Αντιστροφή της ροής του γκαζιού

Καθώς το Κίεβο προσπαθεί να περιορίσει τη φιλορωσική ανταρσία που συνταράσσει την ανατολική περιφέρειά του, μια ίσως πιο σημαντική μάχη για τη χώρα εξαρτάται από αυτά που συμβαίνουν κάτω από το έδαφος,

Το Βήμα – The New York Times
Καθώς το Κίεβο προσπαθεί να περιορίσει τη φιλορωσική ανταρσία που συνταράσσει την ανατολική περιφέρειά του, μια ίσως πιο σημαντική μάχη για τη χώρα εξαρτάται από αυτά που συμβαίνουν κάτω από το έδαφος, εδώ στις ήρεμες δασικές εκτάσεις στα δυτικά, στα ουκρανικά σύνορα με τη Σλοβακία. Από εδώ το ρωσικό φυσικό αέριο, αξίας 20 δισ. δολαρίων, διοχετεύεται κάθε χρόνο μέσω τεράστιων υπόγειων αγωγών προς την Ευρώπη έπειτα από ένα ταξίδι σχεδόν 3.000 μιλίων από τη Σιβηρία.
Εδώ ακριβώς η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο πιστεύει ότι έχει μια ευκαιρία επιτέλους να σπάσει τα δεσμά της Gazprom, του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού. Για να το επιτύχει η Ουκρανία εδώ και πάνω από έναν χρόνο πιέζει να ξεκινήσουν οι αποκαλούμενες «αντίστροφης ροής» τροφοδοσίες φυσικού αερίου από την Ευρώπη προς την Ουκρανία μέσω της Σλοβακίας αποτινάζοντας έτσι τις ρωσικές απειλές για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Μια συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας άνοιξε τον δρόμο για μια περιορισμένη αντίστροφη ροή φυσικού αερίου από την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από αυτές που απαιτούνται από την Gazprom για τις άμεσες πωλήσεις της προς την Ουκρανία.
Αλλά η συμφωνία για την οποία μεσολάβησε η Ευρωπαϊκή Ενωση και για την οποία έγνεψε θετικά ο Λευκός Οίκος απέχει τόσο από αυτό για το οποίο πίεζε η Ουκρανία που δημιουργείται ένα ενοχλητικό ερώτημα: Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να παρακινηθεί η μικροσκοπική Σλοβακία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προχωρήσει σε αυτό το τεχνικά απλό αλλά πολύ σημαντικό – και για την Ουκρανία και για την αξιοπιστία της ένωσης των «28» – εγχείρημα; Κάποιοι παραθέτουν νομικούς και τεχνικούς λόγους, άλλοι πολιτικούς και τον φόβο να εξοργίσουν το Κρεμλίνο, αλλά όλοι συμφωνούν στο ότι ένα μεγάλο εμπόδιο ήταν η δύναμη και η επιρροή της Gazprom, η οποία λειτουργεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας. Αν αντιστραφεί η ροή των αγωγών του γκαζιού, ξεκινούν για τη Δύση παιχνίδια υψηλού πολιτικού ρίσκου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk