Ολάντ και Μέρκελ απειλούν με νέες κυρώσεις τη Ρωσία

Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία η Γερμανία και η Γαλλία σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Ρωσία η Γερμανία και η Γαλλία σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα πάντως απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι οι εμπορικές κυρώσεις που εξετάζεται να επιβληθούν στη Ρωσία θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.

Με κοινή ανακοίνωση η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ τονίζουν ότι θα η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τις «απαραίτητες συνέπειες» αν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία δεν διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, η Μέρκελ είπε ότι αν αποτύχουν οι εκλογές της 25ης Μαϊου «είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».

Στην ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες αναφέρουν: «Αν δεν διεξαχθούν οι διεθνώς αναγνωρισμένες εκλογές, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε οι συνέπειες (για τη Ρωσία) θα είναι αυτές που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου του 2014».

Πρόκειται για μία σαφή αναφορά στο τρίτο στάδιο των κυρώσεων, ειδικά των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 6 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να ξεκινήσουν τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

Επίσης, κάλεσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν τις βίαιες ενέργειες.

Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας είδε απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης- και η οποία αναφέρει ότι οι εμπορικές κυρώσεις που εξετάζεται να επιβληθούν στη Ρωσία θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας θα μειώσουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά ένα τοις εκατό αυτό τον χρόνο, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ήδη εξασθενημένη ευρωζώνη.

Πρόκειται για μία μόνο από μία σειρά εκθέσεων που συντάχθηκαν στις Βρυξέλλες σχετικά με τους κινδύνους των υπερβολικών κυρώσεων προς τη Ρωσία για καθένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες διανεμήθηκαν στις κυβερνήσεις λίγο πριν το Πάσχα. «Οι κυβερνήσεις έκτοτε προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την επιτροπή να εξετάσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα κυρώσεων για να διασφαλιστεί ότι συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γερμανία, δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα» σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Αν επιβληθούν κυρώσεις που αφορούν στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου η ανάπτυξη της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 0,9% του ΑΕΠ αυτό τον χρόνο και 0,3% τον επόμενο. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας είναι 1,6% αυτό τον χρόνο και 2% τον επόμενο. Αν και το παραπάνω σενάριο δεν εξετάζεται ακόμη, σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες αφορούν στις εισαγωγές άλλων ρωσικών προϊόντων και το πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών στην Ευρώπη, η οικονομία της ευρωζώνης επίσης θα επηρεαστεί σημαντικά. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ είναι επιφυλακτική ως προς την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τη Ρωσία, αν και έχει προειδοποιηθεί ότι αυτό το σενάριο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk