Αλέξης Τσίπρας: «Δημοψήφισμα για το μνημόνιο οι ευρωεκλογές»

Ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο, περιγράφει τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει βέβαιος ότι ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του.

Ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο, περιγράφει τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει βέβαιος ότι ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του.

Σε ό,τι αφορά την συνεργασία του με τους ευρωπαίους εταίρους σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «όλοι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε» και προσθέτει ότι τον διάλογο με την Γερμανία θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.

«Στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο, την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές τις αδιέξοδες, τις αναποτελεσματικές που έχουν δημιουργήσει μιαν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Στην ερώτηση, κατά πόσο η προσωπική στοχοποίηση της καγκελαρίου Μέρκελ κατά την προεκλογική περίοδο θα δυσκολέψει αργότερα τη συνεργασία με το Βερολίνο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Η άνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, με στόχο την κοινωνική σωτηρία και την απαλλαγή της Ελλάδας από τα σκληρά μνημόνια της λιτότητας, θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Διότι, ξέρετε, στο ίδιο κλαδί καθόμαστε. Αν κάποιος αυτό το πριονίζει, είναι βέβαιο ότι θα πέσουμε όλοι».

Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα στηρίξει τελικά τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι είναι θετικό βήμα την προεδρία να αναλαμβάνει ο υποψήφιος του κόμματος που κερδίζει τις εκλογές και τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια θεσμική κρίση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και για την πορεία της», διευκρινίζει.

Σε ό,τι αφορά τον Σουλτς, παραπέμπει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων, «να σταματήσουμε άμεσα τη λιτότητα, να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή» και προσθέτει: «Υπ’ αυτή την έννοια, η όποια συζήτηση για την εκλογή του επόμενου προέδρου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα συναρτάται απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις που θα πάρουν οι υποψήφιοι για την προεδρία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk