Διεθνής Τύπος: Αποδοκιμασία των μέτρων λιτότητας

Μήνυμα αποδοκιμασίας στα μέτρα λιτότητας βλέπει ο διεθνής Τύπος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ορισμένα ΜΜΕ θεωρούν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και τονίζουν τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αλλά και την επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ στην επαρχία. Όλα, όμως, συμφωνούν: οι ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας αποτελούν τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Μήνυμα αποδοκιμασίας στα μέτρα λιτότητας βλέπει ο διεθνής Τύπος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ορισμένα ΜΜΕ θεωρούν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και τονίζουν τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, αλλά και την επικράτηση των υποψηφίων της ΝΔ στην επαρχία. Όλα, όμως, συμφωνούν: οι ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας αποτελούν τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα μερικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά σε κρίσιμες εκλογικές μάχες και τονίζει ότι «οι ψηφοφόροι έβγαλαν τον θυμό τους για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

Το πρακτορείο τονίζει ότι οι εκλογές, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, θεωρούνται τεστ για τη συγκυβέρνηση.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο της συμβολικά σημαντικής αναμέτρησης για την ανάδειξη δημάρχου στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι προηγείται και στην περιφέρεια Αττικής, στην οποία ζει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας.

Το Reuters τονίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει τα εισοδήματα και έχουν σπρώξει την ανεργία στο 26%, «οι εκλογές αφορούν τόσο εθνικά θέματα, όσο και τοπικά».

Το πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι παρ’ όλο που ο υποψήφιος της ΧΑ στην Αθήνα, Ηλίας Κασιδιάρης δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε ποσοστό 16%.

«Πρώτος γύρος χωρίς ξεκάθαρο νικητή» είναι ο τίτλος του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι αν και υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται σε οκτώ περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματος στην Αθήνα και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Το Bloomberg τονίζει ότι παρά τα exit-polls, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κάνει «επιδρομή» στην κάλπη.

Το πρακτορείο επισημαίνει και αυτό ότι μία ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα μπορούσε να απειλήσει τη συγκυβέρνηση, «καθώς η αριστερή αντιπολίτευση ενδέχεται να εκφράσει πιο έντονα την απαίτησή της για πρόωρες εθνικές εκλογές».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δυναμική παρουσία στις εκλογές, «σε μία εξέλιξη που αποτελεί εμπόδιο για την κυβέρνηση συνεργασίας».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν τεστ για τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι είναι συμβολικές για την κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση.

«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρίνει εάν η Ελλάδα θα επιμείνει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ή εάν θα βυθιστεί σε νέα πολιτική αστάθεια» γράφει η WSJ.

Η εφημερίδα αναφέρεται και αυτή στα σκληρά μέτρα λιτότητας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, λέγοντας ότι αυτά τα δεδομένα έχουν οδηγήσει στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προκαλέσει την οργή των Ελλήνων «κατά της κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και τέσσερις δεκαετίες».

Η εφημερίδα τονίζει ότι ακόμα και αν η συγκυβέρνηση περάσει τον σκόπελο των εκλογών, δημιουργούνται ερωτήματα για το εάν θα μπορέσει να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι τον Μάρτιο υπάρχει ακόμα μία πρόκληση: η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ανάλυσή της με τίτλο «Οι ευρωεκλογές τεστ για την ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας» η WSJ τονίζει ότι «υπάρχει μία χώρα όπου οι ευρωεκλογές πραγματικά μετράνε: Η Ελλάδα».

«Στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον» της κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζει η εφημερίδα.

«Εάν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- συγκεντρώσουν μικρότερο ποσοστό σε συνδυασμό από το αριστερό αντιπολιτευτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, παραδέχεται υπουργός. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εθνικές εκλογές και μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας» αναφέρει η WSJ.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στα ποσοστά του κόμματος Το Ποτάμι λέγοντας ότι έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, «παρ’ όλο που δεν προσφέρει νέες πολιτικές, μόνο νέα πρόσωπα και μία υπόσχεση να συνεργαστεί με άλλα κόμματα».

Για «αβέβαιο μήνυμα» μιλά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Ελλάδα έστειλε την Κυριακή ένα αβέβαιο μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δίνοντας ώθηση στην ριζοσπαστική αριστερά στην Αθήνα και την περιφέρεια, αλλά επιβεβαίωσε πολλούς από τους υποψήφιους της κυβέρνησης δεξιάς-σοσιαλιστών στην επαρχία, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές» γράφει το AFP.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο μεγάλο προβάδισμα που έδωσε το exit poll στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τις επόμενες ώρες αυτό μειώθηκε και τονίζει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει να «ρεφάρει» στον δεύτερο γύρο.

Και το AFP αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη, παρά το γεγονός ότι η ΧΑ έχει χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση».

«Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει στην επαρχία» σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι στην Αθήνα κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα μιλά για «βαριά ήττα» του υποψηφίου της ΝΔ στην Αθήνα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που δεν θα περάσει υποψήφιος συντηρητικού κόμματος στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Απόρροια της λιτότητας; Η συντηρητική κυβέρνηση τιμωρείται στις τοπικές εκλογές. Μεγάλα ποσοστά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Αθήνας» σημειώνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

«Την απογοήτευσή τους για τα μέτρα λιτότητας εκφράζουν οι Έλληνες» τονίζει ο Guardian, βασισμένος στα στοιχεία των exit poll, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν.

Υπό τον τίτλο «Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποσπά ένα προβάδισμα τις τοπικές εκλογές», η εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει ανταπόκριση της Κέριν Χόουπ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πέταξε το γάντι» στον κυβερνητικό συνασπισμό στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, καταφέρνοντας να καταγράψει υψηλά ποσοστά στις εκλογές για τον δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια της Αττικής.

«Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κατέγραψε, επίσης, σημαντικά κέρδη στην Αθήνα και τη δυτική Αττική, μια βιομηχανική περιοχή με τεράστια προβλήματα, όπου το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει το 70%» σημειώνεται στην ανταπόκριση των FT.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι που υποστήριξε η κυβέρνηση προηγούνται στις 9 από τις 13 περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, προσθέτει η ανταπόκριση της εφημερίδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk