Υλικά (για 4-6 άτομα)

2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες

6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ κιλό φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 ποτήρι ντοματοχυμό

2 φύλλα δάφνης

1 ξυλάκι κανέλας

1 πακέτο χονδρά μακαρόνια της αρεσκείας μας

100 γρ. γαλέτα

100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

200 γρ. βούτυρο

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 ml φρέσκο γάλα

αλάτι, πιπέρι

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1 Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα, αραδιάζουμε τις μελιτζάνες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200ºC για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.

2 Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τον κιμά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά.

3 Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα σουρώνουμε 1 λεπτό πριν από τον αναγραφόμενο χρόνο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα με το φαγητό.

4 Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ, λιώνοντας σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και προσθέτοντας το αλεύρι. Ανακατεύουμε για λιγότερο από 1 λεπτό και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια, προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ελαφρώς.

5 Λαδώνουμε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με τη γαλέτα και τοποθετούμε στον πάτο σε μια στρώση όσες φέτες μελιτζάνας χωρέσουν. Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών-κιμά και επαναλαμβάνουμε με μία ακόμη στρώση μελιτζάνας, ώστε να καλυφθούν τα ζυμαρικά. Ψήνουμε στους 200°C για 30 λεπτά. Σερβίρουμε την πίτα είτε χλιαρή είτε κρύα, για να κόβεται εύκολα.