Konrad-Adenauer: Γερμανικές ανησυχίες για διπλές κάλπες σε Ελλάδα

Κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά πάντως με μικρές πιθανότητες, διακρίνουν γερμανοί πολιτικοί παρατηρητές και παράγοντες στην Αθήνα, ως ενδεχόμενη απόρροια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 18ης και 25ης Μαΐου.
Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται σε εκτενή έκθεση-αναφορά του γραφείου που διατηρεί στην Αθήνα το Ιδρυμα Konrad Adenauer, πολιτικό think tank του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, με τίτλο «Διπλό χτύπημα: Η Ελλάδα προ των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή – Κάλπες στον αστερισμό της κρίσης».
«Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών των ερχόμενων δύο εβδομάδων οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας και προκληθούν πρόωρες εκλογές, η χώρα θα βρεθεί έπειτα από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης, μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα. Οι πολιτικές δυνατότητες θα πρέπει να εκτιμηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους με ιδιαίτερη προσοχή», καταλήγει το κείμενο του ιδρύματος Adenauer, στο οποίο εν πολλοίς περιγράφεται η πολιτική κατάσταση και ατμόσφαιρα στην Ελλάδα.
Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι η συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού είναι απαραίτητη για την χώρα και στο σημείο αυτό εμπεριέχεται μία ενδιαφέρουσα σημείωση: «ακόμη και με νέα σύνθεση και συμμετοχή νέων εταίρων».
Μία από τις παραμέτρους που αναλύονται στην αναφορά είναι η συνέχεια της διαδικασίας διάλυσης του δικομματικού συστήματος και η υπό την έννοια αυτή, η αποσύνθεση του ΠαΣοΚ.
Υπό το πρίσμα της «απειλής» εκ μέρους του κ. Βενιζέλου για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος για την «Ελιά», υπογραμμίζεται πάντως: «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχουν εκτιμήσεις και σκέψεις για έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης χωρίς πρόωρες εκλογές. Και αυτό γιατί μία προσφυγή στις κάλπες είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για το ΠαΣοΚ, καθώς η είσοδος του στην Βουλή δεν μπορεί να θεωρείται βέβαια».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι «επιχειρεί πλέον ένα δύσκολο πολιτικό «σπαγκάτ»», καθώς εμφανίζεται με φιλοευρωπαϊκό προφίλ, την στιγμή που απορρίπτει τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα». Αναφέρεται επίσης ότι διαπιστώνεται μία προσπάθεια ρεαλιστικής στροφής με τις τελευταίες συνεντεύξεις του κ. Τσίπρα, τον οποίον χαρακτηρίζουν «χαρισματικό».
Οι σπασμωδικές προσπάθειες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων μηνών επισημαίνονται στο κείμενο, υπό την θεματική ενότητα «Χαμένες βεβαιότητες και πολιτικοί κατακερματισμοί», όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και μία περιγραφή για το Ποτάμι. «(Ο Σταύρος Θεοδωράκης) παρουσιάζεται, υποτίθεται, ως παίκτης που κινείται εκτός του κατεστημένου συστήματος των πολιτικών-μιντιακών σχέσεων».
Διατυπώνεται υπό αυτό το πρίσμα η εκτίμηση ότι «σε περίπτωση που η δυναμική του νέου κόμματος επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στην περαιτέρω κατακερματισμένη ελληνική πολιτική σκηνή και στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».
Μία από τις παραμέτρους που αναλύονται στο κείμενο του ιδρύματος Adenauer είναι το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές.
Βασική επισήμανση είναι πως ελάχιστα συζητούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και ότι κυριαρχεί η εσωτερική ατζέντα και υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνεται ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής ευρωβουλευτών και η επιλογή του σταυρού προτίμησης οδήγησε σε υποβάθμιση της διαδικασίας. «Οι έμπειροι πολιτικοί με ευρωπαϊκή εξειδίκευση είναι ελάχιστοι στα ψηφοδέλτια και αυτό δεν προσφέρει καλές προοπτικές για την φωνή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζεται, ενώ επισημαίνεται και ότι οι πιθανότητες εκλογής γυναικών είναι λίγες, καθώς το πολιτικό προφίλ όσων έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες είναι αδύναμο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk