Τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους υποψήφιους στον Δήμο Αθηναίων

Τα πυρά τους διασταύρωσαν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων σε τηλεμαχία, ενώ απών ήταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, επικαλούμενος τους κανόνες που τέθηκαν. Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι Γιώργος Καμίνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Σοφιανός, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Λεωνίδας Καπερνάρος.

Τα πυρά τους διασταύρωσαν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων σε τηλεμαχία του ΣΚΑΙ, ενώ απών ήταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, επικαλούμενος τους κανόνες που τέθηκαν. Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι Γιώργος Καμίνης, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Σοφιανός, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Λεωνίδας Καπερνάρος.

Στο θέμα των προτεραιοτήτων ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε καταρχήν στις προσπάθειες να σωθεί ο δήμος από τη χρεοκοπία, δεσμεύθηκε να έρθουν περισσότεροι πόροι από την ΕΕ και τόνισε ότι χρειάζεται μητροπολιτικός δήμος, καθώς η Αττική δεν μπορεί να λειτουργήσει με τόσους δήμους.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα γίνει για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου, όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά της ουσιαστικής προσφοράς με συμπράξεις, συμμετοχή ιδιωτών και ΜΚΟ.

Ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε ότι ο δήμος σώθηκε από τη χρεοκοπία και κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο για ανυπαρξία έργου. Ο ίδιος έθεσε τέσσερις προτεραιότητες: ασφάλεια, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και αξιοπιστία.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την ανάγκη να δοθεί ανάσα στη λαϊκή οικογένεια με μείωση τελών στους επαγγελματίες, στήριξη των μάχιμων συνεργείων του δήμου (ηλεκτροφωτισμός, παιδικές χαρές, πράσινο), ενώ δεσμεύθηκε να μπει τέλος στο κυνήγι του επαγγελματία με πρόστιμα.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι ο Δήμος χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική προστασία, ποιότητα ζωής (μικρές καθημερινές ανάγκες των πολιτών), πολιτισμός και στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο και στις γειτονιές. Ο ίδιος έθεσε θέμα δημοτικών τελών και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο δημοκρατία-συμμετοχή-διαφάνεια.

Ο Λεωνίδας Καπερνάρος κατηγόρησε τον δήμαρχο για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, ενώ δεσμεύθηκε να καταργήσει τα πρόστιμα.

Για τα θέματα της καθημερινότητας ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο σχέδιο 70 δράσεων σε όλα τα επίπεδα στο Κέντρο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή. Για το τζαμί επανέλαβε ότι τα ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα και κατηγόρησε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο ότι είχε υπογράψει τη χωροθέτηση του τεμένους.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πέντε έτη όταν κάποιος ανοίξει μαγαζί που είναι επί πολλά χρόνια κλειστό, ιδίως στις γειτονιές της Αθήνας. Για το τέμενος επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τεμένους και μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.

Ο Νίκος Σοφιανός είπε ότι το θέμα του τεμένους δεν μπορεί να μπαίνει στην προεκλογική αντιπαράθεση, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να μπει τέλος στα πρόστιμα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί μάχη για τους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι για τις μικρές συγκεντρώσεις των 50 ατόμων υπάρχει και η συνείδηση των διαδηλωτών να μην κλείνουν το δρόμο. Αναφέρθηκε και εκείνος σε απαλλαγή από δημοτικά τέλη σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, ενώ τάχθηκε κατά της κατασκευής ενός ακόμα Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Ο Λεωνίδας Καπερνάρος επανέλαβε ότι θα μπει τέλος στα δημοτικά τέλη σε όσους ανοίγουν για πρώτη φορά μαγαζιά ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες. Τάχθηκε υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπει και ο νόμος του Καλλικράτη.

Για την απουσία του Άρη Σπηλιωτόπουλου από το ντιμπέρι, ο κ. Καμίνης σχολίασε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος δήμαρχος αποφεύγει να δώσει το «παρών», εκφράζοντας την έκπληξή του για την απόφαση αυτή.

Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Σπηλιωτόπουλος απουσίασε είναι γιατί δεν έχει επιχειρήματα και προτάσεις. «Η άγνοια δεν τον έφερε εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθένας κρίνεται είπε ο κ. Παφίλης, για φυγομαχία του υποψήφιου δημάρχου έκανε λόγο ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ ο Λ.Καπερνάρος απάντησε: «Εμείς θα είμαστε παρόντες όπου μας καλείται και δεν μας καλείτε. Κανένα σχόλιο.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk