Τσαντ Τζιντεόνγουο: «Νιγηρία, η σχιζοφρενική χώρα μου»

«Αν είσαι ένας νέος άνθρωπος που ζει στην Αφρική αυτή τη στιγμή, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις: είναι ένα ελπιδοφόρο μέρος ή είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο;» γράφει σε άρθρο του στο CNN ο νιγηριανός συγγραφέας Τσαντ Τζιντεόνγουο.

«Αν είσαι ένας νέος άνθρωπος που ζει στην Αφρική αυτή τη στιγμή, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις: είναι ένα ελπιδοφόρο μέρος ή είμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο;» γράφει σε άρθρο του στο CNN ο νιγηριανός συγγραφέας Τσαντ Τζιντεόνγουο.

«Είναι η περιοχή με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο ή ένα μέρος όπου περισσότερες από 200 μαθήτριες έχουν απαχθεί και κρατούνται αιχμάλωτες επί τρεις εβδομάδες, χωρίς ελπίδα να βρεθούν; Από τη μία πλευρά, πολύ περισσότεροι από τους μισούς του απασχολήσιμου νεαρού πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά και υπάρχουν πολλοί που είναι παγιδευμένοι σε πολέμους και φήμες πολέμων, από το Σουδάν ως την Kεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αλλά από την άλλη, υπάρχει ανάπτυξη και χειροπιαστός ενθουσιασμός: επενδύσεις εισρέουν για την τεχνολογία και για το σύνολο των επιχειρήσεων, τόσο των νέων όσο και των παραδοσιακών. Πολλές χώρες έχουν εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ, η δημοκρατία απλώνει ρίζες και μαζί της η ελευθερία του λόγου και η συμμετοχή των πολιτών, μαζί με μια ακμάζουσα επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα»
τονίζει ο Τζιντεόνγουο.
Σύμβολο σύγχυσης


Και εξηγεί: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο αυτής της σύγχυσης από τη Νιγηρία σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Από τη μία πλευρά, είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου, με το ΑΕΠ μας σε άνοδο και την οικονομία μας σε αναγέννηση. Και από την άλλη, βόμβες εκρήγνυνται στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας και εγχώριοι τρομοκράτες έχουν απαγάγει τα κορίτσια μας. Με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Αμπούτζα αυτή την εβδομάδα θα υποδεχθούμε τον πλανήτη στη χώρα μας και θα δείξουμε τις τεράστιες δυνατότητές της. Ανυπομονούμε για τις συνόδους και τις συζητήσεις που θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αλλά την ίδια στιγμή, συμμετέχω στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης «Φτάνει πια, Νιγηρία», η οποία απαιτεί με πάθος και οργή να ακυρωθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Αφρική για να στείλει ένα μήνυμα στον ληθαργικό πρόεδρό μας ότι πρέπει να βρούμε τα 234 κορίτσια που αγνοούνται και να σταματήσει η βία που έχει σκοτώσει πάνω από 1.500 ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας εφέτος».
Ανάμεσα σε δύο κόσμους


«Βρίσκομαι σε σύγχυση, ανάμεσα σε δύο κόσμους. Αλλά θεωρώ και τις δύο επιταγές συναρπαστικές, σχεδόν αναπόφευκτες. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο επείγουσα πρόκληση για τους νέους ανθρώπους σαν εμένα, που μεγαλώνουν σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας. Ο κόσμος δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους νέους Αφρικανούς αυτή τη στιγμή – και με καλό λόγο. Δείτε τι έχουμε κάνει με την τεχνολογία, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την κοινωνία των πολιτών, για παράδειγμα. Ολα αυτά μας προτρέπουν και μας κινητοποιούν να εκπληρώσουμε την υπόσχεση και να γίνουμε η «γενιά της κρίσιμης καμπής». Αλλά μακάρι να καταλάβαινε ο κόσμος πόσο δύσκολο είναι να έχεις ελπίδα για το μέλλον της Νιγηρίας, όταν ο τομέας της ενέργειας παραμένει σε κωματώδη κατάσταση, οι διεφθαρμένοι υπουργοί διαπλέκονται με τη Βουλή, άνθρωποι σκοτώνονται στα γήπεδα ενώ συνωστίζονται για μια θέση εργασίας και οι κυβερνήσεις στραγγαλίζουν τις μικρές επιχειρήσεις με τους υπέρογκους φόρους και την απαρχαιωμένη πολιτική» προσθέτει ο Τζιντεόνγουο.
Και καταλήγει: «Εχουμε το σημαντικό καθήκον να διατηρήσουμε την ελπίδα, να κρατήσουμε ζωντανό τον ενθουσιασμό, να διοχετεύσουμε την ενεργητικότητά μας στη δημιουργία και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω μας. Αλλά, την ίδια στιγμή, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα με ρεαλισμό και να μη θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Πρέπει να απαιτήσουμε καλύτερη διακυβέρνηση και να μιλήσουμε με σαφήνεια και ακεραιότητα για τις ελλείψεις των ηγετών μας στην κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα. Τα μάτια μας πρέπει να κοιτάζουν τα αστέρια, αλλά τα πόδια μας πρέπει να στέκονται σταθερά στο έδαφος. Είναι μια λεπτή ισορροπία, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να παίξουμε με τα χαρτιά που μας μοίρασε η ήπειρός μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk