά».
Απαντώντας, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «»Παλιά μου τέχνη κόσκινο»… Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεπερνά για άλλη μια φορά τον Γκέμπελς. Μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γουδή.
Πέρα, όμως, από την πολιτική χυδαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου η στάση του είναι επικίνδυνη για το τόπο διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι η ναζιστική Χ. Α. έχει και άλλους συνομιλητές εκτός του κ. Μπαλτάκου».
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Καλύβης με γραπτή ανακοίνωσή του, θέλησε να διευκρινίσει τα όσα είχε αναφέρει το πρωί στον ΒΗΜΑ Fm. Τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Χ.Α. πρέπει να απομονωθεί πολιτικά και ηθικά και αυτό μπορεί να γίνει με την πλήρη εκλογική αποδυνάμωσή της. Δεν απαλλάσσουμε από τις ευθύνες που αναμφισβήτητα έχουν οι πολίτες ψηφίζοντας την ΧΑ, ούτε όμως μπορούμε να ταυτίζουμε τον απλό ψηφοφόρο με τους ναζιστές που είναι στην ηγεσία της. Ούτε μπορούμε, επίσης, να χαρίσουμε αυτό τον απλό κόσμο στο φασισμό βάζοντάς τον σε καραντίνα. Συνεπώς, η ανάγκη να εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι την ΧΑ – όσοι δεν είναι φασίστες- είναι κάτι που πρέπει να διεκδικηθεί και η αριστερά όπως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο ό,τι κι αν έχει ψηφίσει, πρέπει να απευθύνεται και σε αυτούς τους πολίτες, χωρίς ούτε λεπτό να υποστέλλει την πολιτική καταδίκη αυτής της νεοναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό ήταν συνοπτικά το πνεύμα της συνέντευξης. Δυστυχώς η επιλεκτική παρουσίαση κάποιων αποσπασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή τουλάχιστον συμπεράσματα για τα όσα ελέχθησαν.

Η παρουσίαση του ηχητικού ντοκουμέντου ή η απομαγνητοφώνηση όλης της συζήτησης γι αυτό το θέμα νομίζω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αποφυγή παρερμηνειών».
Στην επίμαχη «ανοιχτή επιστολή» του προς τομ Γαβρ. Σακελλαρίδη, ο Χρ. Γούδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Η. Κασιδιάρη στην Αθήνα, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι υπάρχει μία «άγρια ‘αδελφική’ διαμάχη» Χρυσής Αυγής – ΣΥΡΙΖΑ, που «οφείλεται στο ότι επί της ουσίας και τα δύο απευθύνονται σε ένα κοινό».

Στην ίδια επιστολή προσθέτει ότι «στον εμφύλιο αυτόν ιδεολογικό πόλεμο, ο μόνος κερδισμένος είναι ο πραγματικός εχθρός: το παγκόσμιο περιπλανώμενο σύστημα των διεθνών τοκογλύφων και καταχραστών της εξουσίας, την οποία κατέχουν εν ονόματι μιας πλασματικής, εικονικής και ψευδεπίγραφης Δημοκρατίας», και επίσης ότι «η καταχρηστική λεκτική ερμηνεία των όρων δεν κάνει καλό σε κανένα μας», «δεδομένου […] ότι ούτε εσείς είστε κομμουνιστές, ούτε εμείς είμαστε φασίστες. Είστε περισσότερο διεθνιστές και λιγότερο εθνικιστές απ’ ότι εμείς, μέχρις εδώ όμως».