Γ. Καμίνης: Εχει τελειώσει η εποχή του δημάρχου που κόβει κορδέλες…

Ο πραγματικά «αντιμνημονιακός» δήμαρχος είναι αυτός που παλεύει με τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα, δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης

Ο πραγματικά «αντιμνημονιακός» δήμαρχος είναι αυτός που παλεύει με τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα, δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα». Τονίζει ακόμη ότι το πρότυπο δημάρχου-λαϊφστάιλ που προβάλλουν ορισμένοι οι πολίτες το έχουν αμετάκλητα κατατάξει στο χθες. Υπόσχεται ακόμη ότι στη δεύτερη θητεία του θα παραδώσει στους Αθηναίους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Γιατί επιδιώκετε μια δεύτερη θητεία;
«Εχει ξεκινήσει μια πορεία για την Αθήνα η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Η Αθήνα σήμερα έχει και σχέδιο οργανωμένο και πόρους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου της. Και όλα αυτά στα χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, των επιπτώσεων του Μνημονίου, της πολιτικής ρευστότητας και της όξυνσης των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Πιστεύω ότι, αν η μικρή θητεία μας απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η χώρα, οι πολίτες έχουμε δυνάμεις. Υπάρχουν και στην Αθήνα και στην Ελλάδα πολίτες με σθένος, με υπευθυνότητα, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και δημιουργούν. Χρειάζεται άλλος τρόπος σκέψης και άλλος τρόπος δράσης. Οι πελατειακές σχέσεις δεκαετιών ήταν εμπόδιο ακριβώς σε αυτά. Στη δεύτερη θητεία θα παραδώσουμε στους Αθηναίους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».
Οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν ότι δεν υπάρχει κάποιο έργο με τη δική σας ταυτότητα.
«Τους απαντώ ότι είναι πεισματικά προσκολλημένοι στο χθες. Ψαλίδια, κορδέλες και φτιασιδώματα όχι μόνο δεν ανήκουν στη δική μου ιδιοσυγκρασία αλλά κυρίως υποδηλώνουν άγνοια για τα σημερινά τεράστια ζητήματα της πόλης που απαιτούν συνολικό και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν είναι έργο ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας που στηρίζει 4.000 οικογένειες; Η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ή η κατασκευή σχολείου στην πρώην Βίλα Αμαλία δεν είναι έργα; Ο πεζόδρομος στην Πάφου, η ανάπλαση του Αγίου Παντελεήμονα ή το Σαράφειο Κολυμβητήριο στην Πειραιώς δεν είναι παρεμβάσεις πνοής για την Αθήνα;».
Τι ήταν αυτό που θέλατε να κάνετε και δεν προλάβατε ή δεν μπορέσατε; Πού θεωρείτε ότι αποτύχατε;
«Δεν μπορέσαμε σε αρκετές περιπτώσεις, που αφορούν μάλιστα την καθημερινότητα του πολίτη, να βγούμε εμείς νικητές στη μάχη με τη γραφειοκρατία. Από τα 90 πράγματα που λέγαμε το 2010 έχουμε κάνει τα 75 και έχουν προγραμματιστεί άλλα 20. Και αυτό μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης».
Οι αντίπαλοί σας σάς κατηγορούν ότι εμφανιστήκατε μόνο την προεκλογική περίοδο. Τι απαντάτε;
«Αυτό που σας είπα και πιο πριν: ότι επιμένουν να ξεθάψουν ένα μοντέλο δημάρχου που οι πολίτες έχουν αμετάκλητα κατατάξει στο χθες. Ενα πρότυπο δημάρχου-λαϊφστάιλ που δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα και στις προκλήσεις που έχει σήμερα η Αθήνα. Που τον ενδιαφέρει το πολιτικό πλεόνασμα, που μπορεί να φέρει επικοινωνιακή αντιμετώπιση των ζητημάτων. Δεν είμαι τέτοιος δήμαρχος. Το ότι «βλέπω τον δήμαρχο» δεν σημαίνει ότι ο δήμαρχος αυτός δουλεύει και αποδίδει».
Πώς είναι να είναι κανείς πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας σε περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης;
«Σας διαβεβαιώνω, καθόλου εύκολο. Η Αθήνα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας και ο δήμαρχός της όχι μόνο πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να ακούει τα παράπονα των πολιτών αλλά και να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτός είναι για εμένα ο πραγματικά «αντιμνημονιακός» δήμαρχος, αυτός που παλεύει με τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα».
Γιατί λέτε ότι είστε ακομμάτιστος δήμαρχος, τη στιγμή που κόμματα της Κεντροαριστεράς έχουν ήδη εκφράσει επισήμως την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητά σας;
«Πρώτον, ποτέ στη ζωή μου δεν ανήκα σε κόμμα. Δεύτερον, την ανεξάρτητη, όπως την ανακοίνωσα, υποψηφιότητά μου στηρίζουν 18 κόμματα, πολιτικές κινήσεις και φορείς που κινούνται στο μεγάλο πολιτικό τόξο από τον φιλελεύθερο χώρο ως την Κεντροαριστερά. Τον συνδυασμό μας, Το Δικαίωμα στην Πόλη, και εμένα προσωπικά δεν μας στηρίζουν μόνο το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ. Μας υποστηρίζουν από τους Πράσινους και τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της Κεντροαριστεράς ως τη Δράση και από τους Πειρατές της Αθήνας ως τη Δημιουργία Ξανά. Εγώ θα σας αντέστραφα το ερώτημα: Γιατί πρέπει τα κόμματα να υποδεικνύουν κομματικά στελέχη ως υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές;».
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει παραιτηθεί από βουλευτής. Αν εσείς εκλεγείτε και πάλι δήμαρχος, θα τον τοποθετούσατε ως αντιδήμαρχο, αφού δεν θα έχει άλλη κομματική ιδιότητα;
«Ηρθε η ώρα στην πολιτική να μιλήσουμε λιγότερο για τα πρόσωπα αυτά καθαυτά και περισσότερο για τα προγράμματα, τις ιδέες και τις αντιλήψεις που αντιπροσωπεύουν. Αυτά είναι τα συστατικά που προσδιορίζουν τόσο τις συγκρούσεις όσο και τις πολιτικές συγκλίσεις».
Προβάλλετε το κοινωνικό σας έργο. Πόσο αποτελεσματικό, αλήθεια, ήταν;
«Θα διαφωνούσα με τον όρο που χρησιμοποιείτε. Χειριστήκαμε το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής με πολλή διακριτικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των χιλιάδων ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Μάλιστα έχω τονίσει προς την πλευρά των συνυποψηφίων μου ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για προεκλογική αντιπαράθεση. Ο δήμος της Αθήνας στηρίζει σήμερα 20.000 ανθρώπους. Και εμείς δεν παίζουμε ούτε με τους αριθμούς ούτε με τους ανθρώπους».

Οι συγκρούσεις
«Το πολιτικό σύστημα έχει κοντή μνήμη»

Φαινόμενα ρατσιστικής βίας, νεοναζισμού, φυλετικής καθαρότητας στα συσσίτια πώς τα έχετε αντιμετωπίσει;

«Με αταλάντευτη αποφασιστικότητα. Απέναντι σε αυτή τη νεοναζιστική οργάνωση, με τα τόσο έντονα εγκληματικά στοιχεία, ένας δρόμος αντιμετώπισης υπήρχε και τον δείξαμε από την αρχή: η τήρηση της νομιμότητας».
Δεχθήκατε απειλές από νεοφασίστες;
«Λέτε να ξέφευγα εγώ από την πάγια τακτική τους;».
Με το γήπεδο του Παναθηναϊκού τι θα γίνει;
«Κατ’ αρχήν κάποιοι επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να παίξουν προεκλογικά παιχνίδια με το γήπεδο της Λεωφόρου. Εγιναν όμως αντιληπτοί από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Η δήλωση του προέδρου του Παναθηναϊκού, του κ. Αλαφούζου, αποτυπώνει την αλήθεια και αποκαθιστά την πραγματικότητα: ο δήμος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στην ομάδα της πόλης σε όποια λύση επιλέξει για το γήπεδό της, ικανοποιώντας τις ανάγκες του συλλόγου και τα συμφέροντα της πόλης».
Πού κατά τη γνώμη σας πάσχει το πολιτικό σύστημα και σε τι πρέπει να αλλάξει;
«Ενα βασικό πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι ότι έχει κοντή μνήμη και ότι δεν διδάσκεται από το παρελθόν και την Ιστορία. Το δεύτερο που διαπιστώνω είναι ότι ούτε η κρίση έχει διδάξει πολλά πράγματα: το πολιτικό σύστημα μπορεί να κινηθεί εύκολα μεταξύ του εξωραϊσμού της κατάστασης, όταν οι πολίτες κάτι τέτοιο δεν το βιώνουν, και της απόλυτης και ανέξοδης καταστροφολογίας».
Είπατε ότι παραλάβατε μια χαώδη οικονομική κατάσταση στον δήμο. Τι ακριβώς βρήκατε και πόσους παραπέμψατε στη Δικαιοσύνη;
«Παραλάβαμε έναν δήμο με έλλειμμα 48 εκατ. ευρώ και το 2013 κλείσαμε με πλεόνασμα 13 εκατ. ευρώ. Και αυτό χωρίς να στεγνώσουμε την αγορά. Μειώσαμε τις οφειλές μας σε ιδιώτες από τα 44 εκατ. ευρώ σε κάτω από 20. Παραλάβαμε έναν δήμο που ήταν μικρογραφία του κεντρικού κράτους. Σπατάλη, πελατειακές σχέσεις, μακριά από τις ανάγκες του πολίτη και της εποχής. Με σκληρή δουλειά, έχει μεταβληθεί σε έναν δήμο που καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες των δημοτών του. Ολες οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης της προηγούμενης περιόδου βρίσκονται στη Δικαιοσύνη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk