Δύο μόλις ψηφοφόροι έκριναν την εκλογή δημάρχου στη Φολέγανδρο, καθώς ο νυν δήμαρχος κ. Ελευθέριος Βένιος επανεξελέγη για την ερχόμενη πενταετία με 297 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έχασε στο «φίνις» με 295. Αντίστοιχα, για 30 ψήφους πέρασε τον πήχη της εκλογής ο νέος δήμαρχος Παξών κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος έναντι του απερχόμενου δημάρχου σε ένα σύνολο 1.708 εκλογέων.
Παραδείγματα εντυπωσιακά, όχι όμως μοναδικά, καθώς στην πρώτη φάση των δημοτικών εκλογών είναι πολλά τα ντέρμπι που σημειώθηκαν για τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά και εκείνα που έκριναν ποιος υποψήφιος περνά στον δεύτερο γύρο. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις σε δήμους δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, όπως Λυκόβρυση-Πεύκη, Ωρωπός, Δωδώνη και Μεσολόγγι, όπου λίγες δεκάδες ψηφοφόρων έκριναν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, συμμαχίες και άμεσες ή παρασκηνιακές στηρίξεις από τους μέχρι πρότινος αντιπάλους αναδεικνύονται σε καθοριστικούς παράγοντες για την επικράτηση στον δεύτερο γύρο.
Για μία ψήφο!
Για μία ψήφο έμεινε εκτός δεύτερου γύρου ο υποψήφιος του ΚΚΕ στην Καισαριανή κ. Ηλίας Σταμέλος, έναντι του νυν δημάρχου που πέρασε στη δεύτερη φάση με 2.767 ψήφους, ενώ χαρακτηριστικά ντέρμπι παρουσιάζονται και στην πρώτη θέση, την οποία έκριναν 482 ψηφοφόροι σε έναν δήμο 23.816 κατοίκων. Στον άνω των 21.000 κατοίκων δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, δεύτερη μονομάχος της 25ης Μαΐου αναδείχθηκε η κυρία Μαρία Γώγου με μόλις 40 ψήφους διαφορά από τον τρίτο (και παλαιότερα δήμαρχο Πεύκης) κ. Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, που πήρε 2.726 ψήφους. Αντίστοιχο ντέρμπι ανάμεσα στον δεύτερο και τον τρίτο υποψήφιο διεξήχθη και στον δήμο Νεστορίου Καστοριάς, όπου ο δεύτερος πέρασε τον τρίτο μόλις για 86 ψήφους.
Με τις μεταξύ τους διαφορές μικρότερες των 50 ψήφων πέρασαν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ύδρας, Σκύρου, Σαμοθράκης. Συγκεκριμένα, ο νυν δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης πήρε προβάδισμα 42 ψήφων από τον συνυποψήφιό του κ. Γεώργιο Κουκουδάκη. Ακριβώς ίδια διαφορά πέτυχε στη Σαμοθράκη η κυρία Χρύσα Αντωνάκη έναντι του δεύτερου κ. Αθανάσιου Βίτσα. Με βραχεία κεφαλή 37 ψήφων πάει στη δεύτερη φάση των δημοτικών εκλογών ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, διεκδικώντας τον δήμο Σκύρου απέναντι στον κ. Νικόλαο Μαυρίκο, ο οποίος προκρίθηκε με διαφορά 60 ψήφων από τον τρίτο. Μικρή όμως ήταν και η διαφορά των 62 εκλογέων που έφεραν πρώτο στον δήμο Δυτικής Μάνης τον κ. Ιωάννη Μαραμπέα, αφήνοντας δεύτερο των απερχόμενο δήμαρχο κ. Δημήτριο Γιαννημάρα.
Μεγάλοι δήμοι, μικρές διαφορές
Στον δήμο Δωδώνης μόλις 36 εκλογείς από τους 11.382 ψηφίσαντες έδωσαν προβάδισμα στον νυν δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κατσανάκη, έναντι του αντιπάλου του για τη δεύτερη Κυριακή κ. Χρήστου Ντακαλέτση. Αίσθηση προκαλεί στον δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που αριθμεί 36.000 κατοίκους, ότι οι δύο προερχόμενοι από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υποψήφιοι που ήρθαν πρώτοι, οι κ.κ. Νικόλαος Καραπάνος και Νικόλαος Μουρκούσης, έχουν διαφορά μόλις 71 ψήφων, λαμβάνοντας 5.470 και 5.399 αντίστοιχα. Παρόμοιο το σκηνικό και για τον δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όπου το προβάδισμα κρίθηκε στις 65 ψήφους υπέρ του κ. Αριστείδη Βασιλόπουλου που έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Στον εν λόγω δήμο μάλιστα υπήρξε και ντέρμπι μεταξύ δεύτερου-τρίτου, το οποίο έφερε στον δεύτερο γύρο με διαφορά 49 ψήφων τον βετεράνο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού κ. Λύσσανδρο Γεωργαμλή.
Σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, αυτόν της Λάρισας με τους 109.067 καταγεγραμμένους εκλογείς, η υποψήφια κυρία Ειρήνη Καραλαριώτου (ΝΔ) άφησε στη δεύτερη θέση τον κ. Απόστολο Καλογιάννη (υποστηριζόμενος από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους) με μόλις 183 ψήφους. Στον επίσης πολυπληθή δήμο της πρωτεύουσας της Ηλείας, τον Πύργο με τους 52.091 κατοίκους, 6.445 πολίτες επέλεξαν τον νεοδημοκράτη κ. Γαβριήλ Λιατσή, ο οποίος ήρθε πρώτος με διαφορά μόλις 76 ψήφων από τον δεύτερο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, που κι αυτός με τη σειρά του ξεπέρασε τον τρίτο υποψήφιο με 351 ψήφους. Στον Ωρωπό πρώτος έκοψε το νήμα ο κ. Θωμάς Ρούσσης με διαφορά 57 ψηφοδελτίων από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ιωάννη Οικονομάκη.
Ντέρμπι σε Κερατσίνι, Μενίδι και θρίλερ στο Χαϊδάρι
Περιορισμένη διαφορά, σε σχέση με το μέγεθος του δήμου, παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα για τους μονομάχους σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, έναν δήμο που μετρά σχεδόν 74.000 καταγεγραμμένους εκλογείς. Με 191 ψήφους ο κ. Λουκάς Τζανής αναδείχθηκε πρώτος αφήνοντας δεύτερο τον κ. Χρήστο Βρεττάκο. Στον δήμο Αχαρνών αντίστοιχα, πρώτος τερμάτισε ο νυν δήμαρχος κ. Σωτήριος Ντούρος λαμβάνοντας 183 περισσότερες ψήφους από τον δεύτερο κ. Ιωάννη Κασσαβό, υποστηριζόμενο από τους Οικολόγους. Σε έναν ακόμη μεγάλο δήμο της Αττικής, τον δήμο Χαϊδαρίου, παίχτηκαν το βράδυ των εκλογών δύο ντέρμπι. Πρώτος με διαφορά 110 ψήφων τερμάτισε ο κ. Μιχάλης Σελέκος (ΚΚΕ) με δεύτερο τον κ. Ανδρέα Μποζίκα, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε μάχη με τον τρίτο υποψήφιο, γιο του επί χρόνια δημάρχου της πόλης κ. Κυριάκου Ντηνιακού, και μπήκε στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα 105 ψήφων.
Τέλος, υπάρχουν ακόμη μερικοί δήμοι στην κατηγορία των 20.000 κατοίκων, στους οποίους η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο μονομάχο της 25ης Μαΐου κρίθηκε σε λιγότερες από 100 ψήφους. Πρώτος στον δήμο Καλυμνίων με αβαντάζ μόλις 73 ψήφων αναδείχθηκε ο κ. Ιωάννης Γαλούζης, ενώ στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο κ. Ιωάννης Μαστροκούκος. Στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, 85 ψηφοφόροι λιγότεροι προτίμησαν τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ευθύμιο Παπαευθυμίου σε σχέση με τον κ. Νικόλαο Τζιβελέκα, που ήρθε πρώτος σε αυτή την αναμέτρηση. Μάχη ανάμεσα σε δύο γυναίκες υποψήφιες θα δοθεί τη δεύτερη Κυριακή στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, με τις κυρίες Ελένη Ευσταθίου-Σπανού και Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη να πλασάρονται στον δεύτερο γύρο με διαφορά μόλις 90 ψήφων.