Με τις σχεδόν ταυτόχρονες κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων Πειραιά κ.Βασίλη Μιχαλολιάκου και κ.Γιάννη Μώραλη σε πλατεία Κοραή και Πασαλιμάνι αντίστοιχα έκλεισε ο προεκλογικός αγώνας για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» Γ.Μώραλης αναφέρθηκε στα έργα που σκοπεύει να κάνει εφόσον εκλεγεί αφήνοντας σε αρκετά σημεία αιχμές για τον νυν δήμαρχο. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Κ. Αρβανιτόπουλος υπουργός Παιδείας, Π. Μελάς βουλευτής ΑΝΕΛ, Π. Μαντούβαλος υποψήφιος για την Περιφερειάρχης Αττικής, ενώ ορισμένοι κρατούσαν κόκκινες και άσπρες σημαίες χωρίς άλλα σύμβολα.
Ο κ. Μώραλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «την Κυριακή αποφασίζουμε! Aν θα συνεχίσει ο Πειραιάς να διοικείται από έναν δήμαρχο που διαφεντεύει με αυταρχισμό, «οικογενειακά συστήματα» και κλειστές ομάδες Έναν Δήμαρχο που όσο και να προσπαθεί να καλλωπίσει, να ωραιοποιήσει την εικόνα του είναι ένας γνήσιος εκφραστής του παλαιοκομματισμού. Την Κυριακή αποφασίζουμε, αν θα συνεχίσει ο Πειραιάς να παραμένει αποκλεισμένος, να βυθίζεται στην ανεργία, στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» και ζήτησε από τους δημότες να αφήσουν πίσω τους κομματικούς στρατούς και που βλέπουν τον Πειραιά ως κομματικό λάφυρο.
Όπως είπε θα πρέπει «να αφήσουμε πίσω την αδράνεια του κ. Μιχαλολιάκου που πανηγυρίζει ενώ οι άνεργοι αυξάνονται, τα καταστήματα βάζουν λουκέτο και οι τουρίστες ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται, περνούν αντί να μένουν στην πόλη μας. Να αφήσουμε πίσω όσους θέλουν τον Πειραιά προβλήτα και όχι μεγάλο λιμάνι».
Μίλησε για το «όραμα» του συνδυασμού τους και ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να τον ψηφίσουν γιατί «εμείς είμαστε οι μοναδικοί που την Κυριακή το βράδυ, δεν θα παραδώσουμε το ποσοστό μας σε κανένα κομματικό επιτελείο. Γιατί δεν βλέπουμε τον Πειραιά ως λάφυρο εξουσίας».
Επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Μιχαλολιάκο λέγοντας πως όλα περνούν από το γραφείο δημάρχου και είπε πως στόχος είναι η ανατροπή της κουλτούρας των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.
Επίσης τάχθηκε κατά της επέκτασης της γραμμής του τραμ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έρχεται το τραμ, έρχεται για να μας ταλαιπωρήσει παρά να μας εξυπηρετήσει.»
Αναφέρθηκε στα «11 βήματα» που είχε προαναγγήλει ότι θα κάνει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος όπως τη κατεδάφιση του Πύργου και στην παραμονή των δικαστηρίων στον Πειραιά.
Για το λιμάνι επανέλαβε την δέσμευση, όπως τη χαρακτήρισε, ότι είναι πειραιώτικο και δεν πουλιέται και τον «πρώτο λόγο θα έχει ο δήμος, ώστε τα έσοδά του να φτάνουν σε κάθε γειτονιά.»


Στο έργο του αναφέρθηκε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος
«Απέναντι στο συμφέροντου Πειραιάδεν βάζουμεούτε σκοπιμότητες,ούτε συναισθηματισμούς,ούτεπολιτικέςσυγγένειες.ΥπάρχειμόνοοΠειραιάςκαιτομέλλοντου»,επεσήμανε ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκοςκατά την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Κοραή.
Αρχικά αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να παραιτηθεί από βουλευτής και να ασχοληθεί με το δήμο και σημείωσε πως «γνωρίζετε πολύκαλά ότι από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε και το πετύχαμε να ενώσουμε τον Πειραιά. Γιατί γνωρίζαμε ότι μόνο ενωμένοι, μόνο μια ευρεία συμμαχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Κι αυτό κάναμε. Η συμμαχία δημοτών, εργαζομένων και Δημοτικής Αρχής μας έδωσε τη δύναμη να δουλέψουμε απερίσπαστοι και αποτέλεσε τον πολλαπλασιαστή ισχύος των προσπαθειών μας, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο από τη θητεία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το έργο που κάναμε υπερβαίνει κατά πολύ τις δεσμεύσεις μας και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση των έργων ήταν πραγματική μάχη με υπηρεσίες και το χρόνο. Καμία ώριμη μελέτη για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ δεν υπήρχε».
Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό της θητείας του λέγοντας ότι«το έργο μας τα τριάμισι αυτά χρόνια συνδέεται άρρηκτα με το όραμά μας. Να ξανακάνουμε τον Πειραιά προνόμιο ζωής. Να τονκάνουμε την πόλη που αξίζει να ζεις.»
Πρόσθεσε ακόμη πως«την ώρα που η Ελλάδα έμπαινε στην πιο βαθιά κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ο Πειραιάς ζέσταινε τις μηχανές του και ετοιμαζότανγια ένα μεγάλο ελπιδοφόρο ταξίδι. Ήδη βρισκόμαστε στη μέση του ταξιδιούκαι ετοιμαζόμαστε να ατενίσουμε νέους ορίζοντες. Η πόλη μας αλλάζει. Οι νέες υποδομές θα αλλάξουν τη λειτουργία της πόλης. Η αισθητική και λειτουργική ανάπλαση θα την κάνουν ελκυστική στην ναυτιλία και τον τουρισμό. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με εκκλήσεις και προσκλήσεις. Δεν είναι ρουσφέτι η ανάπτυξη. Αλλάζεις την πόλη, ενισχύεις τις υποδομές και την καθιστάς ελκυστική σε επισκέπτες και επιχειρήσεις.»
Κλείνοντας την ομιλία του απεύθυνε κάλεσμα προς τους δημότες να ψηφίσουν τον συνδυασμό του επισημαίνοντας παράλληλα ότι«ο Πειραιάς δεν μπορεί ούτε να πειραματιστεί και περισσότερο δεν πρέπει να πισωγυρίσει. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί.»