Την παρούσα φάση του Κυπριακού συζήτησαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην διάρκεια γεύματος σε εστιατόριο στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση και το γεύμα είχε ο κ. Αναστασιάδης.

Η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από την εκλογή πέρυσι του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το σημαντικό είναι ότι και οι δύο πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστικότητα από όλους στην εξεύρεση το συντομότερο μια λύσης, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις μετά το γεύμα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ταλάτ πιστεύουν πως μια ευημερούσα πατρίδα δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει βασικές και θεμελιώδης αρχές, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνάντηση αυτή δεν παραβιάζει τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει στις συνομιλίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συζήτηση. Είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στην πρότασή του να διδάσκονται τα ελληνικά στα τουρκικά σχολεία και αντιστρόφως τα τουρκικά στα ελληνικά σχολεία. Σε αυτό, είπε, μπορούν να βοηθήσουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, δήλωσε, ότι «πρέπει να προωθηθεί ο πολιτισμός της ειρήνης» επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να υπάρξει λύση του Κυπριακού.