Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δηλώνει ο Μανώλης Γλέζος, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει συμμαχίες με όλα τα κόμματα -πλην της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και τη με ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «εάν μετανιώσουν για τα μνημόνια, αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μία κυβέρνηση της Αριστεράς».

Μιλώντας στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, ο κ. Γλέζος εμφανίζεται αισιόδοξος «ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και θα κάνουμε κυβέρνηση της λαϊκής κυριαρχίας», λέγοντας ότι έχει τους δικούς του σίγουρους δείκτες: Την «προθυμία των πολιτικών μας αντιπάλων να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» καθώς και την προθυμία πολιτών να δηλώσουν εκλογικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα, όπως αναφέρει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος. Αλλά και αυτοδύναμος να είναι, πάλι θα ζητήσει συμμαχίες. Δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας και κυρίως δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε χωρίς τον λαό» δηλώνει ο κ. Γλέζος, συμπληρώνοντας ότι εάν το κόμμα του είναι πρώτο «τότε θα πάρουμε την εντολή και θα ζητήσουμε από τα κόμματα να συνεργαστούν μαζί μας, πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα απαλλαγής από τα μνημόνια και τις συνέπειές τους».

«Αναγκαστικός δανεισμός»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γλέζος αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως επόμενη κυβέρνηση «μιλάει για διαπραγμάτευση, αφού πρώτα καταργήσει το μνημόνιο. Φυσικά. Δεν προσέχεις την σειρά: πρώτα καταργώ το μνημόνιο και μετά έρχομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί το Δημόσιο στις υποχρεώσεις του, αν σταματήσουν οι δόσεις, απαντά: «Θα μπορέσει. Πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμη και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».