Η Χρυσή Αυγή στον χάρτη των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα ποσοστά του κόμματος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, ενώ εκλέγει περιφερειακούς συμβούλους στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Μέχρι σήμερα η ΧΑ δεν είχε εκπροσώπηση σε κανένα περιφερειακό συμβούλιο, στη σύνθεση όμως των νέων συμβουλίων θα υπάρχουν πια χρυσαυγίτες περιφερειακοί σύμβουλοι

Η μόνη πανηγυρική δήλωση το βράδυ της 18ης Μαΐου έγινε από τον υπόδικο βουλευτή και υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, κ. Ηλία Κασιδιάρη. «Ο πραγματικός νικητής των σημερινών εκλογών είναι η Χρυσή Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά και τα εκλογικά δεδομένα φαίνεται πως τον επιβεβαιώνουν. Τα ποσοστά του κόμματος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας σχεδόν τριπλασιάστηκαν, ενώ εκλέγει περιφερειακούς συμβούλους στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Μέχρι σήμερα η ΧΑ δεν είχε εκπροσώπηση σε κανένα περιφερειακό συμβούλιο, στη σύνθεση όμως των νέων συμβουλίων θα υπάρχουν πια χρυσαυγίτες περιφερειακοί σύμβουλοι.
Η υποψηφιότητα του κ. Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων απέσπασε το «εντυπωσιακό» ποσοστό του 16,12%, φέρνοντάς τον σε απόσταση αναπνοής από τον τρίτο υποψήφιο, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, που έλαβε 16,92%. Σημειώνεται πως ο προφυλακισμένος πρόεδρος του κόμματος, κ. Νικόλαος Μιχαλολιάκος είχε λάβει με την υποψηφιότητα του το 2010 για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας, 5,29% εκλέγοντας τότε έναν δημοτικό σύμβουλο. Στο νέο δημοτικό συμβούλιο η δύναμη της Ελληνικής Αυγής θα μετρά 4 άτομα.
Αναλυτικότερα, 35.949 εκλογείς ψήφισαν στην Αθήνα υπέρ του νεοναζιστικού μορφώματος, υπερτριπλασιάζοντας ουσιαστικά την δύναμή του σε απόλυτες ψήφους, καθώς το 2010 είχε λάβει 10.222. Μάλιστα, και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις τα μεγαλύτερα ποσοστά κατεγράφησαν στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τις δυτικές συνοικίες (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Βοτανικός, Προφήτης Δανιήλ, Σεπόλια μέχρι Πατήσια) και το 6ο διαμέρισμα -περιλαμβάνει βόρειες και κεντρικές συνοικίες (Πατήσια, Κυψέλη).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χθεσινές εκλογές για το δήμο Αθηναίων, ενώ η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό από 13,75% έως 14,41% στα υπόλοιπα διαμερίσματα (1ο, 2ο, 5ο και 7ο διαμέρισμα), τα ποσοστά της εκτινάσσονται στο 16, 66% στην ευρύτερη περιοχή Πετραλώνων (3ο διαμέρισμα) και απογειώνονται στις περιοχές Κολωνού, Σεπολίων, Βοτανικού αλλά και Αγίου Παντελεήμονα , φτάνοντας στο 20% στο 4ο και 18,80% στο 6ο διαμέρισμα.
Ως αντίστροφη τάση, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή στο δήμο Πειραιά έλαβε ποσοστό 5,67% (4.673 ψήφοι). Το 2010 δεν είχε κατέλθει στις δημοτικές εκλογές, όμως στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, η Χρυσή Αυγή στην Α΄ Πειραιώς είχε λάβει 8,23%, στη Β΄ Πειραιώς 9,28%. Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι η εμφάνιση του κ. Γιάννη Μώραλη ως ανεξάρτητου υποψηφίου στις εκλογές της 18ης Μαΐου του 2014 – ο οποίος διεκδικεί πλέον το δημαρχιακό θώκο απέναντι στον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο στο β΄ γύρο -, έπαιξε ρόλο στην «κατιούσα» των ποσοστών της.
Περιφερειακός σύμβουλος «από τη φυλακή»

Ανησυχητική είναι η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στο εκλογικό σώμα, καθώς σημειώνει επιτυχίες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην αυτής του Βορείου Αιγαίου στην οποία όμως δεν είχε κατεβάσει υποψήφιο. Μπορεί στην Αττική τα φώτα να έχουν πέσει στην πρωτιά της κυρίας Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), όμως το ποσοστό που σημείωσε ο κατηγορούμενος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Ηλίας Παναγιώταρος είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αποτελεί μάλιστα την μόνη Περιφέρεια όπου η Χρυσή Αυγή ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας απόδοση 11,13% και εκλέγοντας 6 περιφερειακούς συμβούλους.
Εντυπωσιακή ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής στα νησιά της Α΄ Πειραιώς (Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Αίγινα) δείχνουν τα εκλογικά δεδομένα σε σύγκριση με εκείνα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Το ποσοστό 13,72% που σημείωσε εκεί ο χρυσαυγίτης υποψήφιος είναι σχεδόν διπλάσιο από το 7,25% που είχε λάβει το κόμμα τον Ιούνιο του 2012. Επίσης, παγίωση του υψηλότατου ποσοστού της παρατηρείται και στην περιφέρεια δυτικής Αττικής (Ελευσίνα, Μάνδρα, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Φυλή), όπου έλαβε και το μεγαλύτερο ποσοστό της, δηλαδή 14,75%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ψηφοφόροι της Θεσσαλίας δεν έδειξαν να πτοούνται από το γεγονός ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, από «τα σίδερα της τιμής» όπως είχε αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος. Συγκεκριμένα, η υποψηφιότητά του σημείωσε ποσοστό 6,92%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ο «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή» πήρε στη Θεσσαλία 6,52%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του το έδωσε η Μαγνησία με 8,79% και το μικρότερο τα Τρίκαλα με 4,82%, όπως είχε συμβεί και το 2012.
Σε Στερεά, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία οι καλύτερες επιδόσεις

Ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κ. Απόστολος Γκλέτσος (εξάδελφος του συνονόματού του δημάρχου Στυλίδας) πέτυχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό για την αυτοδιοικητική παράταξη «Ελληνική Αυγή», κερδίζοντας ποσοστό 9,02% και εκλέγοντας δύο περιφερειακούς συμβούλους. Μάλιστα, τα ποσοστά του κόμματος σε σχέση με τα αντίστοιχα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών παρουσιάζουν μικρή αύξηση της τάξεως των 1,56 μονάδων. Η μεγαλύτερη βελτίωση των ποσοστών του παρατηρούνται στη Φωκίδα, όπου έφτασε το 10% σε σχέση με 7,05% το 2012.
Την τέταρτη θέση, με ποσοστό 9% κατέλαβε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Δημήτρης Δολτσινιάδης, με τη Λακωνία να του δίνει το υψηλότατο 13,03% των ψήφων, ενώ η Μεσσηνία ακολουθεί με 9,97%. Στην ίδια κατάταξη αναδεικνύεται και ο υποψήφιος για την Κεντρική Μακεδονία, κ. Νικόλαος Χρυσομάλλης, το ποσοστό του οποίου ανέρχεται στο 8,74%, βγάζοντας μάλιστα 3 συμβούλους. Και στις δύο αυτές περιφέρειες φαίνεται πως η Χρυσή Αυγή παγιώνει τα ποσοστά της.
Με ποσοστό 5,96% ο συνδυασμός του κ. Χρήστου Κιτσόπουλου εκλέγει δύο περιφερειακούς συμβούλους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως και ο υποψήφιος της «Ελληνικής Αυγής για τη Δυτική Ελλάδα», κ. Χρήστος Ρήγας (είχε κατηγορηθεί προ ετών για τον φόνο του μέντιουμ στο Χαλάνδρι αλλά έχει αθωωθεί) με 7,82%. Αντίστοιχη εικόνα και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τον κ. Σάββα Σπυρίδη, ο οποίος έλαβε 5,73%. Το 5,16% των ψηφοφόρων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέδειξαν τον κ. Νικόλαο Λεμοντζή τον μόνο περιφερειακό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής. Ποσοστό χαμηλότερο του 5%, έλαβαν οι υποψήφιοι στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (4,71%), Ηπείρου (3,94%), Κρήτης (3,34%).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk