Την «αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» με την επιστροφή της Κριμαίας στη «Μητέρα Πατρίδα» χαιρέτισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πατώντας με αέρα θριαμβευτή στο έδαφος της προσαρτημένης ουκρανικής χερσονήσου.

Επίδειξη δύναμης και ρωσικού μεγαλείου στη Σεβαστούπολη με αφορμή την Επέτειο της Νίκης επί των ναζί, με τον Πούτιν να επιθεωρεί το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες μαχητικά να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από την πόλη.

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τις προκυμαίες του λιμανιού της Σεβαστούπολης για την πανηγυρική άφιξη Πούτιν, ο οποίος επιβιβάστηκε σε ταχύπλοο για να επιθεωρήσει τα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και να δείξει ανά τον κόσμο πως η Κριμαία προσαρτήθηκε.

Ο Ρώσος πρόεδρος στεκόταν όρθιος στην γέφυρα του λευκού ταχύπλοου φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο και είχε δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Πέρασε μπροστά από περίπου δέκα πολεμικά πλοία και μέσω μεγάφωνου συνεχάρη τα πληρώματα, τα οποία στέκονταν προσοχή, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

«Σύντροφοι, σας συγχαίρω για την 69η επέτειο της νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» έλεγε όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαινε βρισκόταν μπροστά από κάθε πλοίο.

Το τελευταίο πλοίο που επιθεώρησε ήταν το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μόλις τελείωσε η επιθεώρηση των πολεμικών πλοίων, άρχισαν υπερπτήσεις δεκάδων αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tupolev TU-22 και καταδιωκτικά Sukhoi Su-27, τα οποία πραγματοποίησαν επιδείξεις σε σχηματισμό πάνω από την πόλη.

Η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία αποκαθιστά τη ρωσική αλήθεια, είπε στο πλήθος στην κεντρική πλατεία της Σεβαστούπολης, σφίγγοντας τα χέρια ρωσόφωνων -που κατά το Κρεμλίνο απελευθερώθηκαν από τους φασίστες που είχαν καταλάβει τη χερσόνησο.

«Είμαι σίγουρος ότι το έτος 2014 θα μείνει στα χρονικά ως το έτος κατά το οποίο οι λαοί που ζουν εδώ αποφάσισαν με σθεναρότητα να είναι με την Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων μας» διατράνωσε.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με τον Πούτιν να παρίσταται σε συναυλία στην Κριμαία διαμηνύοντας πως «τα δικαιώματα των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

«Μεταχειριζόμαστε όλες τις χώρες, όλες τους λαούς με σεβασμό. Σεβόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά τους και συμφέροντά τους. Αλλά ζητούμε επίσης όλοι να μεταχειρίζονται τα νόμιμα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

Η «πανηγυρική» ημέρα του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεκινήσει με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση των τελευταίων ετών για τη νίκη επί της Σοβετικής Ένωσης των ναζί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Άρματα μάχης, στρατιωτικά αεροσκάφη και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «επιστρατεύηκαν» για να θυμίσουν στον κόσμο -και τους Ρώσους ψηφοφόρους- την αποφασιστικότητα του Πούτιν για την αναβίωση της Μόσχας ως παγκόσμιας δύναμης, 23 χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επίσκεψη-πρόκληση στην Κριμαία, παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και σκόπιμη κλιμάκωση της κρίσης εκ μέρους του Ρώσου προέδρου κατήγγειλε η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Ανάρμοστη» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν την επίσκεψη. «Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Κριμαία ουκρανικό έδαφος και όπως γνωρίζω οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν προσκαλέσει τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κριμαία, επομένως από αυτήν την άποψη η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ακατάλληλη» επισήμανε.

Και επανέλαβε ότι η Συμμαχία δεν έχει καμία απόδειξη ότι αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα από την μεθόριο με την Ουκρανία, όπως διατείνεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την επίσκεψη Πούτιν καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ. «Δεν αποδεχόμαστε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Μια τέτοια επίσκεψη το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τις εντάσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Λόρα Λούκας Μάγκνουσον.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, διά της υπουργού Εξωτερικών Κάθριν Άστον, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μία επέτειο σαν τη σημερινή για να κάνει επίδειξη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.