Σε μια λίστα 232 κομμάτων, στην οποία την πρώτη θέση σε αντιευρωπαϊσμό καταλαμβάνει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, τρία ελληνικά κόμματα βρίσκονται στην πεντάδα των πιο φιλοευρωπαϊκών της Ένωσης, όπως καταγράφει το EUvox.

Κόμματα κυρίως προερχόμενα από τα παλιότερα κράτη – μέλη της ΕΕ, είναι εκείνα που τάσσονται περισσότερο κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των θέσεων των 232 κομμάτων, τις οποίες επεξεργάστηκε η ομάδα του EUvox.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα φαίνεται πως διαθέτει μερικά από τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με τρία από αυτά -την Ελιά, Το Ποτάμι και τη Δράση- να βρίσκονται στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας.

Μεταξύ των πιο αντιευρωπαϊκών κομμάτων είναι το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας της Μαρί Λεπέν, το Ολλανδικό PVV του Χέιρτ Βίλντερς, το Αυστριακό κόμμα EU-STOP, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, οι Σουηδοί Δημοκράτες και το Βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ.

Πολλά από αυτά τα κόμματα εμφανίζονται να έχουν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις των χωρών τους.

Το Πολωνικό RUCH και η Ιταλική Λέγκα του Βορρά είναι επίσης στην πρώτη δεκάδα στη συγκεκριμένη κατάταξη.

Το πιο αντιευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία κατατάσσεται στην 25η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης.

Μεταξύ 29-37ης θέσης, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Γαλλικό Nouveau Parti Anticapitaliste – NPA και το Ισπανικό VOX) τοποθετούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Μεταξύ των πιο φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είναι οι Οικολόγοι διαφόρων χωρών και πολλά κόμματα του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά από την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Ελιά (ισοβαθμώντας με το Det Radikale Venstre της Δανίας) μαζί με Το Ποτάμι και τη Δράση καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας, με μόνο πιο φιλοευρωπαϊκό από αυτά το Ισπανικό Bloque Nacionalista Galego (Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλλικίας).

Υποστηρικτικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι επίσης κόμματα από τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Αυτή η κατάταξη, ωστόσο, είναι ξεκάθαρα πιο ισχυρά συνδεδεμένη με τη βαθύτερη ιδεολογία των κομμάτων παρά με την χώρα προέλευσής τους. Ειδικά τα κόμματα των Οικολόγων, τα κεντρο-αριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, καθώς και κάποια κόμματα Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνονται στην φιλοευρωπαϊκή άκρη αυτής της κατάταξης.

Πολλά αντιμεταναστευτικά και εθνικιστικά κόμματα, αντιθέτως, είναι ηγετικά μέλη του αντιευρωπαϊκού στρατοπέδου.

Τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα κατατάσσονται πάνω από τον μέσο βαθμό της κλίμακας, με το ΣΥΡΙΖΑ να ισοβαθμεί με αρκετά άλλα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Εργατικό Κόμμα της Μ.Βρετανίας και το ΔΗΚΟ της Κύπρου) μεταξύ 105-118η θέσης, τη Νέα Δημοκρατία να ισοβαθμεί επίσης με άλλα κόμματα (όπως το Ιταλικό NCD-UDC και η ΕΔΕΚ της Κύπρου) μεταξύ 120 -130ης θέσης και τη ΔΗΜΑΡ να ισοβαθμεί με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα κοντά στο φιλοευρωπαϊκό άκρο, στις θέσεις 196-217.

Η ομάδα του EUvox τοποθέτησε πάνω από 230 σημαντικά κόμματα που ανταγωνίζονται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το σύνολο των 28 κρατών μελών, σε τριάντα προεξέχοντα ζητήματα πολιτικής, βάσει επίσημων κομματικών κειμένων, ιστοσελίδων και προεκλογικού υλικού.

Τα πλήρη αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο www.euvox.eu, όπου οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να διαπιστώσουν ποιό κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στις δικές τους πολιτικές προτιμήσεις.