Τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές

Στο β’ γύρο θα κριθεί η μάχη στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αφού όπως όλα δείχνουν στην Ήπειρο (μένει ακόμα να καταμετρηθεί το 0,5%) βγαίνει από τον α’ γύρο ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Επίσης στο β’ γύρο θα κριθεί η μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας ( Αθήνας, Θεσσαλονίκης, και Πειραιά), σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος, που δόθηκε από την εταιρεία SingularLogic.

Στο β’ γύρο θα κριθεί η μάχη στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, αφού στην Ήπειρο, εξελέγη από τον α’ γύρο ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Επίσης στο β’ γύρο θα κριθεί η μάχη και στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου).
Σε μητέρα όλων των μαχών αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψήφια του κυρία Ρένα Δούρου, έχει λάβει 23,81% (μένουν ακόμη να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 39 εκλογικά τμήματα) απέναντι στον ανεξάρτητο υποψήφιο κ. Γιάννη Σγουρό που ακολουθεί με διαφορά 1,72 μονάδες διαφορά (22,09).
Οι δυο «γαλάζιοι» υποψήφιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την ερχόμενη Κυριακή, με τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα (προέρχεται από τη ΝΔ, κατήλθε ως ανεξάρτητος και είχε τη στήριξη των ΑΝΕΛ) να έχει λάβει στο 98,96% της ενσωμάτωσης, 32,79%. Ακολουθεί με μεγάλη όμως διαφορά ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ κ. Γιάννης Ιωαννίδης λαμβάνοντας 18,61%.
Η δεύτερη Περιφέρεια στην οποία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στον δεύτερο γύρο –και μάλιστα η αναμέτρηση κατέληξε σε μη αναμενόμενο ντέρμπι- είναι αυτή των Ιονίων Νήσων, όπου ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος έχει λάβει ποσοστό 20,54%, ενώ μένουν 2 εκλογικά τμήματα να καταμετρηθούν. Η διαφορά του σε σχέση με τον πρώτο υποψήφιο είναι μόλις 1,22 μονάδες, καθώς ο νυν περιφερειάρχης κ. Σπυρίδων Σπύρου (ΝΔ) έχει λάβει 21,76%.
Με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο υποψήφιο ο κ. Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) στην περιφέρεια Θεσσαλίας σημείωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 42,88%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον κ. Νίκο Τσιλιμίγκα, ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ, με 17,30%. Διαφορά που φτάνει το 25,58%, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 99,94%.
Με αέρα 22,62 μονάδων περνάει στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη Στερεά Ελλάδα ο κ. Κώστας Μπακογιάννης (ανεξάρτητος με στήριξη ΝΔ και ΔΡΑΣΗΣ), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 99,50%, ο κ. Γιώργος Παυλίδης (με στήριξη ΝΔ) προηγείται με 34,75% του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Αριστείδη Γιαννακίδη (προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ), που περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με 27,53%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πρώτος περνά στο β΄γύρο ο κ. Γιώργος Δακής (με στήριξη της ΝΔ) που έχει λάβει 35,58% ενώ μένουν μόλις 2 εκλογικά τμήματα να καταμετρηθούν. Δεύτερος έρχεται ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης (κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, μετά τη μη ευόδωση της συνεργασίας του με το ΣΥΡΙΖΑ) με 29,17%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτος είναι ο νυν περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ) με 23,07% και διαφορά 3,21 μονάδες από τον δεύτερο κ. Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ) με 19,86%. Μένουν μόνο τέσσερα τμήματα να ενσωματωθούν.

Στο ντέρμπι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν παίζει ο νυν περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ), ο οποίος με 43,30% έχει εξασφαλίσει την κάθοδό του στον δεύτερο γύρο. Αντιθέτως με καταμετρημένο το 97,55% των εκλογικών τμημάτων, η διαφορά ανάμεσα στον κ. Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) και τον κ. Γεώργιο Δέδε (ανεξάρτητος με στήριξη ΔΗΜΑΡ), που είναι μόλις στις 0,24 της μονάδας, δεν επιτρέπει ακόμη την ασφαλή εκτίμηση για τον δεύτερο μονομάχο. Μένουν ακόμη 42 εκλογικά τμήματα να ενσωματωθούν.
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η κυρία Χριστιάνα Καλογήρου (ανεξάρτητη με τη στήριξη της ΝΔ) περνά στο δεύτερο γύρο πρώτη με ποσοστό 301,51%, και διαφορά 5,63 μονάδων απέναντι στο δεύτερο της μάχης του α΄γύρου, τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Αθανάσιο Γιακαλή (είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ).

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρώτος είναι ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος, με στήριξη ΝΔ) με 35,58%, ενώ ο δεύτερος κ. Γιάννης Μαχαιρίδης , ο απερχόμενος περιφερειάρχης (είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ), έχει λάβει 32,33%, ενώ μένουν ακόμη 19 τμήματα.

Μεγάλη διαφορά σχεδόν 15 μονάδων διατήρησε στην Περιφέρεια Κρήτης, ο νυν περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκη (με στήριξη ΠΑΣΟΚ), ο οποίος όμως στις περασμένες εκλογές είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Δεύτερος είναι ο κ. Σεραφείμ Τσόκας, υποψήφιος της ΝΔ με ποσοστό 26,21.
Οι πέντε μεγάλοι δήμοι
Στην πιο αμφίρροπη μάχη, στον δήμο Αθηναίων το ποσοστό ενσωμάτωσης έχει φτάσει το 100%, οπότε ο κ. Γιώργος Καμίνης προηγείται με κάτι παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα (1,06) του συνυποψήφιου του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη (ΣΥΡΙΖΑ). Τα ποσοστά που έχουν λάβει είναι 21,06% και 20% αντίστοιχα.
Στη Θεσσαλονίκη , με 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο κ. Σταύρου Καλαφάτη (ΝΔ) αναδεικνύεται πρώτος στον α΄γύρο ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,03%, στο 98,97% του εκλογικού σώματος.
Το ντέρμπι στον δήμο Πειραιά θα δοθεί ανάμεσα στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος στο 100% της ενσωμάτωσης συγκεντρώνει 33,28% των ψήφων των Πειραιωτών, αφήνοντας δεύτερο τον νυν δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου (ΝΔ) με 31,33%.

Η μάχης στον δήμο Πατρέων, όπου έχει καταμετρηθεί το σύνολο των εκλογικών τμημάτων, έκλεισε ανάμεσα στον κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη, υποψήφιο του ΚΚΕ, και τον νεοδημοκράτη κ. Κώστα Χριστόπουλο, οι οποίοι έλαβαν 25,06 και 23,94% αντίστοιχα.

Στον δήμο Ηρακλείου, η β΄Κυριακή βρίσκει αντιμέτωπο τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ιωάννη Κουράκη (είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος στο 97,35% της ενσωμάτωσης έχει λάβει 41,02% έναντι του κ. Βασίλη Λαμπρινού, που συγκεντρώνει το 28,10%.

Δείτε online τη ροή των αποτελεσμάτων, που αφορούν στους δήμους και στις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk