Στρατηγική β’ γύρου ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω υψηλών προσδοκιών και γενικευμένης αισιοδοξίας για επικράτηση στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου οκταημέρου, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να προβλέψουν την «επόμενη ημέρα».

Εν μέσω υψηλών προσδοκιών και γενικευμένης αισιοδοξίας για επικράτηση στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου οκταημέρου, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να προβλέψουν την «επόμενη ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, μια παράμετρος των εκλογών προξενεί ήδη προβληματισμό. Πρόκειται για την ανάγκη χάραξης τακτικής β’ γύρου, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί στοιχείο ιδιαίτερης κρισιμότητας.
Μέχρις ότου ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή, ουδείς τολμά πάντως να μιλήσει για το ενδεχόμενο να κληθεί η Κουμουνδούρου να αποφασίσει αν και σε ποιους θα παράσχει στήριξη την επόμενη εβδομάδα, στις περιπτώσεις που δικοί της υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι δεν βρίσκονται στον δεύτερο γύρο.
«Αν ανοίγαμε τώρα μια τέτοια συζήτηση, ακόμη και στα κομματικά όργανα, θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη ηττοπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε κατ’ ιδίαν συζήτηση έμπειρο κομματικό και κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα, στην ίδια συζήτηση άφηνε να εννοηθεί ότι το θέμα σαφώς και θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και όπου χρειαστεί, και, πάντως, αφότου κλείσουν οι κάλπες του πρώτου γύρου και είναι ξεκάθαροι οι συσχετισμοί δυνάμεων.
Το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρασκηνιακές κινήσεις, συμφωνίες και ενδεχομένως απόπειρες «ανταλλαγής» εκλογικών πληθυσμών (σε τοπικό πάντα επίπεδο) δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι μάλλον απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει από αυτές. Ωστόσο φαίνεται ήδη πως οι διαθέσεις δεν είναι κοινές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπάρχει η άποψη κάποιων που ήδη μιλούν για αποχή ή κατά συνείδηση ψήφο όπου δεν υπάρχει υποψήφιος του κόμματος στον β’ γύρο. Υπάρχει όμως και η σκέψη, κυρίως εκ μέρους στελεχών της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών, είτε ανοιχτών είτε μυστικών και υπογείων.
Η θέση αυτή βασίζεται στη δυνατότητα διαμόρφωσης συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο (ειδικώς όπου οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποια χαρακτηριστικά χειραφέτησης από κομματικά στρατόπεδα), οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες ως και πολύτιμες στο μέλλον και ειδικά στην περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.
Μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τη στάση του κόμματός του στον β’ γύρο μόνον σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ· και έχει δηλώσει (είτε για λόγους τακτικής είτε επειδή το δίλημμα δεν είναι τόσο δραματικό) ότι όπου υπάρχει αναμέτρηση υποψηφίων του Περισσού και της Χρυσής Αυγής τη δεύτερη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως θα προκύψει, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και κάποιοι από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν τους φέρουν στον β’ γύρο σε δήμους όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, άλλες μεγάλες πόλεις ή ακόμη και σε κάποιες περιφέρειες.
Ειδικότερα στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι ο γρίφος είναι πολύ σύνθετος, είτε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εισέλθει στον β’ γύρο είτε όχι.
Η καμπάνια του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαιτέρως επιθετική έναντι του σημερινού δημάρχου Γ. Καμίνη, για πολλούς και διάφορους λόγους, και κυρίως με την ελπίδα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, ο κ. Σακελλαρίδης θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων την επόμενη Κυριακή να αναζητήσει συμμαχίες στο ετερόκλητο σώμα ψηφοφόρων του κ. Ν. Κακλαμάνη και του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου, εφόσον θα επιθυμεί να εκλεγεί δήμαρχος και δεν θα αρκεστεί σε μια απλώς ικανοποιητική εμφάνιση.
Αν οι προσδοκίες δεν επαληθευτούν και ο κ. Σακελλαρίδης δεν βρεθεί στον β’ γύρο, το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα του και πάλι θα κληθεί να λάβει θέση, με κάποιον τρόπο, έστω και έμμεσο.
Ειδικώς δε αν αντιμέτωποι την επόμενη Κυριακή βρεθούν οι κ.κ. Καμίνης και Σπηλιωτόπουλος, η απόφαση για την Κουμουνδούρου φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολη, για τους εξής λόγους:
– Από τη μία θα διεκδικεί τη δημαρχία ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ως «μνημονιακό» και εκλεκτό του ΠαΣοΚ, αλλά πάντως έχει σαφώς δημοκρατικό προφίλ και
– από την άλλη, θα έχει αντίπαλο τον επίσημο υποψήφιο της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος έχει εκφράσει θέσεις που απέχουν έτη φωτός από τις αντίστοιχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα κ.ά.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι θέσεις αυτές «κλείνουν το μάτι» σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και, υπό την έννοια αυτή, η στάση του κόμματος τη δεύτερη Κυριακή μπορεί να αποτελέσει μια από τις αστάθμητες παραμέτρους των εκλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk